Wednesday, January 29, 2014

foundation Oxidation?

assalamualaikum

hi dearies!

apa itu foundation oxidizes?

pernah tak korang pakai foundation yang memang sama warna kulit korang..atau pun bila pakai nampak cerah , gebu flawless je..then a few hours..kulit korang akan jadi gelap..

hmmm why?

sebenarnya masih tak pasti lagi kenapa foundation tu boleh oxidizes..ada yang cakap bila kita apply foundation..natural oily yang ada di muka kita..akan bergabung dengan foundation tadi..so ada sesetengah yang akan buatkan kulit kita makin cerah and ada juga yang buatkan kulit kita gelap lepas beberapa jam

ada juga yang cakap kandungan dari foundation itu sendiri..

tapi ada juga yang bila orang lain pakai..gebu je walaupun dah 8 jam..tapi bila kita pakai?

so bagi pendapat fyna..foundation tu bertukar warna disebabkan oleh natural oil kita bergabung dengan foundation tu sendiri..orang kata..pecah minyak..so bila duduk dalam aircond..maintain gebu je.bila berpeluh..mula muka gelap..fyna pernah alami benda tu..

so tips dari fyna

untuk elakkan foundation tu dari 

oxidized

pakai face primer/makeup base..so dia akan lock korang punya natural oil..so tak ganggu lah korang punya makeup


atau pilih 1 tone lebih cerah dari warna kulit asal..ini fyna selalu pesan dekat my student..so bila lama2..makeup tu akan nampak cantik and natural..so kalau dia oxdized pun tak apa sebab dia akan jadi warna gelap sama macam kulit korang..kan?

ok hope it helps!



9 comments:

Nys Anis said...

thank youu. it helps
penah gak pakai foundation cerah utk semnetara ja. hish.
tp dah tukar foundation n its okay .!

aslinda rabat said...

Ni la masalah ku dr dulu..sampai takut nk apply pondesen kt muke..tgok org pakai mak aii flawless jek..tqs Fyna for the good info...

aslinda rabat said...
This comment has been removed by the author.
hasnak jaafar said...

Sy suka info ni . tq fyna

hasnak jaafar said...

Sy suka info ni . tq fyna

Diyana Ismail said...

owh tq sis 4 da info... huhuhuhu... saya mmg alami masalah tu kalo pakai faoundation... hubby slalu tgur kulit syer nmpk lg glap bila pakai foundation... walhal kaler yg syer pakai tu mmg betoi2 ikt warna kulit syer...

eimah siti said...

ouh...patut pun...tapi kan, klau pkai foundation yg cerah, at first muka kita akan cerah sgt...rasa mcm nak buang balik je foundation tu....so how? ada tips tak utk elakkan mcm tu? maybe kena pakai foundation awl sejam sblm keluar ke macam mana?

Anonymous said...

hmm hanya sebab nak muka nampak cantik sepanjang hari,sampai solat kita nnt pon diketepikan ..

Maya Omar said...

sy prnh baca yg foundation ada pink/yellow base..sma macam kulit kita..so kne follow jenis base kulit kita..