Wednesday, September 30, 2015

kenapa ramai girls tak suka pakai powder selepas foundation?

assalamualaikum.hi! sebenanrnya ramai tanya pada fyna kenapa bila pakai makeup, dalam 1 jam lepas tu muka nampak berminyak? kenapa dekat bawah mata crease cepat? and bila ditanya..rupanya mereka tak pakai powder..so mereka ingat dah pakai foundation..powder tak perlu lagi..

powder sebenarnya sangat2 penting bila pakai makeup..powder ada banyak jenis..loose powder..two way powder/twin cake powder and pact powder/pressed powder..so harini fyna akan cakap pasal loose powder dulu ye

loose powder



apa itu loose powder?
loose powder selalunya di datangkan dalam bekas yang besar..jenis serbuk dan agak messy..selalunya orang tak bawa loose powder ni keluar..so loose powder ni letak kat rumah je..apa powder yang perlu di bawa keluar? ok itu fyna akan terangkan dalam next entry..

loose powder didatangkan dalam pelbagai warna..warna coklat cerah..coklat gelap..coklat ke pink atau warna putih atau translucent powder..loose powder warna putih atau translucent powder ni tak ada warna bila apply di muka..ianya tak beri coverage..but just to set the foundation..manakala loose powder berwarna boleh beri lebih coverage kepada kulit

kebaikan loose powder?
loose powder mempunyai texture yang sangat halus..ianya buatkan makeup lebih tahan lama..lebih ringan di muka..lebih natural..serap minyak..kecilkan pores..ianya kesukaan Makeup Artist untuk di apply pada client sebab ianya buatkan muka client lebih halus dan tak nampak fake..loose powder jenis mineral sangat friendly dengan skin yang sensetif dan yang mempunyai masaalah kulit like jerawat.

bila perlu pakai loose powder?
1. loose powder yang berwarna boleh terus pakai ke muka..ianya akan beri sedikit coverage di muka
2. pakai lepas foundation..WAJIB pakai powder lepas foundation..tak kiralah pakai bb cream ke..cc cream ke..liquid foundation ke..cream foundation ke..apa jenis foundation pun..lepas apply foundation..apply sedikit powder untuk setkan foundation tu dan buatkan makeup lebih tahan lama
3..pakai lepas primer/sunblock/concealer pun boleh if tak suka pakai foundation



step makeup yang betul
1. kulit oily/kulit kering/kulit normal
toner-pelembab-primer/sunblock/makeup base(pakai salah 1)-foundation-concealer-LOOSE POWDER
2.kulit tak ada masaalah
toner-pelembab-primer/sunblock/makeup base/cc cream/bb cream(pakai salah 1)-LOOSE POWDER

cara pakai loose powder
1. apply dengan kabuki brush..apply secara membulat sampai dapat coverage yang korang mahu..

2. apply dengan puff if korang nak lebih kecilkan pores,cara ini lebih buatkan makeup tahan lama sebab cuaca di malaysia panas..jadi bila korang dapkan powder ke muka..korang push the powder masuk dalam kulit..so kalau korang apply dengan brush saja..powder tu ada di atas wajah..bukan dalam


jadi lepas ni jangan skin powder ya? 

loose powder yang fyna sugest adalah vacci Loose powder keranya texturenya sangat halus..buatkan makeup lebih tahan lama dan ianya 100% mineral.so korang nak pakai makeup hari2 pun boleh sebab kulit akan terjaga =)




more info tentang loose powder korang boleh baca entry fyna yang lepas
http://www.fynahere.com/2014/09/everything-about-loose-powder.html


all the product korang boleh beli dengan hansaegee nature 
Email Address: hansaegeenature@gmail.com | sales@hansaegee.com
Instagram page: hansaegeenature

6 comments:

Salwati Sapei said...

good info,tq fyna😁

Liyliz Yusof said...

loose powder sesuai kalau kulit ada masalah jerawat

Ayumieka said...

Salam...

Suka cara fyna explain.. terang dan jelas. Next time kalau ada kesempatan boleh la tolong terangkan apa beza primer, bb cream, cc cream, dan segala jenis foundation yang ada plus jenis2 powder...

sebab kalau nak beli makeup smpi tak tahu apa yang perlu dan apa yang sesuai.. kalau tanya sales girl, habis sume dia suruh beli... pokai den.

Shila Azizi said...

memang betul apa yang fyna inform ni. Kena pakai powder lepas foundation. elak muka berminyak dan mekap lebih tahan lama.

Anonymous said...

salam fyna,klu klit brmnyak ssuai pkai stick ke liquid foundation?fungsi makeup base sma ke dgn sunblock?thanks:-)

wanis khai said...

Fyna kat mana leh beli brand vacci ni