Thursday, March 26, 2015

apa itu makeup base?

assalamualaikum

fyna dah pernah buat entry pasal makeup base dari vacci ni..but now fyna akan tulis lebih details lagi sebab ramai yang dah beli makeup base ni but still tak tahu macam mana nak pakai and ramai yang nak beli  but masih ragu2 kan..now fyna akan terangkan satu per satu ye

makeup base ni sangat2 penting untuk di apply sebelum pakai foundation.foundation hanya meratakan warna kulit but makeup base is a key untuk buatkan makeup tahan lama

vacci product from Hansaegee memang dah jadi fav fyna sejak pertama kali guna
makeup base yang paling fav for now sebab ianya 100% mineral and it has color!

so jom fyna cerita details pasal makeup base kesukaan fyna ni


vacci makeup base mempunyai 3 warna iaitu beige..violet and green

SPF 36 PA++



RM85.40
Type: Make Up Based

Use: Face

Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)


[The Special Features]

It protects your skin from UV in life effectively and makes the skin clean and clear due to containing of arbutin which is a whitening functional ingredient and natural mineral oil.


In addition, it offers the power of natural cover and the feeling of light use because of containing of light feeling Emollient ingredient.

Furthermore, it can keep your skin moist because it has double moisturizing effect of hyper functional ingredients.

[The main ingredients]

Arbutin, Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.


[How To Use]

Put an appropriate amount of the make-up base on puff, and equally apply to all over your face.



bare face
kulit fyna oily but kadang2 dry

Make Up Based No.10 Green




green makeup base sangat2 sesuai untuk oily skin
boleh di apply guna brush or jari
texture green base sangat2 light
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
ia juga sesuai jika kulit muka burn.so bila apply di muka ia akan meneutralkan balik kulit kepada warna asal
makeup base ni cepat menyerap..lepas apply kulit tak akan rasa melekit langsung..and rasa sangat2 light dekat kulit
thats why ianya sangat2 sesuai untuk oily skin,
i did cover my scar a bit and buatkan kulit nampak fresh sangat
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

Make Up Based No.20 Violet




makeup base violet sangat2 sesuai untuk dry skin
makeup base violet texturenya lebih likat sebab ianya mempunyai pelembab..
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandunganya mempunya whitening effect
kulit kering tak sesuai untuk nampak matte sebab takut nampak dry patches 
so this makeup base buatkan kulit korang nampak lembab and glowing saja
lepas apply di muka fyna kulit muka rasa lembab saja
makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata


Make Up Based No. 30 Beige



beige makeup base sangat2 sesuai untuk normal skin and semua kulit
ianya boleh samarkan scar and any dark spot
ia mencerahkan kulit yang kusam sebab kandungannya mempunyai whitening effect
ianya melembabkan kulit 
beige makeup base boleh digunakan as foundation sebab 1 pump saja dah boleh buatkan tona kulit jadi sekata

untuk everyday look korang boleh terus apply makeup base ni tanpa foundation sebab ianya boleh terus buatkan makeup korang stay all day and tona kulit korang pun akan sekata

kalau makeup base lain ianya tak mempunyai warna so sangat2 tak sesuai untuk pakai tanpa foundation
but vacci makeup base didatangkan dengan warna and untuk kulit yang bermasaalah like jerawar scar or anything boleh dicover oleh makeup base ni.tak lah cover 100% but still ok

alah untuk natural look fyna lebih suka nampak like skin dari bedak banyak2 semata2 nak cover semua scar



disebabkan kulit fyna berminyak jadi fyna nak setkan wajah fyna dengan sedikit powder pact untk nampak matte
and applu mascara blusher and lips untuk buatkan muka nampak lebih fresh




Make Up Based No. 30 Beige


ok done!

hanya dengan makeup base korang dah boleh nampak flawless..no need foundation dah lepas ni =D

btw kulit fyna lebih cerah dari muka fyna..muka jadi tan sebab salah product before this but alhamdulilah ada makeup base ni boleh cerahkan balik kulit fyna so tak payah nak susah2 pakai foundation and bedak banyak2 yang cerah supaya sama warna muka tangan hehe

fyna suka product dari vacci dari http://www.hansaegee.com/  ni sebab ianya 100% mineral and buatkan kulit fyna cerah glowing dan bercahaya..mungkin kandungan dalam makeup tersebut yang buatkan result macam ni..
owh ya..vacci ni keluaran korea so korang pun tahu orang korea tak suka tebal2..ringan cukup yang penting flawless =D


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com


7 comments:

Ayumieka said...

Pertama kali saya tengok orang guna base color hijau masa kawan saya jadi pengantin 7 tahun lepas. saya ingatkan muka kawan saya akan jadi hijau tapi sebenarnya buat kulit jadi lebih sekata dan nampak cerah. bila tgk fyna review, teringin nak beli satu.

danish aurora said...

salam singgah

Mila Hilas said...

cantik la fyna....tingin nk belaja mekap dgn fyna

Adawiah Hisham said...

Asyik nak beli makeup base yg vilet tu, dah lama eyeing on that. Bila ada duit, pergi beli benda lain. Bila takde duit ni laaaa hanya mampu asyik tengok makeup base vacci ni.hahah

Nurul Mohammed said...

Ya Allah dah setahun tak jenguk blog and you look fabulous! I'm a silent reader yang tetiba busy selama setahun and baru nak bukak balik blog. Anyways, you look gorgeous!

Thong Nguyen said...

quần bò quần bò nam quần bò nữ áo phông áo phông nam áo phông nữ

the anonymous walker said...

Kalau ganti make up base tu pakai cc cream boleh ke? Cc cream kira make up base tak? Tq.