Thursday, February 14, 2013

kulit dan keperluan ( dry skin )

assalamualaikum

sebelum ni fyna ada cerita pasal oily skin

harini nak cerita pasal dry skin pulak..



siapa suka dry skin? hmm kalau berbanding dengan oily skin..dry skin lah yang sangat susah nak makeup
sebab akan nampak tompok-tompok kulit kering

pencuci: hmm act fyna tak tahu sangat lah pencuci untuk kulit kering..tapi yang fyna tahu..yang berbuih banyak tu sesuai la untuk kulit kering..dia akan melembabkan kulit kering tu lah
ok toner adalah bukan kawan baik kepada kulit kering ni..kenapa? sebab toner ni fungsi dia sendiri adalah membuang sel kulit mati kan and menghapuskan minyak-minyak di muka and left us a really soft skin..but not for dry skin lah..dah la kulit kering..guna lagi toner..lagi lah kering kulit tu..betol tak?
ok pelembab adalah kawan baik si kulit kering ni..kalau kulit kering..sure rasa sakit and terik kan? so pelembab ni melembabkan kulit yang kering tadi..and buat kan kulit rasa nyaman..so untuk si kulit kering..if nak bermakeup jangan lupa pakai pelembab dulu ye..bila kulit dah lembab barulah sesuai untuk pakai makeup =D
scrub bpleh dipakai..tapi kalau kulit kering yang serius jangan lah pakai ye..
mask..mask memang sangat bagus untuk kulit..ok untuk kulit kering..cari mask yang berasaskan air, lidah buaya..cari yang untuk menghidratkan kulit..so dia akan bagi kulit kita kelembapan yang secukupnya lah

till then



13 comments:

Anonymous said...

Rasanya yg banyak buih tu banyak sodium lauryl sulfate and it'll dry out your skin.

Shakira Pathi said...

nice sharing :)

Why Farouk said...

why baru terima text dari celcom and suprise gak r sebab tetiba eh ada mention nama fyna laaa.. heee..
btw if im not mistake, foam cleanser sesuai utk kulit berminyak and kulit kering sesuai pakai gel cleanser. sharing is caring. keep it up fyna! <3

Why Farouk said...
This comment has been removed by the author.
Nurse & Engineer to be said...

Selalunye kulit kering ni cleanser y ok ialah cleanser y berasakan minyak zaiton.. Ia bukab saje dpt lembabkan kulit malah dpt melembutkan jugk. lg satu jangan pakai toner y ade alkohol.. coz alkohol akan mengeringkan lgi kulit:-) Toner dari nutox memg ok.. xde alkohol n ade kolagen dari sarang burung.. Pastu klu ade duit lebih boleh lah bli suplement y sesuai untuk kulit contohnye vitamin C n E.. And sebelum beli pape product bace dlu label untuk thu product tu sesuai or tak dengan kulit kite.. Xpun boleh tanye kat juru farmasi or doc y lebih arif :-)

Afika Syafrizon said...

hye ,done follow your blog ,cantiknyaaa kakak :) adore you .Nanti follow balik tau . hhe

MisEyz BLurz said...

info yg menarik..tkasih kak fyna..tp kalau letak gambar produk yg sesuai lagi best..hehe^_^

eRzA said...

utk dry skin lbh ssuai pkai cleanser yg ade milk...dia akan softkn kulit & lembabkn kulit...also if rajin g spa...mntak serum...bagus utk lembabkn kulit as well...cleanser jenis sabun mmg akn lbh mengeringkn...

El-Janna said...

nk bca y oily skin. hoho

Izzat Eshak said...

Masalah juga kalau dry skin kan?

Nadira Naima said...

agree with anon and whyfarouk. kalau yang bersabun tu nanti makin keringkan kulit biasanya.

Anonymous said...

kandungan sodium laureth sulfate boleh menyebabkan kulit menjadi kering. produk cetaphil sesuai utk kulit kering

Anonymous said...

Setau sy gel untuk kulit beminyak. Dr dlu gune.