Monday, August 26, 2013

kenapa makeup bawah mata pecah/merekah

assalamualaikum




bila apply makeup..pernah tak ada 1 masa tu makeup bawah mata macam merekah atau pecah..

tapi dah pakai concealer dah..tetap pecah juga

banyak faktor yang menyebabkan makeup bawah mata ni pecah
1. kulit bawah mata terlalu kering
2. salah pilih concealer

bawah mata hitam memang tak cantik..akan nampak mata penat.sembab.makeup lah macam mana pun kalau bawah mata tu tak conceal dengan betul.tetap tak cantik

baiklah

macam mana nak atasi masaalah tu?

1. if mata tu kering..letak sikit pelembab..so bila mata dah lembab..makeup akan tahan dari pecah

2. pilih concealer jenis liquid (cair) ..sebab mata kan kita suka kedut-kedutkan..bila senyum.ketawa,menangis..mata akan bergerak.jadi concealer jenis liquid ni..dia jenis lembut so bila mata bergerak pun dia just stay in place

3. pilih concealer 1 warna lebih cerah..supaya mata nampak lebih fresh.jangan pilih 2 atau 3 tone lebih cerah.sebab kalau merekah ke apa ke..dia akan senang nampak.sebab kita dah highlight kan kawasan tu.jadi bila orang pandang kita..akan terus ke kawasan itu

4. kalau nak guna concealer jenis cream..boleh..cuma letak di tangan kita..lembutkan concelaer tu dulu then baru apply bawah mata

5. jangan sapu bila guna concealer..dap dap guna jari sebab kita menekan concealer tu so dia akan lebih tahan lama..guna brush pun ok..

6. bawah mata terlampau hitam? apply corrector..mana nak cari corrector? dia berwarna oren..kryolan ada.naturactor ada..calor tatoo pun ok..so apply secara nipis..then apply concealer..so bawah lebam tu akan hilang

7. jangan lupa lepas letak concealer..letak juga powder..any powder pun boleh.letak lebih sikit..so bila dah letak powder..concealer tu akan stay in place dan tak akan crease

hope it helps =)

12 comments:

missepafazwin said...

thanks akak utk tips !

Nurul Hamizah said...

assalammualaikum, mata saya lebam like panda eye.. ade tips how to reduce the dark circle? or how to apply any cosmetic there to reduce the dark circle.

thanks

AleynCikMan said...

Thanks for this tip kak..

fyna shafinatul said...

pakai corrector macam yang di tulis di atas @nurul hamizah

Mya said...

mya memang pakai concealer jenis liquid, sebab kalau jenis stick or yg lain mg xlut! hee...btw good tips! thanks for the info fyna :))

Puteri Panda said...

hi fyna. brand apa jenis liquid yang best? :)

fyna shafinatul said...

maybelline pun ok =) @puteri panda

thanks honey @mya

Anonymous said...

Hi fyna, kalau colour tattoo warna gold boleh jgk ke? Atau nacturactor yg warna mint tu?

Puteri Panda said...

Nasib baik fyna cadangkan brand yang senang dicari. Hehe. Thank you, fyna. :)

fyna shafinatul said...

gold xboleh dear sebab dia shinning kan..better oren..yes green pun ok =) @anon

fyna shafinatul said...

welcome dear @puteri panda

Cheida_Mymee said...

love to follow ur tips..
barang yg direkmended senang,mudah dan x mahal sgt utk dicari.
tq fyna