Friday, April 11, 2014

bibir alergi dengan lipstik?

assalamualaikum

hi guys!

siapa tak suka lipstick? kalau yang muda remaja leih suka lip balm kan...sebab tak ada warna or if ada warna pun..soft saja

fyna suka lipstick..terang,gelap,soft,cerah semua ada hehe

so baru2 ni fyna try 1 lipstick yang sangat2 cantik warna..smooth saja bila apply di bibir..after a few hours bibir fyna jadi sangat mengering..then di tepi2 bibir macam ada kulit mengelupas..and gatal..fyna pelik sangat2 sebenarnya..bila pegang bibir..rasa kering saja..

malam tu bibir fyna terus naik biji2 halus and kawasan tepi bibir tersangat kering! haaa fyna dah tahu dah ni mesti alergi dengan lipstick yang fyna pakai tu..last fyna dapat alergi lipstick masa umur 21 agaknya..lepas tu any lipstick dah boleh pakai kecuali brand tu

so bila dah dapat alergi ni..terus kelam kabut..pegang bibir dah tak rasa soft lagi..bibir jadi warna gelap kusam dengan berbibij2.. =.=

tapi alhamdulilah selepas 4 hari..kulit bibir dah jadi lembut seperti biasa..

ok di sini fyna nak share tips untuk hilangkan alergi tu

1. lip scrub 


boleh baca review fyna di sini

fyna guna lip scrub ni terlebih dahulu..kenapa lip scrub ni? sebab butiran dia lebih halus..so bila gosok2 di bibir..tak akan terasa sakit..

scrub ni untuk buangkan kulit mati/kering dekat bibir yang ada alergi tadi...so bila scrub..bibir akan jadi soft..tapi biji2 still tak hilang..cuma gatal2 di bibir akan reda sedikit

2. vaseline petroleum jelly


lepas dah scrub..bibir dah jadi lembut..so apply pula vaseline petroleum jelly ni nipis2..


scrub buat 2 kali sehari..
vaseline petroleum jelly apply setiap masa..selalunya 2 kali sehari pun ok dah..
jangan pakai any lipstick or another lip balm

insyallah dalam masa yang singkat..biji2, bibir kering and gatal2 tadi akan pulih sepenuhnya

insyallah 

=)



7 comments:

Sya Aishah Yusuf said...

pernah jd biji2 bila pakai lipstick in2it... seksa... tq fina for the tips

Sha Purple said...

i pun alergic bibir yunk...xboleh pakai brand silky girl. terus jd mcm fyna ckp la..seksa ya amat. vaseline kena sapu je. kalau x terus kering..T_T..then tukar pakai yg lain...thanks sharing =)

cikmerpatiputeh said...

aritu lame bibir jadi menggerutu ad kuping2 smue.pegi farmasi die bg lipbalm je pun xelok. xtau pulak tu sbb alergic. menderita tiap sejam kene tonyoh veseline T_T" yg paling sedihnye xtau punca die. so buang semua lipstick/lipbalm. gune yg baru je. Alhamdulillah. lepas 3 bulan baru fully recover. kalau tak dok tonyoh veseline kt bibir je tiap jam. segan org tgk. takut dorg salah faham kite ni dok nak melawa sokmo.haha...

fyna shafinatul said...

hehe lepas ni buat je macam ni.insyallah hilang...sebab bibir kita tak sempat mengering pun sebab scrub ada..and vaseline pun ada..so that lips cepat lega..insyallah

Mya Akmal said...

bibir mya jenis kering dan kadang2 allergic jugak. next time boleh try! thanks for this post hehe:))

Anonymous said...

Bleh bagi cadangan x lipstick apa yg sesuai utk bibir alergik ni ye? Sy belum jumpa lipstick yg sesuai..

Dyah Ai said...

I'm allergic to Vaseline, feel burns, like fire on my lips
Just can use margarine or butter, so sad :-(