Monday, November 24, 2014

tips tentang blusher

assalamualaikum

hi guys! sory bulan ni tak update banyak sangat entry..act bulan 11 ni bulan penyakit hihi..demam..selsema..sore throat sampai berminggu..boleh tak bayangkan fyna dengan adanya makeup class..seksanyaaaa..and now ayah fyna masuk ward pula..so setiap hari akan ke sana untuk melawat ayah..insyallah dalam beberapa hari lagi ayah akan pulang..alhamdulilah

so kalini fyna nak bercerita pasal blusher pula..semua dah tahu kan apa itu blusher? blusher atau pemerah pipi salah satu alat kosmetik yang boleh buatkan wajah jadi lebih bermaya..




without blusher wajah akan nampak pucat
with blusher wajah akan nampak fresh bermaya dan wajah lebih berbentuk



ok fyna nak share dengan korang blusher yang fyna gunakan untuk pengantin and why fyna guna blusher ni

blusher ni dari http://www.hansaegee.com/

didatangkan dengan 4 jenis warna.orange and pink





Blusher No. 410 Pearl Orange




Blusher No. 310 Pearl Pink

Blusher No. 320 Pure Pink




swatch



yes waterproof!


1 swatch


fyna jurus dengan air 4 kali..see the color still there


contoh cust fyna pakai blusher dari http://www.hansaegee.com/



ini fyna pakaikan Blusher No. 430 Brown Orange
 sebab untuk bride kena pakai yang terang sikit untuk naikan warna di muka tu..

untuk bride ni fyna pakaikan Blusher No. 320 Pure Pink untuk everyday makeup..korang boleh la try yang soft sikit macam  Blusher No. 410 Pearl Orange and Blusher No. 310 Pearl Pink



yang bestnya blusher ni ia sangat pigmented ! so my tips if korang beli blusher ni korang swap sikit dengan brush then ketuk2 sikit then baru apply di pipi..jangan apply terus sebab terang sangat nanti..

jenis blusher

ada banyak jenis blusher..
powder/serbuk
cream
liquid


macam mana nak sesuaikan blusher dengan kulit

Gold or yellow undertones: Pick orange or reddish pinks. They enhance brightness and diminish sallowness.

Pink or red undertones: Stick with light pinks to complement your coloring (for a natural look), or try peach or mocha to cut redness.

Plum or blue undertones: Opt for vivid oranges or pinks, which will stand out against your skin.

*sumber google


act bagi fyna..semua warna blusher sesuai untuk semua warna kulit

memang kita nampak kulit cerah paling sesuai semua warna.noo..yang kulit gelap jangan susah hati korang pun boleh apa guna pink blusher

nak ikut undertone and so on memang fyna sendiri pun kadang2 tak paham haha

ok now fyna bagi tips yang senang

untuk kulit cerah..kalau nak pakai blusher pilih yang warna cerah Blusher No. 410 Pearl Orange & Blusher No. 310 Pearl Pink

sebab untuk kulit cerah pakai sikit saja dah naik warna wajah..ok untuk dark skin cari blusher yang warna agak gelap macam Blusher No. 430 Brown Orange & Blusher No. 320 Pure Pink

why warna yang gelap/terang? sebab kalau korang apply warna cerah..tak akan nampak blusher tu..so if korang pakai blusher yang terang sikit..ia akan naikkan seri wajah korang

ok fyna bagi contoh

kulit cerah better pakai blusher yang soft2 saja macam Blusher No. 410 Pearl Orange

kulit gelap pula pakai Blusher No. 430 Brown Orange supaya nampak lebih menonjol



nampak natural saja kan akalau pakai pink blusher untuk kulit cerah .so blusher yang macam dalam gambar adalah seperti Blusher No. 310 Pearl Pink


Blusher No. 320 Pure Pink pula sesuai untuk darker skin..ia akan buatkan korang nampak macam doll gitu


cara apply blusher


1 . apply blusher menuju ke arah hidung.jangan apply secara membulat ye ..cara ini akan buatkan pipi tak nampak tembam dan pipi kurus..

2. apply blusher jngan sampai ke hidung..kalau tak paham..boleh letak 1atau 2 jari di tepi hidung..ha kalau boleh apply blusher jangan lebih dari jari tu ye..ini adalah kerana nak buat muka nampak lebih panjang

3.kalau yang free hair..oleslan sikit blusher ke atas macam dalam gambar..supaya nampak wajah lebih terbentuk..selalunya orang buat dengan shading warna brown..tapi boleh juga guna blusher untuk effect lebih natural



blusher tahan lama

1. based kena bagus..makeupbase+foundation+powder then if base bagus letaklah apa pun..memang akan tahan

2. pakai blusher ikut kesesuaian kulit
untuk kulit kering..sesuai pakai blusher jebis cream atau liquid
untuk kulit berminyak..sesuai pakai jenis serbuk/poweder


tips

fyna ada banyak blusher..tapi fyna paling benci dengan blusher yang bila kita swatch dengan jari..langsung tak melekat..swatch banyak kali haaa baru lekat..so jenis blusher macam tu JANGAN BELI..


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com
sales@hansaegee.com

7 comments:

Najlaa 'Aqilah said...

product ni slightly shimmery eyh??

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

fyna shafinatul said...

Yes

ComelComot said...

Bgusnya info thanks fyna

she moy said...

sis, sorry sy bertanya pasal yg tak berkenaan dalam artikel, kalau boleh nak mintak tunjuk ajar, macam mana akak buat dekat setiap tab dalam blog akak ni, dia terus keluar entri yg berkenaan. Sorry sy masih jahil, mintak tunjuk ajar

fyna shafinatul said...

Sory.akk pun bayar orang utk buat

Cheida_Mymee said...

fyna bila nk buat kelas make up lg utk bhgian utara..
hehe.. make up fyna nmpk flawess n glowing..

lynndamya said...

Salam, hai first time singgah sini..cantiknye u guna mekap..sy ni mmg jenis xreti mekap..haha btw nice tips siap dgn angle dia lagi.. :D