Tuesday, April 23, 2013

review : molly bb doll foundation

assalamualaikum

harini fyna nak review pasal 

molly bb doll foundation

the packaging 



the bb doll foundation didatangkan dengan 1 warna sahaja


swatch


blend


memang blend terus dalam kulit

me wearing it




close sikit..nampak all the pores? =.=


kata pengeluar



Tidak berminyak. ~ Hilangkan minyak, jerawat,parut,jeragat. ~ Tampil cantik hanya dengan 1 minit. ~ Anti rekahan. ~ Tidak perlu pakai bedak. ~ Menutup pori-pori terbuka. ~ Wajah nampak natural tanpa makeup yg tebal. ~ Sesuai utk kegunaan harian dan makeup pengantin. ~Menjadikan kulit halus, licin dan gebu. ~ Tahan sehingga 12 jam

my review

bau? tak ada bau rasanya
texture cream macam berminyak sikit

ok

fyna bukannya penggemar bb cream yang femes sekarang ni..no fyna tak suka sebab bb cream kebanyakkanya buatkan kulit cepat berminyak and low coverage

but i love ths bb foundation! 

yes betul!

why?

fyna tak suka product korea yang kebanyakan nya more untuk kulit kering

but this one untuk kulit berminyak sesuai! kulit kering? sesuai! kulit normal? sesuai!

medium to high coverage but muka rasa ringan

untuk yang ada pores macam fyna..sangatlah sesuai sebab kita semua tahu yang foundation jenis cream boleh buatkan pori-pori kita mengecil kan? so this one jenis cream so sangatlah sesuai

caranya..sapu guna jari sahaja untuk kecilkan pores..
ambil sedikit bb ni then sapu di muka guna jari secara membulat..then tonyoh sikit dekat kawasan yang ada pore..so korang akan lihat pore yang besar akan mengecil..hanya sapuan nipis boleh mendapatkan kulit yang flawless..untuk kawasan berparut..oleskan lebih sikit bb ni dekat kawasan tu ye

lepas dah sapu bb ni..kulit akan nampak glow..sebab bb cream mana2 pun memang akan buatkan kulit muka nampak glowing..ini pun sama

fyna jenis tak suka yang glowing sangat..fyna lebih suka kulit muka matte and glow hanya di tempat tertentu
so fyna applykan powder lepas pakai bb ni

and it last all day long without cakey and bercapuk

ok akan nampak shinny macam oily but bila pegang..tak berminyak pun..ha itu yang bagusnya

but fyna rekemen kan if korang punyai kulit yang super oily..toner kan kulit korang dulu.pakai makeup base then baru pakai bb ni..if pakai bb ni saja..bb ni tak akan tahan lama

ok salah satu sebab lagi fyna tak suka bb cream di pasaran adalah bila pakai kulit muka jadi kelabu
eii tak sukanya!

tapi bb ni..lepas apply dia akan ikut warna kulit kita..macam dalam gambar yang fyna oleskan di tangan then blendkan..tak beberapa nampak kan bb ni?

sama juga di muka kita..dia ikut warna kulit even hanya ada 1 shade sahaja

so jangan risau lah..putih kuning ke.putih pink ke hitam manis ke.semua pun boleh

fyna mempunyai kulit yang sensetif..so fyna pakai this bb straight 3 hari..tak ada naik jerawat or anything.so maknanya this bb tak menyumbat pores and biarkan kulit bernafas

this bb tiada effect pemutih ye..macam sesetengah foundation lain..bila pakai kulit muka akan putih sedikit and gebu kan? but this one tak.dia hanya glowkan tapi tak cerahkan and gebukan..itu saja kelemahan bb ni

so far fyna suka this bb cream ni..ringan and natural.tak nampak macam pakai bedak and long lasting

harga
RM50

boleh dibeli di 

fb : http://www.facebook.com/pages/Farra-Aiman-Beauty/425674360855715

hp : 019 5552468




11 comments:

Amalina Azlan said...

Make up base apa yang okay ye? :)

fyna said...

dlm blog ernah review pasal makeup base..cuba tgk ye =)

Amira Hana said...

fyna apply powder jenis apa for this product ye =) ?

fyna said...

Silkygirl je dear

Iqa said...

wow.. macam best ^^ gonna try it soon! :D

Sarah Harun said...

ade je kak fyna bb cream yg high coverage mcm dr young. ade jual kt SASA. bb cream t'baik ade kt sana. Wlaupun mahal tp berbaloi. even orang kata bb cream ni bt muka jd kelabu, tp bg saya bkn kelabu selamanya pn. lama2 bb cream tu bila absorb kt kulit jd cantik. klu nk tau bila kita ambil gmbr. mmg nmpk natural je

Anonymous said...

Betul ke anti rekahan? Coz sy sy ada kedut kt garis senyum dan bwh mata...please....

Anonymous said...

same la review sis nie dgn yg nie..

http://zurastore.blogspot.com/2013/09/molly-bb-doll-foundation.html

az zamal said...

yg nih ssuai utk kulit kering x k.fina? perlu pkai powder x lpas ltk bb nih?

afifah adnan said...

jemput baca review saya pasal bb ni
http://afifahfiey.blogspot.com/2013/12/review-molly-dolly-bb-doll.html

Miss Fatyn said...

Hahahaha. Aku pn tkejut. Macmna ni k.fyna