Friday, September 6, 2013

day 4 : favourite concealer

assalamualaikum

challenge ni fyna buat untuk girls dalam instagram..so dalam ini pun fyna akan update juga lah ye..so sesiapa yang nak join.boleh add fyna di instagram : fynahere and tag fyna ye.so fyna akan tag nama korang dalam next challenge =)

ada beberapa beauty blogger yang join seperti
http://www.sabrinatajudin.com/ instagram : @sabrinatajudin
http://littlelovealways.blogspot.com/ instagram : @mazmiyuki 
http://immanextdiva.blogspot.com/ instagram : @izzatixo
http://nedzblinkblink.blogspot.com/ instagram : @nadhiraizzati
http://www.sayakakigambar.blogspot.com/ instagram :  @erieqaerine
http://deemataque.blogspot.com/ instagram : @zyanapertalpah
http://ciktomato-story.blogspot.com/ instagram : @sabaliati
http://www.wiidaribbon.com/ instagram : @wiidaribbon

now dah ramai sangat yang join,rasa macam tak percaya pula..ni maknanya ramai girls kat luar sanba yang suka kan makeup =D
_________________________________




Day 1 : favourite concealer

liquid concealer

1. farmasi camouflage concealer
the best concealer i ever had.haaaa kalau dah macam tu memang best la kan? concealer ni memang sangat best sebab texture dia likat and harga pun tak mahal sangat..kalau korang ada parut yang teruk and nak cover.this is for you guys! =D senang di apply.texture lembut licin..likat.selalu pakai untuk cover dark circle..pakai sikit je pun dah ok.untuk cust yang jerawat teruk pun fyna cover guna ni je..sebab jerawat yang teruk kalau boleh fyna tak nak terlampau over cover ..kang nanti makin teruk jadinya 

contoh
fyna hanya guna concealear ini sahaja untuk cover jerawat cust ni


2. maybelline mineral concealer
ini pakai hari2 pun best..ringan je..pakai sikit pun dah ok.maybelline punya concealer dari dulu memang menjadi fav fyna..concelaer maybelline lah concealer pertaama yang fyna beli hehe..kalau nak cari yang murah and best boleh beli ini..texture dia macam farmasi tadi.lembut and licin ..sangat senang nak apply.boleh control so tak akan terlebih apply..tak cakey


3. Estee Lauder Double Wear Stay-in-Place Concealer
concealer ni hanya medium coverage..so kalau yang tak ada eyebag teruk boleh try ini..texture dia best bila apply sangat licin.senang meresap

cream concealer

1. kryolan tv paint stick
mak andam selalu pakaikan untuk pengantin.fyna pakai as a concealer hehe kalau nak cover scar yang agak gelap.guna je kroyolan ni.pakai sikit je dah ok..fyna beli dari tahun lepas pun tak habis2 hehe..untuk hide kening.better guna ini..fyna guna ini untuk hide kening cust

3.Koshize True Secret Concealer
kalau selalu tengok video tutorial fyna di youtube fyna selalu guna concealer ni.jarang pakai bawah mata sebab jenis cream kalau tak pandai apply boleh nampak cakey..so ini kalau ada parut dekat muka...boleh la apply..sikit demi sikit sebab texture dia agak tebal.sekali sapuan dah boleh menutup cela.harga pun amat murah..warna pun suit dengan fyna..fyna kalau hide kening guna ni je..hehe

4.time balm concealer
fyna suka concealer ni.jenis cream tapi sesuai dekat bawah mata..sebab? warna concealer ni lebih kepada warna oren so untuk lebam bawah mata..sangat lah sesuai sebab warna oren boleh menaturalkan balik warna bawah mata kita tu.so lebam2 tak akan nampak.kenapa concealer ni no 4? sebab fyna tersalah pilih warna.agak gelap.so bila pakai memang tak ok lah haha


5.Maybelline Fierce & Tangy Color Tattoo 24 Hour Eyeshadow
kalau ada eyebag yang teruk pakai ini as a corrector..pakai sikit je then apply liquid concealer atas dia..so eyebag tak akan kelihatan =)

another tips about concealer =)


8 comments:

Sabrina Tajudin said...

wow yg no 5 tu color tattoo as concealer, sgt unique!

MG schmidt said...

concealer bole ttop gelap bwh mata x fyna ?
yg mybeline punya works x?
tq :)

fyna shafinatul said...

memang untuk tutup lebam =)

Anonymous said...

Kak fyna..koshize nk beli kt mana

iman said...

kak fyna..concealer apa yang bagus and tahan lama untuk tutup acne scars?

missmedicine said...

Fyna..nak tanya, theBalm concealer tu fyna amik kod apa? light/medium ke?

lynndAmya said...

Salam, ya Allah Fyna, nasib baik sy jumpa blog fyna ni, mmg tgh mencari review concealer yg baik untuk mekap sanding...ingat nak mekap sendiri memandangkan tukang mekap yg sy nak tu mcm xboleh attend majlis sy..wuwuwu..sedih :(
dh mcm nekad dah ni nak mekap sendiri...mmg akan refer blog dan review fyna lah :) if i ade soalan ke, boleh tanya u tak? Hehe

Anonymous said...

Kt.mana.nk beli.farmasi comouflage.tu