Wednesday, February 11, 2015

cara hilangkan jerawat yang teruk dalam masa 1 bulan : part 2

assalamualaikum

sorry baru ada masa nak update pasal my skin problem

ok untuk yang tiba2 naik jerawat..tak henti2 pulak tu..
please jangan cuba product baru ok? please

biarkan kulit calm sikit..then bila dah ok barulah try skincare baru ok?

bulan 10 tahun lepas fyna naik jerawat..act dah lama jugak fyna tak naik jerawat..so one day time period naik jerawat.. fyna macam dah risau dah..and time tu juga banyak job makeup so agak stress plus muka pun keep pakai makeup kan?


my skin tak flawless..ada banyak pores but fyna paling tak suka bila naik jerawat..nampak timbul2 memang buruk plus jerawat timbul memang tak boleh hide dengan any makeup hmm

fyna letak ubat jerawat dari clinique tapi lambat sembuh.mungkin juga faktor usia emm

so fyna decide untuk try 1 skincare yang agak femes..act dari awal tahun lagi fyna memang aim skincare ni..last2 beli juga

so after seminggu pakai kulit jadi cerah..wahhh suka sangat2! but jerawat keep naik..hmmm fyna pelik betul


27.10.2014

see? then fyna terus stop that skincare but
.
.
.


28.10.2014

jerawat keep naik!


29.10.2014


30.10.2014

agak kering dah jerawat syukur sangat2 


3.11.2015

suddenly naik banyak2 lagi jerawat..time ni memang worse sangat..masa fyna cuci muka even nak ambil air semayang kan..rasa ya allah gatal sangat2 muka..rasa nak garu2 saja muka tapi tahan je..then kadang2 darah akan keluar macam dalam picture tu..entah lah.tiba2 saja darah kluar emm


7.11.2014


30.11.2014

lepas sebulan it getting worse.fyna buat mask.mak telur mak lemon vinegar kayu manis..semua lah but still jerawat tak turun2..but keep naik



2.12.2014

the other side pun dah mula naik jerawat banyak2


so because of this fyna pergi jumpa doc and ambil ubat dari doc
klinik tan baling kedah


3.12.2014

nilah ubatnya
ubat piriton, fexofenadin stada, then ada 1 lagi ubat..fyna tak ingat ubat apa sebab dah buang pula bekas dia..salah satu dari ubat ni adalah ubat tahan gatal..bila fyna makan ubat2 ni..bila cuci muka..dah tak rasa gatal..lega sangat2..dah hilang rasa seksa and takut bila cuci muka dengan air.alhamdulilah

harga rm45 saja rasanya


then fyna berhenti semua supliment..hanya ambil supliment dari farmasi sahaja

tidact pill warna purple tu untuk jerawat..1 papan rm6 saja
fyna ke farmasi then dia kata ubat ni bagus untuk jerawat..sebab muka teruk..so makan 2 kali sehari..rm6 sepapan
blackmore buffered c 500 mg

Kordels Evening Primrose Oil 1000mg



then fyna tukar pencuci muka cetaphil

pencuci ni korang boleh beli di watson/guardian/farmasi yang terdekat
pencuci ni sangat2 mild..ia buatkan kulit fyna calm sikit..but rasa tak bersih je bila cuci hihi



fyna pakai scrub 2 kali saja seminggu sebab tak nak terukkan lagi jerawat..scrub yang fyna pakai ianlah baking soda.yes! baking soda memang musuh ketat jerawat..tapi kalau pakai over pun baking soda akan kalah dengan jerawat.hehe
so pakai 2 kali seminggu..ceranya tuang sedikit baking soda di tapak jari then campur dengan air.sapu di muka,.gosok2 pelahan macam pakai scrub..then cuci




masa adik fyna ada jerawat teruk.dia makan ubat doc and pakai toner aiken ni and sekarang kulit dia sangat2 bersih dari jerawat
caranya mula2 lepas mandi..tuangkan toner aiken di kapas then sapu di muka..
then bedak aiken tuangkan di tangan then tuangkan toner tadi..so sapukan di muka/tempat jerawat macam bedak sejuk
amalkan insyallah muka akan ok..mimi dah pakai banyak botol juga toner aiken ni
so kalau muka yang tak jerawat teruk..boleh cuba cara ni

boleh di beli di watson/guardian.. harga murah saja.tak sampai rm20 rasanya



cni
ini sangat2 bagus! ubat ni lah yang buatkan jerawat fyna hilang sepenuhnya..alhamdulilah
tapi kalau pakai ubat ni kena sabar sebab bila sapu dekat tempat jerawat yang teruk tu..jerawat tu akan lagi membengkak then akan pecah jerawat tu..tapi bila pecah, ia akan keluar cecair + darah yang likat..euuww memang geli..hahah ayah mak kata ha itu memang bagus..dia keluarkan jerawat2 lama
sebelum ni kalau pakai ubat jerawat..sapu then esok tu akan hilang kan? means dia masuk ke dalam kulit balik..but this one dia keluarkan semua..time pakai tu akan rasa pedih sikit then dah tak pedih..tiap2 malam fyna pakai..alhamdulilah tempat jerawat tu dah sembuh sepenuhnya..cni ni fyna pakai malam waktu nak tidur

ni beli di stokis cni.harga dalam rm60 lebih

then fyna pantang..nak tahu apa fyna pantang? boleh baca entry  ini






8.12.2014

lepas 5 hari amalkan yang atas jerawat makin kering walaupun ada jerawat baru muncul =.=


8.12.2014

ni fyna ambil gambar waktu pagi..bangun je tidur the ambil..so ubat cni tu buatkan jerawat fyna yang besar tu pecah! alhamdulilah


13.12.2014


13.12,.2014


18.12.2014


20.12.014

alhamdulilah dalam sebulan jerawat hilang banyak..yang tinggal cuma parut2 sahaja


31.12.2014
with light makeup fyna dah confident sangat2..kalau dulu pakai tudung tutup dagu.tutup pipi but now dah boleh tunjuk pipi dah hehe alhamdulilah lega sangat2

fyna makeup ke masa jerawat teruk2 tu?
yes! sebab fyna selalu berjumpa dengan cust.face to face..then bila ke rumah cust untuk makeup penampilan sangat2 penting..fyna tak nak pergi ke rumah cust dengan bare face..orang cakap..ala tahan la kejap.kesian kulit tu.bla bla bla tapi fyna yang menghadap cust 
alhamdulilah sebab jerawat banyak di rahang..honestly fyna hanya pakai makeup di separuh muka sahaja..di bahagian rahang fyna memang tak pakai langsung any makeup ..so that boleh tutup dengan shawl..ha untungnya bertudung hehe

sejak muka naik jerawat fyna dah tak sentuh any foundation
fyna move on kepada bb cream..

dr wu acnecur bb cream

rm60 lebih
boleh beli di sasa
this is my fav bb cream so far! untul now fyna pakai..so bila dah lama pakai this bb cream..bila pakai foundation estee lauder rasa thick pula hahaha so this is my bestfren now..fyna akan review pasal bb cream ni soon ya?


ni pilihan ke dua fyna vacci liquid foundation.fyna pakai code natural beige
its mineral! so kalau nak nampak flawless sikit fyna akan pakai foundation ni
boleh baca review kat sini



next entry fyna akan share pula apa skincare yang fyna pakai sekrang ini dan apa product yang fyna gunakan untuk hilangkan parut

126 comments:

Syaza Suhana said...

Argh sakit pulak tengok jerawat kak fyna tuuu >___< nasib baik sekarang dah okay!

Hana Blurbs

nora said...

salam fyna. berat sangat ujian fyna. Alhamdulillah dh mkin sembuh. Im happy for u. kulit saya sgt2 sensitif. alhamdulillah pakai produk Hada Labo Hydrating(warna putih) memg sesuai sgt. Hada Labo bebas pewangi, mineral oil, alcohol & colorant.

picca said...

teruk jugak ek naik jerawat..sblum tu fyna pakai skincare ape ek?? takut lak nk pakai >.<

Anonymous said...

dulu pakai gk cetaphil time eczema dulu.
tp bila google depa ckp main ingredient dia sodium laureth sulfate trus stop. haha
ingredient dia x byk jenis that means sls dia byk la dlm tu.
tp ok la lembut x berbuih n boleh pakai tanpa air.

Anonymous said...

Sy pun pernah kena mcm ni sbb pakai boya mask Cathy doll tu. Smua sbb ikut kwan. Kt muka dorg elok, tiba kt muka sy bru pakai sekali terus naik jerawat pedihhh sgt dah banyakkk kt pipi & dahi. Nk bsuh muka pun tk boleh. ya Allah sedih sgt rasa bila nk g class pun malu. So sy pakai pure aloe vera Dari pokok tu and beli gamat. Alhamdulillah dh ok sket. Tapi parut tu still ada of course. Sejak tu dh fobia nk try brg2 kosmetik mcm tuuu ��

Ndra Jamal said...

Teruknya.... selalu tengok gambar fyna ingatkan tak ada masalah...
huhu.. tp kalau dah teruk tu better jumpa pakar.
Nak share skit..
mcm sy tak teruk tp selalu kena jerawat halus2. paling teruk kat dahi. alhamdulillah, lepas pkai puryfing serum yang biasa org jual hat botol kecik tu. jerawat dah hilang. tp jenuh lah nak pakai serum tu. bila google, tertarik dengan beauty oil. sudahnya, cuci muka pun pakai minyak. guna teknik oil cleansing (almond oil, jojoba oil n castor oil). pelembap siang pkai argan oil, malam guna rosehip oil. alhamdulillah, kulit gebu je skg. jerawat tak ada. pakai makeup pun tahan lama skg.. :)

Anonymous said...

Jerawat saya pun sama mcm fyna.mmg azab.gara2 tukar skincare terus jd mcm muka fyna tu la.byk tumbuh kt bahagian rahang tu la..xtau dh nk pakai apa.ubat modern dan tradisional semua dh guna.supplement lg lah berbagai.skrg nj guna gel jerawat ada ok sikit tp bekas2 jerawat yg kemerahan tu plak ssh nk hilangkan..dan jerawat still tumbuh.hmm...

Maria Hasun said...

Jadi takut plak nk try new cosmetic. . hurmmm

Syafiqah Hashim said...

Arghhh! Kita faced the same thing Kak Fyna. Pika pun tahun lepas since bulan July penuh jerawat naik dekat dahi, dengan dua2 belah pipi ni. Pipi pika dulu mcm Kak Fyna tu lah memang gatal and kadang2 berdarah2. nak selfie pun malu sebab kulit pika buruk giler! Sekarang ALhamdulillah dah kering sikit. tapi still ada cuma tak teruk mcm dlu lah. tengah tunggu dia fully heal. Waktu muka teruk tu memang tak pkai makeup lahh. Tu takde buat makeup review tu. ehee.. Thanks for sharing your experience Kak Fyna :)

Salma Tayo said...

takutnya tengok keluar darah.moga fyna terus sembuh dari jerawat tu.

Anis Shuhada said...

tabahnya fyna treat jerawat tu. kalau kita dah nangis2 T__T pape pun alhamdulillah kulit fyna ok smula mcm dulu :D

diela said...

same la..sebab tukar produk muka terus naik jerawat halus T_T.hari ni baru jumpa doc and dia prescribe cleanser cetaphil t3 mycin n antibiotic.hope ok n sesuai la..

hanani fiee said...

fyna,sy punya sbjik cmni.lg teruk sbb pcit dia ada nanah..pastu keluar bisa kuning..rsa azab sgt2.giveup sbb duit pon dh byk hbs. tskkk.nsb baik guna serum sensual plus ,try soothing,serius muka reda. alhamdulillah sgt2.. skg bru brni pkai cream mlm blk , tp wjb pkai serum tu dlu.hihi.sbb parut merah lmbt skit nk elokkan. legakan bila muka dah ok. bru knfiden nk keluar,klu tak rsa xnk pon pndg org lain. huhu. sama la kes kt pipi n rahang.. n sbb tkr product jgk n stop T.T

Anonymous said...

Salam kak fyna..kita pun ada masalah muka jerawat.macam2 guna..dah 5 years dah muka nie ada je ketul2 naik jerawat. cuma lately nie try cut foqn minuman caffeine dengan minum air bnyak2 at least 2 litre.so far allhamdulilah..jerawat ok takde mcm dlu..as for parut pulak kita pakai HIRUSCAR. beli dekat guardian..for one month mmg ada nampak perubahan dkat scar..dia lighten acne scar..huhu.kena banyak sabar bila pkai benda2 nie.. :) anyway thanks for sharing kak fyna

noor faezah said...

emel sy noorfaezahhassim@gmail.com

Anonymous said...

Saya pernah kena jgak mcm tu suatu ketika dulu masa kat uni. Mmg teruk!! Malu seyh nak jumpa orng.klu bole x nak keluar rumah je.time tu confident level mmg down giler.sbb pipi bhagian sebelah je jerawat teruk smpai jadi kaler hitam.mcm2 produk guna..bnyak jgak la duit habis beli produk kat farmasi nak hilangkan jerawat.sy hiang mkn masa jgak la..last2 fed up produk sy guna pokok lidah buaya.setiap mlm letak lendir die tu kat pipi.makan masa sbnarnye..toner aiken tu pun prnah guna.toner tu bagus jgak sbnarnye..jerawat kering.tp sy stop sbb kandungan alkohol die..ntok short term guna mmg ok.klu long term jgn la guna...

Lagi satu nak share tips, sy dulu rajin buat scrub sndri.guna gula, madu, teh hijau, cuka epal brand braggs(with mother).ni buat scrub.sapu tiap mlm.lepas scrub guna toner(teh hijau dgn cuka epal)

Alhamdulillah skrg dah ok la..tnggal parut yg lubang2 tu je..skrng ni sy stick 1 produk je.x mahal pun.murah..sy x guna yg mahal2 sbb asalnye produk2 mcm tu la buat naik jerawat.x taw la klu orng lain..

Skrg ni tgh berusaha hilangkan parut je.sy guna sabun nour ain, krim mlm nour ain dgn serum tampal wis putih.nak hilangkan lobang2..tu je.

Anonymous said...

Allah..takut sungguh tengok jerawat fyna..sana pernah alami situasi yg sama tapi kurang sikit dari fyna..memang rasa down sangat2 bila berhadapan dengan orang.ye la.orang kenal kita muka flawless n then tiba2 je jerawat naik mendadak..azabnya hanya tuhan yang tahu.saya ada try macam2 petua tradisional.tapi bukan mudah nak hilangkan.guna serbuk kacang hijau pun dah, serbuk kulit kayu manis pun dah tapi jerawat still tak surut.

Saya cuba pulak buat toner guna cuka apple..campur cuka apple dgn air sikit.masuk kan dlm botol n tuang ke kapas.sapu kat muka..mulanya pedih sangat2..lama2 dah kurang sikit jerawat kat muka..untuk pencuci saya just guna sabun lifebuoy..bg saya sangat berkesan walaupun ianya sabun untuk badan.
Saya tak pasti jerawat yg naik ni sebab apa.saya bukan jenis yg suka mekap.3tahun pakai krim safi balkis warna hijau tu n bedak baby xpernah ada mslh kulit.mungkin cuaca,mungkin persekitaran,mungkin jugak hormon.
Bila kulit dah ok sikit saya guna skincare tempatan( produk A) .memg ok tapi ia buat kulit saya menipis sbb setiap hari masa awal pemakaian produk ni kulit selalu mengelupas..kulit jadi cerah,flawless sangat2..saya guna just 3bulan sahaja n stop sebab takot kulit makin menipis. Lepas stop jerawat start naik balik.thats mean produk tempatan yg saya guna ni x bagus sbb kalau nak tau produk tu bagus or x,kalau kita stop,dia xkan bg kesan negatif kat kulit.
After that saya cuba produk tempatan lg.untuk hilangkan jerawat yg naik lepas stop produk A,saya cuba pulak produk B.memg produk bumiputra.masa mula pakai saya guna one set dri sabun,krim malam,krim siang,toner n serum.lepas sebulan saya stop guna krim siang sbb buat kulit saya oily. Lepas tu saya jarak kn pemakaian krim malam,toner n serum..sabun still guna sabun produk B so far sangat serasi dgn kulit saya.dan inshaallah produk B yg terbaik setakat ni..
Nasihat saya jangan cepat terpengaruh dgn lambakan skincare skrg ni..xsemestinya apa yg org pakai akan sesuai dengan kita.sekarang saya memg keluar rumah dengan muka tanpa secalit bedak.just guna lipbalm sebab bibir slalu kering.no more krim muka,no more bedak baby.alhamdulillah

aradba said...
This comment has been removed by the author.
aradba said...

hai sis fyna.. ara pon pengguna nour ain.. Alhamdulillah n ara jugak amek supplement.. Shaklee vitamin c n e.. setakat nie terkawal.. yg penting rajin amek. :)

Shafiah Manirah said...

http://cuppycakestory.blogspot.com/2015/02/giveaway-by-ekinrazalli-worth-rm500-to.html

Cik Wani said...

Salam Fyna,

Wani dlu pernah jugak kene teruk macam ni. Last2 pakai Dalacin-T letak kat jerawat2 tu. Alhamdulillah kering dan tak naik dah. Lepas tu wani tukar skincare pakai Shiseido. Dlu pakai clinique tapi cm jerawat still ada tapi kurang sikit. Pakai Shiseido alhamdulillah dah tak naik jerawat. N wani ambil supplement vit c, zinc complex shaklee. Sekarang tinggal parut, so wani maintain vit c & e plus mnum air kosong byk2.

mekar indah said...

salam sis , nak tanya baking soda tu tak kisah jenis dan jenama apa ya ?

Cik Puan Nazatul Sanif said...

saya saing2 akak masa kena mcm ni dulu sebab salah produk jugak. habis muka kena alergik hodoh giler. confiden level down ke paras negative. so stop guna just basuh muka dgn air suam campur garam alhamdulillah okay walaupun dekat sebulan kena. :( nanti akak share ea mcm mana nk hilangkan scars pulak.

ohH maR shii said...

Tolong saya .......saya baru tahun ni kena jerawat yang bsar benanah.....rasa down bila msuk klass . ...macm mcm..produk dah cuba tapi ...hampe....TOLONG ....

halil shah said...

Shah pon same semenjak masok matriks penoh muke dengan jerawat rase stress sangat tapi shah sekarang gune aiken insha Allah membantu

halil shah said...

Shah pon same semenjak masok matriks penoh muke dengan jerawat rase stress sangat tapi shah sekarang gune aiken insha Allah membantu

Anonymous said...

akk cam na klu jdi parut hitam..? cam mna ye ..hrap akk balas ye

Anonymous said...

hi..i pernah kene sebijik kes macam u..sumenye started sbb pakai Tabita..its really a nightmare smpi akhirnye berabis buat treatment kt Dr KO..mmg a BIG NO if u guys ever have planned to pakai TABITA.!!!

Asni Abdullah said...

Sy pon prnh pkai tabita 2years pastu berenti..time berenti tu ok je..after 6m da mula naik jerawat..then try nabihah beauty trus muka lg galak naik jerawat..rawat plak dgn luffiya alhamdulillah ok...tp bila slh pkai produk konpom miss j naik..

rara said...

salam fyna , mcm mana ye u hilangkan jerawat tu ?? muka saya start naik jerawat bila naik form 6 , which is 3 years ago . selama ni muka mmg takde masalah jerawat langsung . jerawat saya tak lah bnyak just bila naik tu jadi jerawat besar . Dah mcm mcm produk guna , tapi makin teruk bila guna lunas berherba d herbs . memang naik banyak sngat jerawat tu . try sensual serum , soothing tak menjadi kat kulit muka saya nie . sekarang ni alhamdulillah ok siked tapi tulah bnyak sngat parut . parut merah merah

Fathiyah Selamat said...

agak-agak fyna ade tak tips atau produk untuk hilangkan jeragat sebab muka kite jeragat. memang jenuhlah try macam-macam produk nk hilangkan tp still......

Cheida_Mymee said...

dasyat fyna kena... takot tengok..
adik pon jd mcm ni.. so bley suruh dia ikot
apa yg fyna sugest..
very big thanksfull for this tips..
doakan fyna sentiasa murah rezeki hendakknya

noor faezah said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam..
sy sdg brgelut dgn mslh yg same hmpir 4 tahun. dan ini mmbuatkan sy sg low confident dgn diri & jmpe org lain. terutama kalau reunion. dan sy seorang guru sekolah rendah. murid-murid kecil prnah brtanye kenape dgn muke sy. sy xtaw nak buat ape. tp prkongsian dr blog ni dan komen dr pembaca lain sgt brguna insyaAllah. sy hrp kulit muke sy pon akn brtambah baik mcm kamu semua. terime kaseh kongsi ilmu dan pengalaman kamu.

Fuziah Idris said...

hi fyna, teruk juga jerawat ye...Alhamdulillah dah recovered,Tq info menarik... dapatkan tips wajah bebas jeragat dengan cepat dan selamat

Anonymous said...

Salam..samela tp xseteruk fyna.alhamdulillah happy tgk kulit fyna skrg..im using hada labo toner with herskin skincare..xjual pn..but nk kata alhamdulillah its really suits with my skin..dnars,tia amelia, n ll byk da gne.and other beauty chemical product pn xelok sgt sbb lg truk..aiken ok time skolah menengah pkai..tggal pores n blackhead je nk remove xtau cmne

Beevenom.skincare said...

Assalamualaikum tuan rumah & semua pembaca...

Utk yg ada maslah jerawat & parut jerawat yg susah sgt nk hilang, boleh cuba produk skincare organik beevenom..krim ni 4in1 sgt senang. 1 bekas tu blh gune utk day cream, night cream, mosturizer & jgk mask..

Kesan sgt effective inshaallah..

Unknown said...

Jemput ke instagram @beevenom.skincare

Atau

facebook.com/beevenomnewzealand
Utk info yg lebih lanjut..😘

Chik Kina said...

Saya dah cume mcm2 tak ok2 jugak sampai sekarang...skrng sy mkn vit c dngn e shaklee pencuci muke x pakai krim2 muke x pakai tapi masaalah jerawat makin truk snggt truk dri sis smpai sy mlu nk brgmbr dngn kwn2...spe2 ade petua bley kongsi x?

Anonymous said...

kalau ada jerawat ni elok pergi join community acne.org .kat situ ada berpuluh ribu member yang actually acne sufferers from all over the world .kalau kita tengok orang western mereka ni sangat paranoid ttg ingredient dlm skin care . byk jgk sy bljr dri situ cthnya cara manage yourself bila acne dtg . saya acne sufferers for three years . prnh digelar org yg paling byk jerawat dekat seluruh tingkatan 5 .skrg alhamdulillah dah pulih . rule of thumb : tak kira berdarah ke bernanah ke besar ke jerawat anda ALWAYS keep it clean .never never ever touch your face with bare hands without washing your hands vigorously.kalau muka gatal sgt garu very lightly dgn sapu tgn or tisu.asingkan tuala lap badan dan lap muka. dan kuku selalu potong bersih dan pendek ...we dont want to accidentally scratch our face dan sebarkan kuman bawah kuku ke muka.

Anonymous said...

and please do lotts and lottts and lotttts of research about acne . jangan malas,jangan putus asa.kita kena kenal kulit kita . kita kena tahu kenapa acne itu dtg.in three years starting from 17 y/o until now,19 y/o saya dah tgk youtube video how to wash face, countless of blogs about how to take care of the face.kulit kita lain2 .saya gembira sebab kak fyna dah pulih . saya pernah macam sis .perasaan being acne free is just cant be described .rasa macam self esteem naik ke level 200%.so korang semua jangan putus asa! do a lot of research ! :D

Anonymous said...

hi sis,
u look so pretty now. seksa ada acne. now my acne getting worse. susah nak cover sebab area mulut and pipi. self esteem drop habis. wish can recover soooooooon.

Nur Abd Rahim said...

jd skrng ada nampak tk perbezaan atas luba n lekuk bekas jerawat tu..guna produk apa ye ?nour ain?

Nur Atikah said...

Hi assalam kak fyna, sy pun jerawat teruk. Sy nak try lah cetaphil ni. Kak, klu kita salah pakai BB cream mcm mana ye? Sy guna cosmoderm and sy baru nak cuba compact powder dr revlon. Apa pendapat akak? May I have ur number?

Nur Atikah said...

Hi assalam kak fyna, sy pun jerawat teruk. Sy nak try lah cetaphil ni. Kak, klu kita salah pakai BB cream mcm mana ye? Sy guna cosmoderm and sy baru nak cuba compact powder dr revlon. Apa pendapat akak? May I have ur number?

FFF said...

awak stay mane? kalau kl, try pergi klinik pakar kulit ting dekat jalan imbi. tersangatlah berkesan dan tak mahal. muke sy teruk dulu sbb saje2 cube pakai produk melayu tuh. habis muke sy. dah buat treatment dekat dermalogica yang well known pon tak jalan jugak. bila pergi klinik tuh, Alhamdulillah sangat n jerawat pon takot nak tumbuh.

FFF said...

awak stay mane? kalau kl, try pergi klinik pakar kulit ting dekat jalan imbi. tersangatlah berkesan dan tak mahal. muke sy teruk dulu sbb saje2 cube pakai produk melayu tuh. habis muke sy. dah buat treatment dekat dermalogica yang well known pon tak jalan jugak. bila pergi klinik tuh, Alhamdulillah sangat n jerawat pon takot nak tumbuh.

FFF said...

awak stay mane? kalau kl, try pergi klinik pakar kulit ting dekat jalan imbi. tersangatlah berkesan dan tak mahal. muke sy teruk dulu sbb saje2 cube pakai produk melayu tuh. habis muke sy. dah buat treatment dekat dermalogica yang well known pon tak jalan jugak. bila pergi klinik tuh, Alhamdulillah sangat n jerawat pon takot nak tumbuh.

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Hilangkan Jeragat.

zamil idris said...

Punca Tumbuh, Naik Jerawat.
http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/08/punca-tumbuh-naik-jerawat.html

Anonymous said...

Bpe kos g klinik tu?

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik. Bagi mencegah pembentukan jerawat, kita digalakkan untuk kerap mencuci muka dengan sabun pencuci muka yang berkualiti, kurangkan pendedahan kulit kepada cahaya matahari terik, sentiasa melakukan senaman rutin dan amalkan diet yang mengandungi sayur-sayuran hijau dan buah-buahan kerana ia mengandungi antioksidan untuk menghapuskan radikal bebas yang terdapat pada kulit.

azzifaruN Nurafizza said...

Assalam. Hye fyna. Alhamdulillah suka jumpa blog fina ni. Actually cari juga apa cara nak hilangkan pimples yg tetibe tumbuh bagai cendawan tumbuh selepas hujan. So, lepas baca blog fyna ni, dah try beli cetaphil wash untuk pencuci muka dan akan follow yg lain bagi mengecutkan pimples ni. thanks fyna sebab sudi share.

Miss Myra said...

haritu i beli dari kak ni. dok kedah kot pos ke penang. beli nutrimoist dari kak ni dapat harga special 0196370670. ada dalam list stokist yg fyna link tu

Mikah Lurima said...

Hai Fyna...

Thanks for sharing your prob kat sini. InsyaAllah akan cuba ikut mana yg I mampu. Sekarang ni ngah ada masalah yang sama bermula sejak jerebu ritu. Pastu semua tak nak hilang. Maluuu... Hewhew

Fifa Nizam said...
This comment has been removed by the author.
miss meme said...

boleh wasap sy x nama klink yg kt kl tu..sbb sy pun da masalah mcm ni gak...sbb slh pakai skin care a. menyesal sgt2..mcm2 try..tp makin truck lak...Ya Allah..sdih sgt

miss meme said...

boleh wasap sy x nama klink yg kt kl tu..sbb sy pun da masalah mcm ni gak...sbb slh pakai skin care a. menyesal sgt2..mcm2 try..tp makin truck lak...Ya Allah..sdih sgt

miss meme said...

boleh wasap kt sy nama klinik tu kat mana..0134672210...sy nk try g le..

eja said...

Maaf tumpang lalu..beli kat mana produk hada labo tu?
RM brp yer?

eja said...

Produk b tu produk aper yer..share lah. .. :)

Mareta Dwi Siam Sari said...

Anda memiliki masalah kulit? bingung harus konsultasi dengan dokter? Silahkan konsultasi di Website dokterkulitdhelya.com

Anda ingin tampil lebih cantik tanpa masalah di kulit wajah? kunjungi dokter kulit dhelya widasmara di Malang. Informasi buka website dokterkulithelya.com

Ingin baca artikel seputar kecantikan kulit? atau tanya jawab seputar kesehatan? Buka dokterkulitdhelya.com

Anonymous said...

sy pn alami masalah yg sama lps pakai tabita.skali je guna jerawat tumbuh teruk dh hmpir 4 bln..mcm2 dh cuba..sgt sedih dn rasa rendah diri.org skeliling asyik btanya sbb sblm ni muka sy tk bjerawat..

Anonymous said...

Assalam..sy mempunyai masalah jerawat yg hair 5 bulan lebih..tolong suggest apa2 produk yg sesuai
tk
:)

Miss ElnaZ said...

Hii, saya juga mengalami masalah jerawat setelah memakai tabita utk kali kedua, sbb jenis x sabar dgn produk baru, muka saya mula naik milea (jerawat kecil) kemudian jerawat menjadi kronik di forehead saya sampai nanah...sy rujuk masalah ini ke pakar dermatologist hospital pantai bangsar, doctor lim tou chai akan beri pill repairil, krim malam, cleanser and pil accutane... Dlm sebulan jerawat nanah tu akan kering.. Guys kena byk minum air, karna bibir akan kering dan kulit juga, pastikan sapu lipgloss ok....

Miss ElnaZ said...

Yang paling penting bersabar, yakni semua akan baik... Sekarang kulit saya dh tak naik jerawat lg and bersih, kejadian menakutkan ni dah dua kali berlaku sepanjang penutup tahun since last year, kalau blh jgn bertuka product. Dan saya selesa dgn cleanser doc tou membuatkan pores dan kulit sy licin bersih bebas parut....

Miss ElnaZ said...

Hii, saya juga mengalami masalah jerawat setelah memakai tabita utk kali kedua, sbb jenis x sabar dgn produk baru, muka saya mula naik milea (jerawat kecil) kemudian jerawat menjadi kronik di forehead saya sampai nanah...sy rujuk masalah ini ke pakar dermatologist hospital pantai bangsar, doctor lim tou chai akan beri pill repairil, krim malam, cleanser and pil accutane... Dlm sebulan jerawat nanah tu akan kering.. Guys kena byk minum air, karna bibir akan kering dan kulit juga, pastikan sapu lipgloss ok....

Faiz said...

Salam .. Nak tanya fyna, krim nutrimoist dr cni tu mmg boleh menghilangkan jerawat ke? Saya ada masalah jerawat yang dah berlarutan berbulan2 tapi kat area setempat je..jerawat kat bahagian lain normal.. Sbb saya kata normal adalah bila kita sapu ubat jerawat, ia akan mati dan hilang..tapi yang kat area dahi tepi mata ni tak boleh hilang..disapu ubat jerawat ianya akan kecut dan tenggelam..seminggu dua akan muncul balik.. Begitulah seterusnya berbulan2.. Dah berketul2 tumbuh kat area yg sama.. Tolong saya ye.. Emel saya zulaziz32@gmail.com.. Terima kasih byk2.. Salam..

ikin said...

Hai fyna,skin prob kita lebih kurang jalan cerita nya.b4 this alhamdulillah kulit x penah brjerawat. Lately nih sja naik jerawat batu siap darah+nanah. Ikin sndri x consume any skincare just sblom tido pakai bedak sejuk homemade dr skolah rendah.pencuci pulak guna sabun royal dr umor 12 thn till now. thn 2013 guna natoractor.kulit still lg ok.alhamdulillah.awal 2015 skali lg beli naturactor.seminggu guna dh mula naik jerawat(xthu la klau yg second time beli naturactor tu kena yg tiruan kot). Mula naik jerawat kecik2 jew.lepas nikah bulan 3, lagi meriah.maybe perubahan hormon sma. And now, jerawat makin ganaz mcm jd kt fyna. Dh mcm2 masker cuba tp kurang menjadi. Masker timun+yougurt. Kayu manis. Lemon+madu(lg meriah jerawat pasir). Tomato. Ada juga cuba tukar pencuci. cuba guna pncuci skinz.tp kulit jd tersangat oily. Dan sekarang ikin just cuci dgn air suam sja stiap pagi & mlm. No foundation. No cleanser. sedihh rasa 😞

Izan Samsudin said...

Salam dear..just wondering if u can share how to remove pimple scar...tq

mama putra said...

Hi fyna..i pon cm u jgak tp xla trok sgt tp msih rsa xkonfiden bla kua..huhu

Unknown said...

Watson and guardian

Durudu 92 said...

Salam kk fyna. Saya sekarang stress dengan masalah jerawat yang makin bertambah. Macam2 produk guna n jrwat naik n parut hitam pnuh d muka.. malu orang dok tanya. Tambahan akan berkahwin awal bulan 7. Saya risau sangat.pergi drmtlgist xbksan..selalu search petua dan produk, last paling teruk Selepas cuba nour ain dan kulit muka xsesuai dengan produk tu, muka jadi parut lg gelap dan berhenti, banyak habiskan duit untuk produk, sedih sangat bila tengok orang pakai berkesan. Dan sekarang pakai dalacinT untuk jimat tapi masih sama..

Ain said...

Cleanser doc tou tu apa? Bole share?

Qaseh Nur Lufya said...

Salam sis fyna . Muka saya selalu naik jerawat dekat bahagian pipi . Dah lhaa naik banyak2 . sekali tu pakai produk kulit jadi mengelupas . sampai nak basuh muka pun sakit . bila kena matahri je muka terus jadi merah2 . sampai parents n kawan2 pun tegur . malu juga bila tegur mcm tu . rasa mcm alien pun ad :( . Please bagi tip mcm mana nak hilangkan kulit mengelupas n merah2 . Dah xtahu nak pakai produk apa lagi . Btw cuka epal tu elok ke ? dalam botol kaca panjang ke ? nanti kalau boleh kak fyna reply dekat email saya yee anurainaa@gmail.com . thanks ..

Fatine Adiba said...
This comment has been removed by the author.
Fatine Adiba said...
This comment has been removed by the author.
Rika Novita said...

BONUS CUMA-CUMA senilai JUTAAN RUPIAH jika berlangganan!!! Dicari Agen Pakaian di Kalimantan, Sulawesi, Papua, Jawa, Sumatera, dan seluruh Indonesia. Kami memproduksi beraneka macam pakaian pria, wanita, busana muslim, jilbab, batik, baju koko / taqwa, aksesoris, dan lainnya. Model pakaian modern, Kualitas bagus dan Harga murah. Khusus pembelian grosir / partai. Segera hubungi 083834375641 [0.8.3.8.3.4.3.7.5.6.4.1] / Line : x0fernandes0x

Rika Novita said...

BONUS CUMA-CUMA senilai JUTAAN RUPIAH jika berlangganan!!! Dicari Agen Pakaian di Kalimantan, Sulawesi, Papua, Jawa, Sumatera, dan seluruh Indonesia. Kami memproduksi beraneka macam pakaian pria, wanita, busana muslim, jilbab, batik, baju koko / taqwa, aksesoris, dan lainnya. Model pakaian modern, Kualitas bagus dan Harga murah. Khusus pembelian grosir / partai. Segera hubungi 083834375641 [0.8.3.8.3.4.3.7.5.6.4.1] / Line : x0fernandes0x

noor mariana said...

kk fina . klau bedak aiken tu cmpur dgn air je boleh tak? klau yg toner tu xde lah .

noor mariana said...

kk fina . klau bedak aiken tu cmpur dgn air je boleh tak? klau yg toner tu xde lah .

Norfarahim Aziz said...

Assalamualaikum cubalah Al-Yusrah, terbukti berkesan boleh tgk fb: Norfarahim Aziz utk lihat sendiri testimoni yang ada

nadhirah suhaimi said...

Salam. Saya tak pernah pakai apa2 mekap mahupun sebarang bedak atau krim di muka. Cuma kadang2 pakai sunblock utk renang. Saya teringin nak pakai bb cream utk mekap. Awak rasa utk permulaan mekap perlu ke saya pakai atau tidak..kulit saya berjerawat biasa..dan kadang2 berminyak..

nadhirah suhaimi said...

Salam. Saya tak pernah pakai apa2 mekap mahupun sebarang bedak atau krim di muka. Cuma kadang2 pakai sunblock utk renang. Saya teringin nak pakai bb cream utk mekap. Awak rasa utk permulaan mekap perlu ke saya pakai atau tidak..kulit saya berjerawat biasa..dan kadang2 berminyak..

ves said...

Assalam, sy nk share cara sy hilangkn jerawat.. Dh mcm2 sy try sgala mak nenek kosmetik, ubat2an trmsok accutane n injection vit C n stemcell cucuk kt muka, vit c oral n sgala bagai.. Last solution sy g Klinik Mutiara kt Wangsa maju n Dr. suggest buat Glycholic Acid chemical peeling.. So sy decide utk ikut saranan Dr., treatment sy ambik package RM600 utk x4 rawatan n prcuma x1 so jdi x6 sesi.. On the 1st treatment tu sy mcm xletak hrapan tnggi la sbb mcm xde improvement, lps 1 mnggu je jerawat mula kecut n yeayyy im sooo happy ~!! Treatment nie kena buat selang

Asni Abdullah said...

Fyna.....
Tetiba i kena attack with same acne like u di muka.....rs down sgt dah..xtau camna tiba2 boleh naik secara mendadak ni..dalacin t,t3 mycin,acgon vitahealth,epo da try.....ari ni start mkn doxy n sapu efasol pulak...

Asni Abdullah said...

Teringin nk try but kekangan masa jaga ank2....😢😢😢😢

Unknown said...

After pakai bb cream tu then nk cuci terus cuci guna cetaphil ke? Or fyna ada apply any makeup remover dlu?

damak said...

Krim jerawat hajah ramlah.
.
Tak pedih, tak sakit, tak berminyak.
.
Tak da masa? Pun boleh pakai.
.
Kene pantang? Tak perlu.
.
Tak perlu sapu satu muka.hanya dot-dotkan sahaja. Mudahnyee.
.
Jerawat kecut seawal 2 hari tanpa meninggalkan parut.
.
Nak tanya? Boleh whatsapp 0129755643.
Nak diskaun? Masukkan code "HRB16"
salah code, harga asal. Huhu

damak said...

Krim jerawat hajah ramlah.
.
Tak pedih, tak sakit, tak berminyak.
.
Tak da masa? Pun boleh pakai.
.
Kene pantang? Tak perlu.
.
Tak perlu sapu satu muka.hanya dot-dotkan sahaja. Mudahnyee.
.
Jerawat kecut seawal 2 hari tanpa meninggalkan parut.
.
Nak tanya? Boleh whatsapp 0129755643.
Nak diskaun? Masukkan code "HRB16"
salah code, harga asal. Huhu

damak said...

Krim jerawat hajah ramlah.
.
Tak pedih, tak sakit, tak berminyak.
.
Tak da masa? Pun boleh pakai.
.
Kene pantang? Tak perlu.
.
Tak perlu sapu satu muka.hanya dot-dotkan sahaja. Mudahnyee.
.
Jerawat kecut seawal 2 hari tanpa meninggalkan parut.
.
Nak tanya? Boleh whatsapp 0129755643.
Nak diskaun? Masukkan code "HRB16"
salah code, harga asal. Huhu

ves said...

Treatment tu cuma dlm anggaran 1 jam je sis.. Fia brsihkn muka, steam, scrub n then bru letak glycholic acid.. N sy xpkai ap2 pelembab muka, cukup sekadar basuh guna pncuci Cosmoderm tea tree pstuh lap muka kasi kering n biar je xpkai ap2.. Muka sy nie pntang tepek krim or losyen, mmg akn naek jerawat.. N last, sy lelaki.. 😂

shalini said...

Hi dear I'm shalini , I'm a Malaysian but currently migrated in Paris. Tiba2 Muka I naik jerawat teruk like urs exactly like urs. Can I get the name of product you use so I boleh cari kat farmasi cni. Tq dear

Shaz Lala said...

Sama la dgn saya lepas pakai tabita makin trukk.. Naik jerawat halus truk stop. Tp kwn2 pkai ok.. Mkin x ssuai dgn saya..

Shaz Lala said...

Sama la dgn saya lepas pakai tabita makin trukk.. Naik jerawat halus truk stop. Tp kwn2 pkai ok.. Mkin x ssuai dgn saya..

Nura Sukor said...

Toner aiken tu bolh ilng kn jerawt rh. Klau tok ilng kn beks jerwt merah tu bolh ke?

Ila Majid said...

Huhuhuhuhu .samalh ngn akk..dr zaman anak dara jerawat sebijik pn x de...gatal tgk org pki product ..g try. .skrg muka dok mcm kna tembak pluru ...dh malu rsanya tua2 berjerawat.. tlg bgtau clinik yg kt kl tu .mmg nk try. .snngup turun kl dr ipoh ni

aimi shahirah said...
This comment has been removed by the author.
aimi shahirah said...

nak tnya sodium laureth sulfate tu bahaya ke utk kulit muka..blh menyebabkan kulit muka nipis ke

aimi shahirah said...

nak tnya sodium laureth sulfate tu bahaya ke utk kulit muka..blh menyebabkan kulit muka nipis ke

Anonymous said...

Dulu muka sy teruk mcm ni lepas sy pakai kencana skincare akibat ikut ckp seller.pastu sy xde konfident ,sedih kecewa.pastu terpikir nk rawat kulit balik.sy pakai minyak argan asli dgn sabun susu kambing .alhamdulillah dah sembuh dan flawless balik kulit muka.parut pon makin hilang.no more percaya pada any skincare lagi.sampah semua tu

Anonymous said...

Acne or Pimple is a BIG Problem that crosses the borders of age, gender, race and social status. Benzac AC is a topical water-based gel wiyh its active ingredient benzoyl peroxide perfect for the treatment of acne. Benzac AC aparts from its acne-treatment counterparts is that it does not contain alcohol and it is fragrance free. Read more at:
http://kidbuxblog.com/hard-on-acne-soft-on-skin/

Alia said...

Hi, saya pun dulu takde masalah jerawat but since f6 ni terus naik mendadak. Kulit akak dah okay ke? Boleh share tips

suria zakaria said...

hai akak fyna,selamat ke pakai produk nutrimoist tu?? saya takut nak cuba.

Anonymous said...

hye asni.. u mkn acgon x ok ye? i bru je bli ni.. if u dont mind share experience u personally dgn i.. sbb muka i pn teruk.. add fb i missAmalina mohdFakri

Anonymous said...

hyee kk fyna...akk pkai bedak antiseptik aiken tu ke?...akk pkai wktu bile?...sesuai x utk org yg menegalami masalah resdung?

Anonymous said...

Salam kak fina, saya tgh mengalami masalah yg sama stress sgt yang org lain tak akan faham. Dah lama saya alami masalah ni, baru je org puji muka dah elok then benda ni dtg balik. Dia mcm ulang ulang tak ada kesudahan. Dah lah start bulan 1 ni saya kena mengajar. Korang konfiden saya nak duduk kat depan kelas sambil student tgk jerawat jerawat saya. Skrg saya tukar clenser ke cetaphil dan guna nixoderm je. Sebelum ni pakai nurraysa. Tapi lepas buat facial kat satu beautician kat puchong ni makin teruk kulit saya. Naik terus jerawat, diorg picit picit jerawat rasa sakit sgt. Saya mmg rasa kurang konfiden, kkdg rasa nak calar calarkan muka pun ada. Nak pergi klinik swasta tak mampu yelah saya kan student, bila pi klinik kerajaan mintak rujuk kan ke pakar diorang taknak layan. Sedih :'(

Nur Fatihah said...

Hi, I pun ada masalah yang sama. Idk why, dekat dahi naik jerawat kecik kecik macam pasir macam tu. I sedih, sedangkan I guna cetaphill as cleanser. I beli macam macam, cetaphill, cream kud tapi cetaphill, then benzac Ac tu, t3 pimples reduce. Sbelum ni I pakai safi biru ja. I pakai cetaphill as cleanser and safi krim biru tu sebagai krim harian I.malam kekadang I pakai bio essences tanaka white. Kadang Kadang ja. Then now, I stop pakai bio essences, I pakai cetaphill moisturiser waktu malam. Tapi macam worse je. Now jerawat naik dekat pipi pulak :( so I stop pakai cetaphill. I rasa down sangat. Kulit I kusam, parut jerawat, jerawat, dark circles bawah mata. Hmm

Nur Fatihah said...

Hi, I pun ada masalah yang sama. Idk why, dekat dahi naik jerawat kecik kecik macam pasir macam tu. I sedih, sedangkan I guna cetaphill as cleanser. I beli macam macam, cetaphill, cream kud tapi cetaphill, then benzac Ac tu, t3 pimples reduce. Sbelum ni I pakai safi biru ja. I pakai cetaphill as cleanser and safi krim biru tu sebagai krim harian I.malam kekadang I pakai bio essences tanaka white. Kadang Kadang ja. Then now, I stop pakai bio essences, I pakai cetaphill moisturiser waktu malam. Tapi macam worse je. Now jerawat naik dekat pipi pulak :( so I stop pakai cetaphill. I rasa down sangat. Kulit I kusam, parut jerawat, jerawat, dark circles bawah mata. Hmm

Nur Fatihah said...

Hi, I pun ada masalah yang sama. Idk why, dekat dahi naik jerawat kecik kecik macam pasir macam tu. I sedih, sedangkan I guna cetaphill as cleanser. I beli macam macam, cetaphill, cream kud tapi cetaphill, then benzac Ac tu, t3 pimples reduce. Sbelum ni I pakai safi biru ja. I pakai cetaphill as cleanser and safi krim biru tu sebagai krim harian I.malam kekadang I pakai bio essences tanaka white. Kadang Kadang ja. Then now, I stop pakai bio essences, I pakai cetaphill moisturiser waktu malam. Tapi macam worse je. Now jerawat naik dekat pipi pulak :( so I stop pakai cetaphill. I rasa down sangat. Kulit I kusam, parut jerawat, jerawat, dark circles bawah mata. Hmm

Anonymous said...

Penah juga kena macam nI..bila stop pakai produk trus muka naik jerawat n kusam.skrg tawakal guna bahan traditional je..buat masker yogurt,tomato dan minyak zaitun..so far jerawat terkawal jugak..plus amik vit e & c shaklee..

bahri mohd said...

Korang pernah guna tak garam atau nama saintifiknyer sodium chloride sebagai ubat anti jerawat sbb garam ada antiseptic... INI utk budget miskin Jew... Cuci pakai garam campur sedikit air jadikan scrub .. Pernah cuma saya Cuba macam ok... Saya dapat sedikit ilmu ni Dari doktor tunku zaidar pengasas zais beauty tp is dah tutup dah tak tau sebab apa...

seri nian said...

ya allah teruk gak tu, takut saya tukar2 produk sebenarnya...
kekadang saya suka pakai yg natural base je

asmidaa zahari said...

I pakai tati skincare. Masa pakai xde plak muka sy ni especially part dahi tu naik jerawat. Licin je .sy mmg plik .sbb pakai tati muka xnaik jerawat. Then lpas sto p.nah amik kau.jerawat, hbis tmbu smpai sekarangl..skrg ni xtau nk pakai apa dh. Hm sedih.Allah je tau perasaan sy ni. Mmg xnk prcaya dh kt local produk.��

asmidaa zahari said...
This comment has been removed by the author.
asmidaa zahari said...
This comment has been removed by the author.
izzati said...

saya pon mula2 takut nak pakai skincare. sebab kalau tak sesuai nanti breakout (berjerawat) la, mengelupas, gatal2. then saya buat research, saya dpt tahu yg kesan tu sebab ade chemical dalam produk tu.ade yang sesuai, ada yg tak. aishhh. last2 kulit jadi rosak. buat punya buat research last2 jumpe produk organik dari sumber alam. kalau pakai conferm selamat dan sesuai dgn semua kulit termasuk kulit sensitif. lastly sy pon cube lah. then terus stick dgn The Junni Skincare. dah tanak tukar lain dah. rase selamat pakai produk dr sumber semulajadi. lagipon produk ni homemade. bukan rebranding atau krim kilo dari kilang.korang bole nilai sendiri produk ni dekat insta zaty.thejunni .hanya suggestion if korang sayang kulit korang and tanak kulit jadi breakout teruk.

seri said...

tgk produk ni mmg banyak dekat watson...semoga rami berjaya hapuskan jerawat tanpa membazir dgn tips ini

seri nian said...

nampak mcm mudah je nak hilangkan jerawat tu kan...seronok baca entry ini

Anonymous said...

Boleh x u share gambar semua yg u pakai tu?

suhail said...

Assalamualaikum...
Saya nak tnyer klau ADA tips utk muka kita dh kira2 dh 5 thn. ADA masalah jerawat x henti2 tmbuh pastu kesan jerawat jadi parut and ADA lopak2...mcm mne yer??!

i'm me said...

sya pun naik jerawat mcm awk jgak tpi awk kira ok ckittt la sbb naik kat rahang je..sya naik satu muka tau cystic acne mcm tu..sedih gilaaaa..nk kluar rumh pun malu..sebulan berkurg je dlm rumah ㅠ.ㅠ

Anonymous said...

pencuci muka wajib pakai kalau tanak pakai krim tapi kena try cari pencuci muka yg sesuai

Anonymous said...

Tetiba jerawat naik byk.. mcmn nak raye ni.. stress pulak..

Anonymous said...

Kagum tgk awk! Skang sy pun mcm ni la. Sbb stop guna produk muka yg lama dh guna. Jerawat penuh. Skang tempek OXY5% je di jerawat2 batu ni. Mula2 beli Ari tu Rasa mcm x menjadi...rupanya sbb x sabar. Kalau pakai selalu, Ada kesannya. Saya baru tukar produk cuci muka lain, guna Mary Kay 2bulan dah. So keluar jerawat byk sgt2 sbb healing crisis katanya. Sy guna OXY 5% je la utk cepat2 kecutkan jerawat batu. Moisturiser pula sy mmg guna sbb dh skali smua dh dlm regimen yg sy beli ni...huhu. Harap2 ada perubahan la nanti. Boleh tgk link ni:

http://thebeautyofsplendid.blogspot.my/2017/07/jerawat-makin-banyak-pakai-mary-kay.html?m=1

klinik ku said...

Alhamdulillah. Untuk yang masih mencari jalan penyelesaian masalah jerawat, bole lihat di Klinik Ku. FB: Klinik Ku, ig : klinikjerawat_jeragat