Saturday, March 12, 2016

tips untuk bakal pengantin + muslimah spa

assalamualaikum hi semua

harini fyna nak bagi tips sikit sedikit preparation sebelum hari bahagia..yes fyna belum berkahwin..but as a makeup artist fyna tahu lah juga apa yang korang kena prepare sebelum big day kan..

selain diet..korang juga perlu makanan yang seimbang tau..so sebulan sebelum berkahwin..make sure minum banyak air..control makanan yang tak helthy like junk food or makanan berminyak..lebihkan makan buah..dalam sebulan tu sebenarnya boleh je kalau korang nak kuruskan badan tapi kena berusaha sikit lah..so that masa hari bahagia nanti tak payahlah susah2 pakai korset..mak aiii korang pun tahu kan panasnya pakai korset..tambahan dengan cuaca yang panas..macam nak pengsan..eh ya la fyna pun pernah juga pakai korset tau hihi..bukan apa..nanti makeup cepat je cair..tambah dengan peluh..dengan korang tonyoh2 dengan tisu

ramai cust fyna ada masaalah silap pergi buat facial..habis musnah muka..silap pakai skincara..konon dalam seminggu dah boleh cerah gebu..tapi apa yang dapat? haa..kesian tau..ada yang pesan fyna tak nak makeup tebal2 sebab kulit tengah sakit..em tapi dah parut and jerawat banyak..macam mana pulakkk

sebulan sebelum berkahwin jangan lah memandai2 buat yang tak pernah buat..bukan masanya untuk test facial.skincare and so on..kecuali tempat treatment korang nak pergi tu memang dah biasa..ha tu lain lah

ok now korang jangan risau..fyna nak bagi cara macam mana korang nak cantik masa hari bahagia tapi tak tahu macam mana nak buat

pergi SPA..
yes SPA memang kawan baik untuk bakal bride..jangan bagi alasan tak sempat..buang masa and so on ok..honestly dah banyak spa fyna pergi..tapi tak pernah repeat..tapi kalini fyna dah jumpa spa yang menepati hati sanubari ni..

fyna dah dengan banyak good review dari kawan and client fyna..so fyna pun nak pergi test lah..ok ini adalah honest review dari fyna kepada semua ye

high expactation fyna untuk ke spa ni..dah banyak spa fyna try..ada yang serabut..kotor..bising..terlalu open..sigh! so fyna memang dah stop ke spa..agak lama tak ke spa act..ok jom tengok review fyna mengenai spa no


Rusila Spa




Rusila Spa ni kepunyaan kak noor..yes melayu kita hehe..kak noor bermula dengan kerjaya sebagai makeup artist then kak noor nak kembangkan perniagaannya dengan buka spa ini.



mula2 sampai di spa ni fyna tertarik dengan banner yang ada di bawah..



Spa ialah muslimah spa..jadi memang untuk kaum wanita sahaja..lelaki tak boleh masuk.tak kira lah suami ke ayah ke..tak boleh ye..





selalunya spa akan ada pintu bercermin kan? tak kisahlah cermin tu gelap ke cerah tapi mesti bercermin..tapi spa ni pintu tutup habis..macam pintu rumah tu..so kalau nak masuk kena tekan loceng..waaah sangat tertutup..



bila masuk..ruangan menunggu sangat calm and cantik..tak serabut pun..tersusun kemas je









i just love the details!





ok jom round2 Rusila Spa ni



ruangan makeup dan rambut dan menunggu









ruangan manicure and pedicure







ruangan body treatment













ruangan facial










lepas dah round-round Rusila spa..fyna sangat berpuas hati dengan tempat yang tertutup dan sangat privacy..fyna decide untuk buat full treatment..so kak noor bagi list untuk fyna pilih..sekarang ada promosi 20% untuk bakal2 pengantin..memandangkan fyna bukan pengantin..tapi sebab bulan 3 ni fyna banyak job..seminggu tak cuti langsung..so fyna decide nak buat full treatment..so bolehla prepare untuk job yang banyak..so rasa fresh sikit kan?

sambil bincang2 dengan kak noor..fyna dihidangkan dengan green tea..sedap!





ini adalah pakej yang kak noor sarankan..act ada saja pakej yang below rm100 tapi fyna nak try yang the best so fyna ambil pakej Puteri Kayangan





pakej ni kalau korang nak booking juga..kak noor suggest untuk buat appointment dulu sebab diorang akan bagi full attention pada korang..hanya korang saja tau..tak ada share2 dengan yang lain..



waaa fyna dengar pun rasa best! sebab ya lah..malu tau nak buat treatment ramai2..kalau facial tak apa..ini kalau treatment lulur la apa la..of cos la nak kena sexy2 kan..hihi..bila kak noor cakap macam tu..rasa alhamdulilah..lega la sikit hihi



pekerja yang layan fyna untuk body treatment adalah aza



herbal steam



ni 1st time tau fyna stim badan..nervous juga act tapi belum cuba belum tahu kan? so diorang bagi kain batik untuk fyna pakai..dalam steamer nanti kena buang kain batik ni..sebab nak bagi fully kena body..so lepas dah masuk mula2 fyna rasa ok..then aza malapkan lampu and tutup tirai..dekat Rusila Spa ni diorang pasangkan music tau..honestly bila dengar music tu rasa calm sangat..and tak bunyi bising orang cakap pun..so fyna boleh relax and layan je music tu..fyna steam dalam 15minit je and ada masa diorang datang check tanya ok tak? panas tak? so far alhamdulilah fyna suka buat steam..walaupun panas  tapi rasa refresh

foot soak


lepas keluar dari steam..aza suruh lap badan then aza bagi kain batik baru then aza suruh fyna rendam kaki dalam ni sambil dia urut2 kaki fyna..

full body scrub + full body masker 


bahan2 

selalunya kalau cakap pasal scrub..ramai yang cakap tak nak sebab sakit kan? tapi scrub kat sini halus je..relax je..tak sakit and best sangat diorang tonyoh3 scrub tu untuk hilangkan daki and sel kulit mati dekat badan then diorang letak masker..sejukk hihi..then relax jap sambil tunggu kering..

milk,flower and lime bath



ha ni yang ditunggu2 ni..nak berendam dalam tab..seronok tengok diorang tabur bunga dalam tu..susu kan bagus untuk kulit..ianya buatkan kulit lebih halus dan cerah..ditambah dengan lime and bunga..bertambah segar and wangi lah badan nanti

full body massage

this is the best! lepas keluar dari tab..rasa segar then aza suruh baring atas katil yang dia dah bersihkan..wahh sini semuanya bersih2..suka! then aza start lumur fyna dengan oil and urut fyna.adoi sedap gila dia urut..and lamaa..so kalau korang stress atau rasa sengal2 badan,,datang urut di sini..memang sedap gila..lepas habis urut rasa macam nak tidur je sebab badan rasa lega and hilang semua stress


lepas treatment diorang ada bagi makan2 sikit..fyna tak lapar pun tapi bila dan kek depan mata..apa lagi hihi

jangan lupa sebelum buat treatment makan dulu tau..sebab treatment ni lama..

full facial treatment



facial treatment paling fyna takut act..sebab pernah pergi spa2 rosak habis muka..tapi sebab kak noor cakap diorang guna bahan organic yang mild..so fyna pun cuba..alhamdulillah..tak naik jerawat di muka fyna lepas treatment..
apa yang fyna suka pasal facial kat sini ialah..diorang sangat2 gentle..lembut je pegang muka fyna..and dengan lampu yang suram..and music yang mendamaikan..plus diorang tak hala mata fyna direct lampu..siapa yang pernah pergi spa..tahu kan kalau nak picit2 blackhead whitehead jerawat semua..diorang akan pakai lampu terang kan? kadang2 sakit mata ni..tapi sini diorang tutup dengan towel tebal dekat mata..haaa lain kan? and honestly fyna jarang tidur kalau buat facial..tapi kalini fyna kalah..tertidur! ihih rasa macam tak percaya je..and diorang pun ada urut2 bahu and kepala..sebab kalau lama2 baring akan lenguh2 kan? so dengan cara ni buatkan kita tak lenguh..lagilah fyna nak tidur..

kesimpulannya

i loveeee this spa so much!
1. untuk muslimah saja so kalau nak free hair pun boleh je
2. kemas..susunan barangan semuanya kemas teratur
3. bersih..tak jumpa pula any habuk..kebersihan sangat penting sebab ianya melibatkan kulit kita kan? and towel..kain..dan span bersih memang banyak..
4. tenang..tak ada music yang kuat..tak ada orang bercakap kuat2..cuma music yang dipasang dapat merelaxkan minda
5. privacy..tak campur2 dengan cust lain
6. suasana yang tenang dan lampu yang malap..sesuai sangat untuk yang nak relax..tak sakit mata bila buat treatment
7. pekerja yang selalu senyum.peramah dan caring..selalu check and tanya ok tak?
8. pekerja yang mahir dan berpengalaman
9. rusila spa menggunakan natural product..so tak akan ada side effect ke atas badan 

so kepada sesiapa sahaja terutamanya pengantin..fyna sugest datang ke spa ni..relaxkan diri sebelum big day.kalau tak tahu nak buat treatment apa..kak noor boleh sugestkan..

kalau ada yang nak ke Rusila Spa ni jangan lupa mention nama fyna ye..korang akan dapat 20% less =)

oh ya..kalau nak ke Spa ni make sure call dulu ye..so boleh atur masa yang sesuai =)


Rusila Spa
no 17 jln blm 6/2,
bandar laguna Merbok.
08000 Sungai Petani

0195476563


















2 comments:

Aerzee Amir said...

Ya betul, sebelum nak kawin dulu pernah jugak cuba pakej kat rusila spa. Memang best sampai tertidur heheh

Thong Nguyen said...

máy chạy bộ điện giàn tập tạ
bàn bóng bàn