Wednesday, July 25, 2012

wednesday's quick tips : concealer + scar

assalamualaikum

ada yang tanya fyna..conealer bukan untuk letak dekat dark circle je ke..

eh sapa cakap?

nak letak concealer 1 muka pon boleh..tapi disebabkan texture concealer yang likat, agak-agakla pakai 1 muka..nanti rasa macam pakai mask je kan hehe


macam mana nak buat if nk hide parut macam ni?
( kalau nak cakap pasal skincare bukan di sini ye..ini pasal makeup..
harap pembaca paham )

fyna suggest guna concealer jenis cream


fyna guna yang ni..mostly orang guna ni as a foundation tapi disebabkan texture dia amatlah tebal..fyna pakai dekat muka rasa macam pakai topeng pulak..so fyna decide guna as a concealer..and memang bagus!


boleh jugak guna elianto punya cream concealer..lebih murah

untuk scar biasa

1 . cara : just dapkan cream concealer dekat tempat scar tu..sapu nipis-nipis untuk dapatkan natural finish

untuk scar yang terok and jerawat timbul-timbul

2. cara : campurkan concealer jenis cream dengan concealer jenis liquid..
dap kan cream concealer dekat scar atau jerawat tersebut then ambil concealer jenis liquid..dapkan atas cream concealer tadi


ok hope it helps~

more quick tips about concealer





17 comments:

Ai Noraida said...

terbeli foundation silky girl yg jenis stick . xbest n xcover scar pun :(

fyna said...

hahah memang pon..try campur dengan concealer jenis liquid..ok gak..xlah membazir buang cmtu je

MSfaten said...

sy so far gne maybelline. akk pena try x? bg sy ok la. coz mke tak mslah sgt. pkai pon utk bg makeup thn lama. ;)

khairul akmal bin azman said...

barang perhiasan perempuan..
sebulan spent bape duit cik fyna?

fyna said...

@MSfaten : akk guna maybelline jugak best!

@khairul akmal bin azman : xlah tiap2 bulan beli..kalau perlu baru beli mostly xlebih rm50 pon hahaha

Amyra Nur said...

yg fyna guna dkt atas ni beli dkt mana? rm bapa?

Salhah Suhot said...

kite pakai naturactor je je jd concealer..:)

Ai Noraida said...

oke kak ! nak beli yg maybeline jela , dpt cover tak ?

thisisaina said...

kak , antara gel eyeliner dengan liquid , mana lagi best and senang nak apply ?

thisisaina said...

kak , antara gel eyeliner dengan liquid , mana lagi best and senang nak apply ?

cik chinta said...

kt pon pki jnis tu utk concealer.

azuha halim said...

saya pakai maybelline stick concealer yang baru tu. ermm.. tak elok lah. ke saya yang dapdap terlampau nipis. sebab rasa muka berkrim je kalau dap tebal sangat. haha. eye bag tak hilang, jeragat pun still nampak lagi. geram geram :|

fyna said...

azuha : stick pakai untuk hide kening ok la sebab dia tebal and susah skit n blend kan? try jenis liquid..senang sikit

thisisaina : gel sng lagi..liquid kena take time untuk pndai..tp yg maybelline hyper sharp line sng nk apply

ai niraida: dpt syg heheh

amyra nur : jenis ni rm100 kot

khairul akmal bin azman said...

50rgt spent per month ok..

boleh2 wat bini.. maintainance x tgi sgt noh..

Sweetheart-Bitch said...
This comment has been removed by the author.
Celly said...

akak, where to buy this? pls reply me :) thankyou kak fyna :D

fyna shafinatul said...

online banyak jual dear