Tuesday, November 19, 2013

atasi kulit kusam

assalamualaikum



kulit kusam terjadi bila kulit kita tak cuci betul2..so kulit mati atas tu tak keluar..jadi dia bertempek lah atas muka..sebab bila kita keluar or duduk dalam rumah sekali pun..habuk kotoran akan melekat di muka kita..jadi bila dah berkumpul..jadilah kulit kusam..kulim kusam sememangnya buatkan wajah nampak tak menarik..walaupun berkulit putih..tapi nampak kusam..tak bermaya..boleh juga dikatakan kulit nampak kotor..ops!

pernah tak korang tengok someone yang walaupun kulit dia ada jerawat or berkulit gelap, nampak cantik..berseri..pernah?

pernah tak korang nampak kulit seseorang tu licin, putih tapi macam tak bersinar..tak berseri..

kulit kusam tak semestinya sebab ada jerawat and so on ye

ok macam mana nak atasi kulis kusam?

1. cuci muka
wajib cuci muka..keluar rumah..bila pulang wajib cuci muka..pakai makeup..wajib cuci muka..tak pakai apa2..wajib cuci muka..ni 1st step yang paling penting untuk hindari muka kita dari kusam,berjerawat and so on

2. scrub
scrub ni memang penting..2minggu sekali sekurang-kurangnya..tonyoh2 di muka..buang segala daki di muka..kotoran di muka..kulit mati..dia akan buang semua..sebab tu lepas scrub kulit muka kita jadi lembut..betul tak?

3. mask
mask boleh buatkan kulit nampak bersih dan bercahaya..orang kata glowing..any mask pun ok..depends pada kulit lah ye..
jenis choral atau mud mask untuk yang oily skin..or rasa kulit tu ada banyak white/black head..ha ini sesuai
jenis tissue untuk lembabkan kulit yang kering


4. sunblock!
ini wajib pakai sebab di malaysia ni panas..matahari terik..jadi bila pakai sunblock...kulit kita terlindung dari kulit menjadi gelap/terbakar..sebab kulit yang burn ni lah buatkan kulit kita tak menarik and kusan


toner,pelembab,serm.krim malam tu boleh di pakai tiap2 malam untuk cerahkan balik kulit

but untuk pastikan kulit tak kusam..4 step ni sangat2 penting..ini macam basic thing la ..

ok hope its helps!

bye!


11 comments:

Mieza Everdeen said...

kak fyna, kita baca akak punya post pasal mask hitam yg bagus untuk muka tu. kenapa kita pakai shiseido mask bila tarik tu sakit sampai bergenang air mata? (T_T)

Fynaz Shamz said...

terima kasih atas info kak fyna nie .. :)

tamara said...

betulah mask itam tu sakit nk tarik nangis2 dibuatnya

Fath Gulegile said...

scrub ape yang sesuai untuk kulit sensitif ye?

Anonymous said...

Good info.tq

Http://aizashoppe.blogspot.com

MaMa Chantique said...

Tq fyna;
Info menarik untuk mengatasi masalah kulit kusam dengan penjagaan dari luaran dan dalaman..very good info.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Masalah kulit kusam?
Share experience saya..
Skin Care.

Amy Munirah said...

Salam, sy ada pengalaman kulit kusam ni..kuli mati yg lama bertempek kat muka tu la yg menutup keserian wajah kita tu..selain tu perjalanan darah di muka perlu ambil berat..kena banyak makan vitamin terutamya vita c & E....sy suka mkn vitamin ni mmg banyak berubah la sejak makan vitamin ni...Pengacara Qi jalan - jalan cari makan ni pun mmg x pernah miss bwk vitamin dia kalau travel luar..thats why dia nmpk muda walaupun umurdah cecah 37...sy syorkan beli set vitamin kat blog ni...mmg ramai dah berjaya pakai set ni...--> http://leowills.blogspot.com/2014/12/rahsia-cantik-dan-awet-muda-di-usia-tua.html

suhailey mohd noor said...

alamak, sun blok tu tak pernah pakai.hehe

suhailey mohd noor said...

alamak, sun blok tu tak pernah pakai.hehe

suhailey mohd noor said...

alamak, sun blok tu tak pernah pakai.hehe