Wednesday, June 10, 2015

The Single Woman’s 30-Day Blogging Challenge: Day 8

assalamualaikum


1. beragama
kalau beragama..dia boleh bimbing fyna.fyna nak kan lelaki yang boleh menegur fyna..if fyna tak tutup aurat..lambat solat..dia juga boleh imamkan family fyna..semua perempuan nak kan laki yang beragama..kukuh agama..insyallah kukuh lah rumah tangga

2. boleh jadi abang long
sebagai anak sulung fyna memang sangat2 memilih dalam cari pasangan..fyna nak cari lelaki yang boleh jadi abang kepada adik2 fyna..yang bila adik2 ada masaalah..ok terus tolong..yang adik2 boleh hormat..yang berani menegur kelakuan adik2..yang protective..yang tegas..yang boleh ambil tangungjawab ayah..kalau boleh biarlah dia bukan anak sulong juga..and tak ada adik beradik ramai..sorry but fyna nak dia fokus pada keluarga fyna..bukanlah 100% but you know...

3. berkerjaya
fyna seornag yang kuat bekerja..walaupun fyna kerja sendiri tapi fyna memang fokus pada kerjaya fyna..dia haruslah seorang yang bekerjaya..kalau boleh biarlah pendapatanya lebih dari fyna..fyna nak dia jadi ketua keluarga..dia yang sara fyna.bukan sebaliknya..and wajib ada kereta..why? nanti fyna nak beranak senang la nak drive ke hospital..ye tak???

4. down to earth
tak menyombong..tak buat pandai..tak loud..tak suka kritik..tak show off..walaupun ada segalanya tapi dia tak sombong..still rendah diri..oh my..i like this kind of guy

5.tua dari fyna
fyna pernah date dengan lelaki yang muda dari fyna and sama umur..so cukuplah..not anymore
si dia haruslah tua dari fyna..sebab yang tua selalunya lebih matang..lebih penyabar..lebih banyak berfikir dari bercakap,.penasihat yang baik..maklumlah..makan garam dari kita kan hehe

kalau semua ciri2 di atas ada..insyallah naik pelamin lah hihi

3 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah..apa yg kak fina listkan di atas semua ada pada suami sy kecuali utk no 2 sy ingin memberi pendapat sikit..sy jg anak ke2 tetapi anak perempuan sulong..sgt rapat dgn ibu bapa dan mjadi tempat rujukan adik2..jd masa masih single sy hope suami akan faham dan lbh rapat dan main peranan dgn family sy..tp sy silap..bile dah kahwin,sy dapat seorg yg sgt family man..dia jg tempat rujukan ibu bapanya,sgt mmentingkan adik2nya,bahkan yg paling bjaya dlm keluarganya..mjadi sandaran keluarga..jd diawal perkahwinan keadaan itu mberi konflik dlm diri sy tp tidak bg dia..sudah tentu byk situasi kami akan lbh difamily suami..dia suami..ht ibunya sgt pntg bg dia..tp apa y mjadi pmerhatian sy,wlpn kami byk lbh di side familynya,suami tetap sering mngambil berat family sy bahkan jika ada mslh dia sedia mbantu..syukur..lbh dr itu,sy blajar utk beri yg terbaik utk kedua2 family smampunya..sy slalu ajak dia balik side dia dlu,ambil berat ibu bapa dn adik2nya kdg2 lbih dari family sndr..selalu membela keluarganya jika suami ada kcil ht dgn familynya..dr situ scara tidak lgsg suami jg buat pkara y sama lbh dr y sy harapkn..utk mdapat ssuatu itu,kita jg haruslah jd ssuatu.huhu..anggaplah skadar luahan prsaan dn pngalaman hdup diawal pkahwinan y tidak sberapa..carilah family man..tidak rugi utk familynya,family kita dan family sendr nanti..amin

Anonymous said...

Susah no. 2 tu fyna. Unless lelaki itu sebatang kara. Kalau lelaki tu xpentingkan keluarga dia dulu, macam mana nak pentingkan keluarga perempuan. Kalau fyna minta dia adil dgn kedua family lagi okay. Bayangkan adik lelaki fyna kawin dengan seorang girl dan dia pentingkan keluarga sebelah permpuan dulu. apa perasaan fyna, famili fyna.

fyna shafinatul said...

chill..bukan minta 100% and if dia wiling do that untuk my famly..fyna pun akan buat the same..and fyna tak ada adik lelaki..thats why if anything happen..orang boleh buat macam2 untuk my famly...so i really2 need a strong man..you knowww..