Friday, July 4, 2014

tutorial : simple makeup untuk puasa ( me and my sister )

assalamualaikum

hye guys!

its been a while fyna tak buat any tutorial right? so harini fyna buat tutorial bergambar..simple makeup untuk bulan puasa..as you guys tahu bulan puasa ni wajah akan nampak penat and pucat..so a light makeup sangat lah sesuai time2 macam ni..supaya muka lebih nampak fresh

so bulan puasa ni kalau boleh jauhkan dari pakai makeup tebal2..plus badan kita lemah sebab puasa and bahan kimia yang ada dalam makeup tersebut akan merosakkan muka kita

so untuk bulan puasa ni fyna lebih sukakan makeup yang still boleh buat muka fyna nampak fresh but melindungi kulit fyna..

ya lah badan dah kekurangan air..tenaga..so fyna tak mahu membebankan lagi

so far fyna and adik fyna in love dengan vacci mineral makeup by Hansaegee Nature

pakai light sahaja dah buatkan kulit kami fresh sangat hehe

my sister mimi


barang yang digunakan


before and after


1. apply makeup base keseluruhan muka..mimi pilih green makeup based untuk freshkan muka mimi dari kusam

Make Up Based No.10 Green



2.  apply liquid foundation secara merata..mimi pilih warna natural beige sebab ianya sesuai untuk semua warna kulit..nampak natural saja

Liquid Foundation No. 21 Natural Beige



3.  stick foundation from vacci boleh juga digunakan sebagai concealer sebab ianya tak terlalu padat and senang diratakan

Stick Foundation No. 21 Natural Beige



4 . untuk setkan makeup..mimi apply Powder Pact hanya di tzone untuk elakkan dari tzone berminyak

Powder Pact No. 21 Natural Beige



5. mimi apply blusher soft pink untuk nampakan muka lebih berwarna dah hidup..

Blusher No. 310 Pearl Pink



6. mimi pilih natural lipgloss dari lipstick sebab nak nampak bibir lebih lembab..

Lipgloss No. 620 Milk Brown



7. disebabkan mata mimi kecil..mimi pilih untuk pakai eyeliner untuk nampakkan mata lebih besar 

Liquid Eyeliner (Black)




before and after


1. fyna suka apply makeup base untuk buatkan makeup tahan lebih lama..plus makeup base warna hijau boleh mencerah kan kulit dari kusam

Make Up Based No.10 Green



2. foundation yang fyna pilih warna natural saja sebab tak mahu nampak pelik jika salah pilih warna..so warna beige sesuai untuk kulit fyna yang kuning

Liquid Foundation No. 21 Natural Beige



3. stick foundation lebih light dari concealer..plus dark circle fyna tak teruk sangat.so dengan 1 calita dah boleh hilangkan lingkaran gelap mata fyna

Stick Foundation No. 21 Natural Beige



4. fyna lebih suka kulit nampak matte dari shinny sebab kulit fyna jenis berminyak..so fyna apply powder pact keseluruh muka fyna..powder pact ni rasa light saja.and warna beige compliment kan foundation beige tadi

Powder Pact No. 21 Natural Beige



5. fyna lebih suka kening yang terbentuk.so fyna kemaskan kening dengan pensil kening untuk nampak lebih kemas dan penuh


6. fyna suka sangat pakai mascara..terutamanya yang senang cuci..jadi fyna pilih brand vacci .plus nak solat pun senang cuci ..mascara ni buatkan bulu mata fyna lebat juga

Mascara



7. fyna sukakan warna di wajah fyna..so fyna apply sedikit blusher warna natural untuk buatkan wajah fyna fresh plus blusher dari vacci ni ada pearl..so ia boleh buatkan pipi nampak shinning gitu

Blusher No. 410 Pearl Orange



8. fyna juga pilih lipgloss sebab nak buatkan wajah lebih soft..fyna pilih lipgloss warna brown untuk nampak lebih natural plus this lipgloss sangat pigminted and tahan lama

Lipgloss No. 620 Milk Brown

 HARI RAYA PROMOTION


if you love mineral makeup..you guys will love this vacci cosmetic from Hansaegee Nature

so now Hansaegee Nature ada buat HARI RAYA PROMOTION

the best part is..if korang beli barangan di bawah.korang boleh pilih hadiah apa yang korang nak
and hadiahnya lebih rm40 ke atas! wah! sangat2 berbaloi kan?

fyna suggestkan korang beli foundation and powder pact tu sebab ianya best sangat and for skin yang problem and sensetif sangat2 sesuai sebab ianya 100% mineral..plus warnanya suit untuk semua jenis warna kulit..tahan lama and tak nampak tebal




for more info

1 comment:

ienalina ismail said...

Cantik. Tak terlalu tebal sangat...;)