Thursday, January 22, 2015

The Key to Flawless Face

assalamualaikum



banyak betul soalan macam mana nak pilih foundation yang sesuai dengan warna kuli
fyna dulu pun ada masaalah tu. masa text di kedai ok je.bila pakai..aik gelapnya muka..then beli lagi 1 foundation 1 shade cerah.punnn gelap juga..beli 1 lagi..haaa baru betul



kenapa jadi begini?
sebab kita banyak baca "pilih foundation yang sama dengan warna kulit" betul tak?
tapi tak ramai tahu..foundation yang dijual kebanyakkan akan oxidize..meaning bila pecah peluh.foundation tu akan bercampur dengan minyak semulajadi muka kita and akan terus jadi warna gelap/orange..but ada yang kata formula foundation itu sendiri.not sure


apa2 pun sebelum nak beli foundation make sure test or baca review yang blogger2 buat..mereka akan beritahu pengalaman pakai foundation tersebut


selepas banyak fyna upload barang2 dari vacci from hansaegeenature , ramai yang whatssap.email fyna mengenai foundation dari vacci ni..kebanyakkannya akan tanya pasal shade apa yang sesuai dengan kulit diorang



ok harini fyna bagi full review pasal vacci foundation ni ye?




SPF 36 PA++

Type: Foundation

Use: Face
Form: Liquid
Volumes: 40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)

[The Special Features]

It protects the skin from UV in life and makes up our face lively because it contains natural mineral oil.
Light Control Powder covers skin troubles naturally and offers the three-dimensional and refreshing effects.
In addition, the feeling of use is light and it has excellent attractive and durative forces.

[The main ingredients]

Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.


vacci liquid foundation adalah 100% mineral..zaman sekarang orang dah move on dengan mineral makeup tau sebab dah ramai yang aware dengan bahan kimia dalam makeup yang buatkan masaalah kulit dan kulit pucat

kepada yang ada masaalah jerawat ke.kulit sensetif ke or yang baru nak berjinak dengan makeup..ha mineral makeup seperti vacci product ni memang sangat2 sesuai..

mineral makeup mengandungi minyak semulajadi yang bila kita pakai dimuka kita akan buatkan cerah dan licin semulajadi..mineral makeup juga memang dah diperakui oleh ramai orang, ianya lebih buatkan makeup lebih tahan dan juga lebih sihat untuk kulit..so kulit memang tak akan breakouts 

cara apply vacci liquid foundation


untuk vacci liquid foundation ianya boleh di apply dengan macam2 cara..jari..sponge atau brush makeup
tips : 
picit 1 pump di tangan dan ambil foundation sedikit dengan brush/sponge/jari..ratakan di satu bahagian muka.contohnya macam di pipi .. apply dulu di pipi then ambil lebihan foundation yang di picit tadi..apply di pipi sebelah lagi dan seterusnya
biarkan dalam 1 or 2 minit untuk biarkan foundation tu set..then apply lagi sekali if korang mahukan coverage yang lebih

bila foundation ni dah set..ia akan nampak natural.kulit lebih licin dan lembab dan juga cerah semulajadi



selama fyna guna vacci foundation..belum pernah kulit fyna bertukar gelap hehe meaning foundation ni tak oxidize..pernah juga tak pakai makeup base and pakai makeup base..tak set dengan bedak and so on..tapi foundation ni tak bertukar warna

yang pasti bila lama2 pakai foundation ni akan jadi cerah semulajadi..walaupun fyna pakai shade yang gelap dari fyna sebab ianya mengandungi mineral oil.so bila blend dengan kulit fyna..ia akan buatkan kulit nampak fresh and natural looking sambil mencerah kan kulit..


vacci foundation light to medium coverage..texturenya ringan dan berbau wangi..tak terasa pun pakai foundation bila guna vacci foundation ni


1 pump dah cukup untuk 1 muka act..tapi kalau kulit yang bermasaalah macam fyna..pakai lah 2 or 3 pump..jangan risau tak tebal pun



macam mana nak pilih warna foundation yang sesuai?



vacci liquid foundation di datangkan dengan 3 warna 
light beige
natural beige
sand beige

kalau ada sebutan beige tu.memang ianya sesuai dengan kulit orang malaysia yang yellow undertone..kalau orang putih tu foundation pink2 sesuaila..tapi kita orang malaysia nak cari foundation please cari yang tulis beige ok?

so kalau kulit cerah ambil light beige
kalau kulit medium ambil natural 
kalau kulit gelap ambil sand beige

tapi kalau korang kulit kuning2..tak cerah tak gelap..korang boleh pilih light or medium..both boleh


jangan risau..kulit korang tak akan bertukar warna jadi gelap pun hehe

medium skin nak ambil light beige boleh tak? boleh je,,tapi jangan guna banyak.sebab vacci liquid foundation ni ia akan buatkan kulit korang cerah so nanti nampak fake pulak kan?



sesuai ke untuk semua jenis kulit?
yes! itu yang  bestnya mengenai mineral makeup ni..sebab ianya mengandungi mineral oil so semua jenis kulit akan sesuai dengan foundation ni



please please please setkan foundation korang dengan powder


powder sangat2 penting untuk buatkan makeup korang tahan lebih lama dan foundation tak lari2 hehe meaning kalau korang terpegang pipi pon foundation tu stay je sebab powder ada kan
dan juga bila apply powder..kulit tak akan nampak shinny2 the end of the day

memang banyak jenis powder


twin cake powder
powder pact powder
loose powder

act depends pada korang..which one yang korang suka

untuk heavy coverage macam nak pergi event ke..boleh apply twin cake powder atas foundation.
tak tebal ke? tak kalau guna dengan cara yang betul
seeloknya guna kabuki brush/puff bila nak guna powder foundation.
caranya tekan2 di kulit korang..jangan sapu2..habis foundation tu tadi

untuk natural look and for oily skin..yang terlalu oily
guna powder pact..caranya pat pat pat di muka..jangan sapu tau..
ok kalau dalam 4 hours dahi macam shinning..pact saja di dahi..kalau sapu takut ruin makeup korang

untuk really2 natural look or dry skin
loose powder untuk korang..sama macam di atas.boleh guna puff atau kabuki brush
layang2 saja apply di muka.mineral oil yang ada dalam powder tu boleh buatkan kulit kering nampak lembab..jangan over apply sebab kulit kering nanti akan nampak dry patch and tak natural

kalau kulit normal..semua di atas boleh guna

ok macam mana dengan warna powder?
ok korang boleh matchkan warna powder dengan foundation
ambil warna yang sama

if korang terbeli foundation gelap.setkan dengan powder yang lebih cerah so that kulit akan jadi warna normal balik
sama juga dengan jika terbeli foundation cerah.setkan dengan foundation warna natural untuk kembalikan warna kulit semulajadi

key for a flawless face
makeup base - foundation - powder

ok ini ada tutorial cara fyna guna ketiga2 warna foundation ni


ni fyna dah pakai vacci green makeup base


vacci neutral beige pakai 1 pump je then dot2 di muka
fyna guna brush dari real techniques



ok sebelah dah rata kan hehe


ok foundation dah rata


vacci light beige foundation fyna apply dekat kawasan yang fyna tanda bintang tu
ini untuk highlight..so kawasan ini memang sesuai untuk highlight supaya dahi nampak lebih luas.hidu g lebih mancung..tulang pipi lebih naik.dark circle boleh di samarkan dan dagu lebih runcing

vacci sand beige gelap sedikit so fyna buat shading untuk bentukkan muka 



ok dah blend semua..see muka tak lah nampak bulat je hehe


fyna pakai powder pact neutral beige untuk setkan foundation



apply eyeshadow..blusher and lipstick


and you are done!


im so in love with vacci product tambahan pula vacci foundation
bau wangi..texture sangat light so memang langsung tak berat di muka

korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
instagram : hansaegeenature

btw korang juga boleh order melalui whatsap dengan hansaegee di +60126698279




jom baca entry fyna review product vacci yang lain




4 comments:

Liyliz said...

Thanks for the tips sis. Dah teringin rasanya nk cuba.. xzabarrr

Anonymous said...

hello kak fyna :D wahhh u have always been my inspiration. i remembered when i was a lil girl n i came across ur vids on utube then ever since that im so obsessed with makeup :tq for thattttt! so would u mind i wanna request for a makeup tutorial. i saw ur bronze tutorial on utube that u posted recently but could u do kinda clean n simple sort of makeup with bronze tutorial that suits light skin. i have light skin but im so scared to contour my face using bronzer cuz it would be totally obvious. n would u mind do it without using any makeup brushes cuz i cant afford for now hehe xD and i know theres tonz of bronze tutorial on utubebut the difference is cuz u use the products that are available here :D but its ok take your time to think of doing it cuz i know u're busy so ok gd luck thennnnn. n dont listen to the haters. you're completely beautiful inside out. :DDDDD may god bless ya tataaaa

FiFieyQa said...

Thanx for sharing kak!! Macam best pulak vacci ni. Saya ni dah lama cari foundation yg sesuai dgn kulit tp still x jumpe. Dulu pernah try Body Shop extra Virgin mineral foundation tp jd berminyak pulak kulit. Huhu

Syafiqah Sharmeen said...

cantiknya kak fynaaa. macam marian rivera XD