Thursday, May 16, 2013

muka tangan tak sama warna

assalamualaikum

soalan-soalan

orang kata muka putih tangan hitam
ada yang kata muka hitam tangan putih
ada yang kata better muka hitam tangan putih

pernah tak terfikir yang muka kita pakai pelembab,toner,krim malam supaya kulit cerah dan bersih
tapi tangan? ada ke kita pakai semua itu? ok losyen.tapi rasanya losyen dengan krim malam.krim malam bertindak lebih cepat berbanding losyen

dekat muka kita pakai sunblock yang ada spf, foundation yang ada spf, powder yang ada spf..makna kata semuanya ada spf lah
tangan kita pakai losyen..kadang-kadang terlupa..so sekarang musim panas.kulit tangan jadi burn lah..tambahan yang drive kereta hari-hari and keluar bekerja hari-hari and makeup job lagi..kalau tak drive pun.keluar rumah pun dah kena cahaya matahari.pakai baju lengan panjang pun dekat bahagian jari tu terkena juga.tak pun berpeluh ya amat.tangan panjang angkat sikit sebab panas
muka kenapa maintain? sebab selain pakai spf banyak-banyak tu.kita pakai tudung...tudung ni macam topi lah ..lindung dari kena matahari.ha ni memang kebaikan tudung..bila matahari terik.kita tundukkan kepala pun dah ok.macam kawan fyna hari-hari turun site.dengan panas terik.terbakar kulit tangan dia.pakai losyen dah.tapi pelan-pelan la nak bagi kulit putih balik


bila nak makeupkan cust kena samakan muka dengan kulit tangan
betul kah?

orang putih cakap..kalau nak makeup..kulit muka kena sama dengan leher

tapi ada juga yang pakai sama warna dengan leher..tapi  bila tangkap gambar eh kenapa muka lebih putih daripada leher?
itu sebab makeup kita mengandungi banyak spf.spf menarik flash and buatkan muka kita cerah


itu saja
bye

8 comments:

cik ara said...

hai , sis fyna im your silent reader .. saya setuju apa yang sis cakap tu.. kalau nak compare muak n tangan memang akan ada beza sbb kita pakai mcm2 kat muka .tapi tangan tak.. kalau nak the best keluar lah beribu ringgit biar muka n tangan sama colour. sebab kita dah bukan kita naturalnya putih melepak ^.^

Cheida_Mymee said...

kulit tgan sy sgtlah berbeza dgn kulit2 yg lain muahaha :P

ika said...

fyna, diaorng just bgi nasihat. ade yg betul sebb selalu gmbr u post (muka) edit.. they just want u to be real u.. fyna dah cantik. :)

Innanie | Ariffin said...

fyna jangan down ye... tu semua cakap-cakap orang jeles.

fyna make up orang dah cukup cantik dah. naik seri.

NinaAz said...

Setuju tu fina. Nina g sekolah jam 12tghhari. Paham2 la time tu panas. Kat muka tempek sunblock jea. Kat tgn memang tak pakai apa2. Losyen pun tak. Sb tak suka. Melekit. Pegang stereng kete. Matahari terik. So. Nina redha jea. Tgn lagi black dari muka. Huuuu

Mooniqueen said...

MQ pun sama.. Muka gelap sikit dari tangan...

nuraliasaqinaMY said...

saya original tangan putih muka hitam xD tapi muka tak clean n clear, hihi

Sarah-sireh said...

saya terbalik.. tangan putih muka gelap.. ngiaahaha.. sunburn.. aikh.. apa ekh product sunblock yang sesuai? i have combintaion skin, and sy selalu berjemur sebab bersukan.. acane eh Fynaa?