Friday, August 22, 2014

what is makeup base? How to apply green, purple, beige makeup base?

assalamualaikum

dalam inbox fb fyna..fyna selalu terima soalan2 macam ni
makeup tak lekat la..
makeup tak tahan lama la
pakai makeup tapi muka tak fresh
pakai makeup tapi still nampak noda2

pakai lah brand mahal pun..kalau tak betul cara pakai and terlupa step..memang tak akan cantik juga

ok 

korang pernah dengan pasal makeup base?
dalam class makeup fyna..fyna selalu tekan kan pasal makeup base dengan student fyna..WAJIB ada makeup base and WAJIB pakai makeup base sebelum makeup..so bila dah pakai makeup base..makeup nampak lebih cantik..kulit nampak lebih smooth and makeup juga tahan lebih lama..foundation juga senang di apply sebab kulit dah lembut lepas apply makeup base

sekarang banyak jenis makeup base di pasaran..tapi ada juga yang merungut makeup base tu buatkan kulit kering..buatkan kulit naik jerawat..hmm 
dalam makeup base memang akan ada bahan kimia yang buatkan ianya lebih smooth bila di pakai..buatkan makeup tahan lama di muka and so on

tetapi

bila pakai hari2..kulit akan akan bagi reaksi macam kulit kering..merah2..naik jerawat..yes! fyna juga pernah alamai..beli makeup base mahal2..last2 nak jerawat..sudahlah kulit ni sensetif sangat2..haih..kalau tak pakai makeup base..makeup tak cantik pula

so lepas try banyak makeup base  and cari mana yang terbaik..akhirnya kult fyna selesa dengan vacci makeup base.. owh patutlah kulit fyna tak beri sebarang masaalah bila pakai vacci makeup base ni hari2 rupanya ianya 100% mineral..so ianya selamat di kulit di samping melindungi kulit dari sebarang bahan kimia..lega fyna..

so entry kalini fyna nak review makeup base dari vacci..yang bestnya makeup base dari vacci ni ialah ianya ada 3 warna iaitu beige,purple and green..kalau dibandingkan dengan makeup base biasa..makeup base warna2 ni lebih bagus 

btw vacci makeup base boleh di beli di http://www.hansaegee.com/ 






SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes: 40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)

[The Special Features]

It protects your skin from UV in life effectively and makes the skin clean and clear due to containing of arbutin which is a whitening functional ingredient and natural mineral oil.

In addition, it offers the power of natural cover and the feeling of light use because of containing of light feeling Emollient ingredient.
Furthermore, it can keep your skin moist because it has double moisturizing effect of hyper functional ingredients.
[The main ingredients]

Arbutin, Propagermanium, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Algae Extract, Laminaria Extract, Undaria pinnatifida Extract, and ect.

[How To Use]

Put an appropriate amount of the make-up base on puff, and equally apply to all over your face.





dari kiri beige , purple , green



gambar kiri fyna apply foundation without makeup base
gambar kanan with makeup base

1 : apply di tangan
2 : fyna basahkan dengan air
3 : fyna lap dengan tisu

so korang boleh tengok if pakai makeup base..makeup tahan lebih lama =)


 How to apply green, purple, beige makeup base? 

ok jom fyna ajar cara2 nak apply makeup base ni dan apa fungsinya ya?

bare face
( lense puffy grey | instagram : bigmouth_lockers)


so this is my problem
dark circle
scar
redness
uneven skin tone


Make Up Based No.20 Violet


SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40



Makeup base warna unggu untuk mencerahkan kulit kusam.Ia juga boleh membantu menyembunyikan gelap di bawah mata

* dahi fyna a bit worse sebab fyna pergi buat facial haritu and bekas2 yang diorang picit tu still tak hilang.. =.='


makeup base warna purple ni lebih kepada untuk ratakan warna kulit dan cerahkan kulit..texturenya agak likat sebab mengandungi lebih pelembab..jadi ianya sangat2 sesuai dipakai di bawah mata untuk tutup lebam bawah mata..fyi bahagian mata akan cepat dry so if tak lembabkan betul2 makeup tak akan tahan lama...jadi makeup base warna purple ni mengandungi cukup pelembab untuk buatkan kulit bawah mata fresh
as you guys can see fyna ada mata lebam and bengkak.. =.= 
so fyna apply sedikit makeup base warna purple then blend guna jari..
result : wah! hilang dark circle..tak payah pakai concealer tebal2 dah..bengkak di bawah mata juga kurang..
eh jangan takut kalau terover cerah di kawasan mata sebab sememangnya di kawasan bawah mata perlu sedikit cerah supaya mata nampak lebih fresh and bright..kita tak mahu mata nampak letih kan?

boleh tak pakai 1 muka?
boleh! purple base akan buatkan kulit lebih cerah so kalau kulit korang kusam..boleh apply 1 muka..but jangan apply banyak ye..and untuk kulit berminyak tak sesuai untuk apply 1 muka
untuk kulit kering? yes! sangat sesuai



Make Up Based No.10 Green

SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40


Makeup base warna hijau untuk mengurangkan kemerahan dan meneutralkan kulit




makeup base warna green ni texturenya paling ringan dan cepat menyerap..
green base ni sesuai kepada girls yang selalu burn muka..maybe selalu bersukan atau kerja di bawah cahaya matahari..so akan nampak muka merah and kulit tak rata..ok ini sesuai pakai 1 muka untuk neutralkan balik kulit korang sebelum apply foundation..so lepas apply green base then apply foundation.tak lah nampak muka berbelang lagi
untuk yang ada jerawat merah2..timbul2..apply di kawasan tu sikit ye..so jerawat tu tak akan merah lagi..
macam fyna..di tepi hidung selalu merah and bekas jerawat di pipi warna merah ke pink..so fyna apply dekat tempat2 tu
result : kulit lebih sekata and warna merah tadi dah hilang


Make Up Based No. 30 Beige


SPF 10 Whitening functional cosmetics
Type: Make Up Based

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm)
RM85.40


makeup base warna beige untuk menyamarkn bintik-bintik hitam termasuk tompok coklat 


makeup base warna beige ni yang selalu orang gunakan..boleh samarkan noda dan melembabkan kulit..untuk normal skin..makeup base ni sesuai lah and if korang jenis tak sempat nak apply makeup base warna2 tadi..yang ni pun dah ok..light scar dah boleh hide dengan makeup base ni
result : fyna hanya apply di hidung and sedikit dahi..warna nya tak terang macam 2 warna tadi tapi ianya ratakan kulit fyna dan smoothkan kulit fyna..



Liquid Foundation No. 21 Natural Beige


SPF 36 PA++



Type: Foundation

Use: Face
Form: Liquid
Volumes:  40ml , Size 37.5 × 37.5 × 144(mm) 

RM85.40




so next step fyna apply foundation warna natural beige seluruh muka..fyna guna sponge untuk ratakan..
kalau lihat sekali sure korang nampak macam..ok dah rata semua
but if korang perasan side belah kiri nampak lebih bright fresh and flawless..but the other side nampak jerawat,scar and eyebag..
fyi foundation fungsinya lebih kepada untuk ratakan warna kulit je..
so belah kiri tu fyna dah tak perlu any concealer lagi dah..boleh terus pakai powder and terus makeup
act concealer texturenya lebih thick dari makeup base..so fyna prefer pakai makeup base dari concealer..
ia buatkan kulit fyna rasa lebih ringan neutral



this is my before after

so lepas ni kalau nampak makeup base warna green or purle korang dah boleh tahu lah apa fungsinya kan?

fyna suka product dari vacci dari http://www.hansaegee.com/  ni sebab ianya 100% mineral and buatkan kulit fyna cerah glowing dan bercahaya..mungkin kandungan dalam makeup tersebut yang buatkan result macam ni..
owh ya..vacci ni keluaran korea so korang pun tahu orang korea tak suka tebal2..ringan cukup yang penting flawless =D


korang boleh tengok banyak lagi product Vacci ni and boleh terus beli di


Email Address: hansaegee@gmail.com

sales@hansaegee.com


9 comments:

Fha Hzh said...

sgt2 membantu la kak fyna.. heeeeee// muaaaaahh thank u kakak!

AyaSofia said...

Thanx for da info kak fyna...saya xleyh pakai eyeliner..selalu smudge..pastu kalo jogging selalunya muka merah & kusam even after washing/ So dah tau dah solutionn dia!

Syaza Suhana said...

Thank you for the tips kak <3

syasya said...

Kk fyna! Sgt mmbntu! Thanks a lot. Pyh nk jmpa org yg sudi kongsi ilmu mekap. Syg kk fyna! Tabik spring

ash_asrah said...

I love U fyna... just a good makeupguru...byk info dot Dr u...

anamizu said...

hai kak fyna ! eksaitednye tgk akak make up sbb kite ni x reti lgsung make up.. byk bnda nk kena bljr lg hehe.. keep on sharing with us ye kak ! :)




Salam kenal,
Anamizu :)

afiqahliyana said...

Hai fina..klu guna makeup base dari vacci ni..tp foundation brands lain..still nampak flawless jugak tak??

Fathan said...
This comment has been removed by the author.
Fathan said...

Salam kak fyna. From the review, i think violet base make up is suitable for me since i hv minor uneven skin tone. Tapi, hansaegee dah x kluarkan the violet one.

Is the green one also suitable?... since i hv dark circle yg agak ketara.