Wednesday, October 7, 2015

Resepi Kerabu kacang Botol

assalamualaikum hye semua.lamanya fyna tak share resepi kan? banyak resepi tapi selalu lupa and tak sempat..so harini nak bagi sempat juga walaupun kejap lagi nak keluar..ok kalau cakap pasal kerabu..memang fav fyna lah..fav fyna and mak..mak pula suka cuba macam2 jenis kerabu..so baru ni mak buatkan kerabu kacang botol..sedapppp..ok jom tengok resepi..

sorry resepi fyna bukan macam standard resepi yang ada sukatan and so on tu ye hihi

kacang botol rebus sampai lembut (tambah minyak dalam rebusan sebab tak nak bagi kacang tu jadi hitam lepas rebus)
dah rebus..toskan and potong nipis macam ni..then bawang besar pun potong nipis


masak santan and asam keping sampai mendidih then masukkan udang tanpa kulit..biar sampai udang masak sedikit + mendidih..masukkan garam..then rasa..ok sedap..angkat..jangan masak lama2 tau

then asingkan udang and santan tadi..udang letak dalam bekas yang kita potong kacang and bawang tadi..then santan letak dalam blender..ama keping buang ye


ok santan salam blender ni..then masukkan cili besar..cili  padi..sedikit belacan and 2 batang serai..then blend sampai halus


dah blend sampai halus..tuang dalam bekas campuran tadi (kacang botol+bawang+udang)


ok ini kerisik..masukkan kerisik dalam campuran tadi..masukkan dalam setengah bekas kerisik ni ye

then gaulkan semua..tambah sedikit gula untuk dapat rasa yang balance


ok siap! sedap!!!!




3 comments:

El Janna said...

wah mcm seedap. tp mslhnya sy xsuka mkn sayur, huhu

musfirah ahmad said...

LAPARRRR T.T

cik tom said...

nampak sedap dan menyelerakan!