Wednesday, February 6, 2013

kulit dan keperluan ( oily skin )

assalamualaikum

dah lama tak bagi tips dekat blog ni..bz ya amat sekarang!

ok lah

nak bagi tips tapi kulit fyna tak lah flawless

cuma fyna nak share dengan pembaca blog..apa yang fyna tau ye

1st tau dulu apa jenis kulit korang..jangan main beli je..




kulit berminyak
kalau korang kulit berminyak..cuci muka dengan sabun pencuci muka..sebab jenis sabun ni dia lebih menghilangkan minyak dengan berkesan
toner, pakai hari-hari! eh nooo..pakai bila perlu..even dekat kotak skincare cakap wajib pakai hari-hari (saja la dia nak bagi korang punya toner cepat habis haha)
kalau jenis berminyak sangat pakai la tiap hari..tapi stop if korang rasa kulit dah tak berminyak and mula kering..sebab pakai toner banya-banyak nanti kulit akan kering sangat and akan merengsa kulit..sereeeeemmm
toner ni dia mengremovekan oil dengan berkesan dan membuang kulit mati dan jugak mematikan jerawat
banyak kebaikannya toner ni
pelembab, pakai bila perlu juga..sebab pelembab ni boleh buat kulit kita berminyak..haaa use wisely
scrub , kalau kulit teruk..jangan guna lagi scrub ni..bila jerawat makin kering..boleh la guna..seminggu 2 kali pun dah cukup
mask, clay mask is the best for oily skin..dia menyerap minyak sebanyak mungkin and left kulit yang smooootttthhhh

til then



14 comments:

Alyia Mong said...

fyna..buat lah utk combination skin jugak :)

n.a.najwa m.bakhari said...

fyna..klw kulit kering cm ne??nk pky mask pe yg seswai..n any tips len=)

Eyda Amanda said...

kalau kulit kering pulak macam mana ?

Cinta hazanis said...

kulit berminyak kawasan T macam mana lak?:)

chinta said...

salam fina.....hellooo....nice to know u...... sy dh ade bynek video awk punyer make up....berguna kot..hehehe

Sarah Harun said...

scrub x elok pakai tiap2 ari kan k.fyna. lebih2 lg kulit berjerawat mcm saya. sbb akan btkan jerawat tu hitam. lg satu kulit muka nipis. ini klu tiap2 ari guna la. saya guna scrub 2 kali seminggu

Anonymous said...

Untuk kulit kering kan Kak Fyna cakap next post pulak. Bace lah sampai abes dlu, ni tak nyempat-2 --_-"

meylshumeyl said...

thanks kaka fynaaa . sangat bergunaaa , Hihi (:

Just a blogwalker who want to promote his blog . Thats me (;

El-Janna said...

sy mmg jenis pki sabin. mmg berkesan..

MeerSha..! said...

Nt buat tuk combination skin plisss..:)

MeerSha..! said...

Nt buat tuk combination skin plisss..:)

MeerSha..! said...

Nt buat tuk combination skin plisss..:)

Zurieka said...

Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
www.zurieka.com

Anonymous said...

Fyna snndri pakai skincare ape.. lawa kulit..