Saturday, August 31, 2013

resepi : butter prawn

assalamualaikum

dah lama rasanya tak update resepi dalam blog ni..maklumlah tuan blog bukannya pandai memasak sangat hehe
so harini fyna try masak butter prawn.sebenarnya tak pernah tahu pun butter prawn ni tapi bestfrend fyna, intan yang kenalkan..


bahan-bahan
udang
butter
garam
susu segar
cabai melaka
bawang
daun kari

1. goreng udang dengan butter..angkat dan ketepikan
2. letak butter agak banyak..maybe dalam 3/4 sudu besar (fyna agak2 je)
3. then masukkan bawang besar sedikit..
4.agak layu letak pula cabai melaka.berapa banyak tu ikut kepedasan
5. masukkan udang goreng2 sedikit
6. masukkan susu..sambil rasa-rasa..kalau sedap tu kira jadilah
7. letak sedikit garam
8.masukkan daun kari sedikit
9. siap

fyna punya kuah tak banyak sangat..kalau korang nak kuah banyak letak lebih both butter and susu

sebab ayah and mak tak suka sangat yang berlemak ni jadi fyna kurangkan susu lah

so selamat mencuba



ini adalah butter prawn yang kawan fyna bekalkan time fyna nak balik ke kedah dengan train..thanks babe..save duit..dapat bekal =)





2 comments:

Nur Atira said...

wahhh , macam sedap jee . tapi tira tak boleh makan udang plakk .

Didie said...

1st time baca ur blog..
suke tips kecantikan yg fyna share walaupun sy x suke bermekap..
Keep it up..:)