Thursday, March 12, 2015

tutorial makeup for tan skin

assalamualaikum

ramai yang tanya dyna.kalau kulit tan / sawo matang macam mana nak makeup? selalu foundation akan nampak kelabuss

medium skin sebenarnya kena hati2 bila pilih foundation..kulit dah medium jangan lah cari foundation yang cerah..no no no please embrace your skin ok? medium skin like fasha sandha..mostly kulit melayu kulit medium.tak cerah tak gelap

jangan risau.fyna ada set untuk based for medium skin



vacci product memang bagus sebab ianya adalah 100% mineral..walaupun nampak foundation ni warna gelap tapi sebenanrnya ia akan cerahkan sedikit kulit kita and buatkan kulit nampak natural.tak fake

based adalah sangat2 penting..kalau based dah comot.makeup macam mana pun tak cantik

so baru2 ni adik kawan fyna fazilah free..so fyna ajak dia datang ke rumah jadi model hehe

time ni masaalah lighting..tiba2 pula hujan then blackout..haha sabar sajalah tapi alhamdulilah tutorial ni habis juga

kalini fyna buat tutorial bergambar..and fyna akan terangkan secara details ok



bare face



permulaan sekali haruslah pakai toner and pelembab..ini juga untuk buatkan makeup lebih tahan lama

product 
toner alaisyah
pelembab cetaphil


based

based sangat2 penting..based buatkan makeup tahan lebih lama and kulit jadi lebih flawless
based fyna pakai adalah dari Vacci..why? sebab ianya 100% mineral so fyna langsung tak risau bila apply di muka fazilah.fyna pilih warna green sebab kulit fazilah berminyak.based green boleh serap minyak and buatkan kulit fazilah yang kusam jadi lebih cerah dan segar

brush : instagram : dazzle_luxiebrush


foundation

foundation yang fyna gunakan warna sand beige..sesuai untuk kulit gelap sikit..so kalau tengok gambar kat atas nampak muka fazilah macam cerah kan? jangan risau.bila dah serap di muka..akan nampak natural saja ..1 layer dah dapat cover bintik3 hitam fazilah

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


concealer

korang boleh guna any concealer tapi fyna guna liquid foundation as a concealer..kalau foundation lain memang fyna tak sugestkan guna di bawah mata sebab bawah mata kawasan yang sensetif..foundation selalunya texturenya likat and bahan kimia lebih banyak and akan buatkan kawasan mata kering.but vacci makeup tak ada kimia.100% mineral..so kalau nak pakai bawah mata tak ada masaalah sebab ianya tak akan rosakkan kawasan mata
kalau korang tengok hanya 1 layer dah boleh cover dark circle kan?

product : Liquid Foundation No. 23 Sand Beige

boleh baca details tentang foundation di : http://www.fynahere.com/2015/01/the-key-to-flawless-face.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


kening kena kemaskan untuk wajah lebih nampak menarik .1st fyna lukis dulu dengan pensil kening.then  fyna tutup kening yang tak kemas dengan concealer 

product : pensil kening / concealer
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


loose powder

fyna selalu setkan makeup dengan loose powder..loose powder vacci sangat2 halus..senang di apply and tak nampak bercapuk..fyna selalu guna span untuk apply..caranya dap2 kan saja..harus harus setkan foundation dengan powder untuk buatkan makeup tahan lebih lama.so kalau korang tengok gambar di atas.mula2 kulit nampak macam glow kan? lepas apply powder kulit nampak matte..

product : Loose Powder No. 30 Sand Beige

boleh baca details pasal loose powder di : http://www.fynahere.com/2014/09/everything-about-loose-powder.html


eye primer

untuk mulakan eyeshadow haruslah pakai eye primer untuk buatkan warna lebih terang dan eyeshadow lebih tahan lama

product : eye primer koshize
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


1st apply eyeshadow jenis matte ke seluruh bebola mata.fyna guna warna buck yang matte
jangan lupa apply di bawah mata juga ye

product : urban decay naked palette


then fyna apply warna half baked di bebola mata untuk dapat effect shinning2 gitu
untuk natural makeup fyna hanya apply creep jadikan eyeliner so nampak lebih natural

product : urban decay naked  palette
brush : elf blending brush / 

CERRO QREEN from natta cosme



mascara

mascara sangat2 penting untuk buatkan mata lebih awake..so fyna gunakan black mascara dari vacci.mascara ni buatkan bulu mata lebih panjang and lebat plus ianya melentikkan bulu mata so tak payah gunakan pengepit bulu mata dah..mascara ni mempunya mineral so ianya memelihara bulu mata plus ianya sangat2 senang basuh..so guna air je dah boleh hilang.bulu mata pun tak rosak and mata pun tak sakit

product  : Mascara (Black)


twin cake powder

dengan cust pun fyna akan apply vacci twin cake ni di bawah mata supaya nampak lebih fresh and cerah di bawah mata..so fyna gunakan as a highlight tapi nampak natural saja kan? plus kalau ada eyeshadow bawah mata yang jatuh2 tu..twin cake ni boleh removekan semua tu..kalau comot2 bawah mata pun boleh bersihkan dengan twin cake ni

boleh baca mengenai twin cake powder di  : http://www.fynahere.com/2014/05/twin-cake-powder.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


gambar atas fyna pakaikan sin di hujung depan mata untuk buatkan mata lebih bercahaya
untuk blusher fyna gunakan warna brown orange..vacci blusher meman fav fyna untuk cust sebab ianya sangat2 terang plus tahan lama..pkai sikit je dah cukup.so untuk kulit yang agak gelap fyna sugestkan guna warna brown orange ni..sangat2 sesuai plus ianya ada sedikit shimmer so boleh buatkan pipi nampak glow2 gitu

product : urban decay naked  palette
boleh baca tentang blusher di sini : http://www.fynahere.com/2014/11/tips-tentang-blusher.html
brush : instagram : dazzle_luxiebrush


untuk nampakkan lebih glowing di pipi fyna apply eyeshadow jenis shimmer di tulang pipi and tulang hidung

product : koshizee duo eyeshadow
brush : instagram : dazzle_luxiebrush



lipstick

untuk kulit tan atau sawo matang memang sangat2 sesuai lipstick ke arah purple2..ia akan compliment kan skin korang..so fyna pakaikan my fav lipstick dari vacci , blooming pink.lipstick ni 100% mineral and tahan lama so kalau korang ada bibir sensetif.jangan risau ye.lipstick ni selamat..
see the result.? now fazilah nampak lebih fresh..bermaya and cantik



before after

so ingat ye..tan skin juga boleh nampak cantik dengan cara makeup yang betul.product vacci help to enhance the beauty of tan skin..so sometime takut kulit gelap then nak pilih foundation cerah2..no..salah

fyna sendiri pun pakai vacci natural beige foundation..sebab product vacci buatkan kulit nampak cerah so fyna akan matchkan warna foundation dengan skin.kalau pakai warna yang lebih light memang akan buatkan kulit fyna nampak fake plus bila berpeluh akan jadi tompok2..

bila korang pilih foundation warna sama dengan kulit ia akan buatkan kulit nampak lebih semulajadi and cerah semula jadi..fyna sugestkan korang try fundation and powder dari vacci ni..sangat2 bagus..loose powder is the best! fyna akan pakaikan dekat client sebab ia bagi glowing2 gitu hehe..walaupun fyna suka matte finish but fyna akan add sedikit loose powder vacci supaya kulit tak nampak flat

so korang yang tan skin dah paham kan penjelasan fyna and boleh ikut kan tutorial yang fyna buat..kalau ada nak tanya apa2 boleh leace comment kat bawah or any cadangan untuk next entry tentang product vacci juga boleh tinggalkan komen di bawah

owh ya btw fyna ada buat tutorial dekat youtube.adik fyna ada kulit yang tak cerah and tak gelap hehe fyna juga gunakan barang2 seperti di atas
so korang boleh layan video di bawah ye

http://youtu.be/5y_3R6Vb4Ig?list=UUTaG00UDYq5WKzm_Dgr08Kg

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com

instagram : hansaegeenature

btw korang juga boleh order melalui whatsap dengan hansaegee di +60126698279


jom baca entry fyna review product vacci yang lain







5 comments:

syira yaya said...

Nice sharing :)

Hana Arose said...

Perkongsian yang menarik :-)

http://inilamanblogsaya.blogspot.com/

Anonymous said...

Akak... Takyah la lukis kening. Haramkan?

zatie said...

kalau oily skin sesuai loose powder ke compact powder ke twin cake? kak fyna hilangkan bekas2 jerawat tu guna alaisyah ke?

Thong Nguyen said...

quần bò quần bò nam quần bò nữ áo phông áo phông nam áo phông nữ