Monday, September 2, 2013

resepi : ayam masak kicap berempah yang senang

assalamualaikum


ok lah..ni 1st time masak ayam masak kicap berempah ni..lepas masak bau sedap sangat macam dekat kedai mamak je ha haha ...resepi ni act dari adik fyna, mimi..dia makan di rumah kawan dia time tu so try lah kami membuatnya

alhamdulilah jadi

so nak abdi kan resepi ni dalam blog sebab kalau lupa boleh buka blog balik hehe

bahan-bahan

ayam 4 - 6 ketul
kunyit
minyak
rempah kari daging 2 camca besar
air
daun kari
bawang merah 1 ulas
kicap

caranya

1. lomoq (lumur) ayam dengan kunyit..jangan letak garam
2. panaskan minyak then goreng ayam sampai masak dan ketepikan
3. serbuk kari tu bancuh dengan air biasa dalam mangkuk..kacau2 sikit bagi rata gitu
4. lebihan minyak ayam tadi.buang sedikit..tinggal sikit je dalam kuali tu ye
5. masukkan kari yang dah di bancuh dengan air tu sampai la kari tu masak 
5. masukkan kicap..fyna guna kicap cap kipas udang then tambah sikit dengan kicap sos pedas sebab nak ada rasa manis,pedas gitu..biar mendidih



6. then masukan ayam, bawang, daun kari
gaul-gaul sikit then siap!

senang and sedap!
selamat mencuba =)


12 comments:

picca said...

okeiii,,akan ku cuba msk blk keje pptg 6ti.gituw..huhuu

Anonymous said...

bawang nk letak bila?

fyna shafinatul said...

eheh try2 senang sajewww @picca

@anon eh kan ada step ke 6 tu? =)

husna zahidi said...

as easy as abc!! ;)

cik chinta said...

sedap..nak try esok utk buka

buatwanita said...

Memang senang. Simple :)

Jom Exchange Blog List @ buatwanita.blogspot.com

Anonymous said...

kicap letak byk mana ye?

Anonymous said...

Daun kari is a must ke?

Sue said...

Sedapnya ni ayam... Thanks 4 sharing

Anonymous said...

sdpnye

yna said...

nak cuba ga la

Nur Razali said...

Thanks fyna, boleh cuba la utk berbuka ptg nanti ^_^