Thursday, April 19, 2012

tutorial : banner comel

assalamualaikum

jom main Photoshop! ramai tanya fyna bila lagi nak buat tutorial photoshop..buka tak nak tapi tak dan! (sempat) tu yang tertangguh dulu..so kali ni fyna ajar buat banner lagi ye..tapi ni cantik sikit la..sangat senang!

ok 1st kalau tak ada photoshop boleh download kt sini


ok 1st ambik gambar sendiri dulu..


then click file -> new -> ubah resolution macam dekat kotak merah tu


then dia akan keluar kotak putih..just drag je gambar ke kotak putih tadi..ok if gambar tu besar sangat..then nak kecikkan..macam biasa click CTRL+T then tarik bagi kecik..time tarik tu tekan shift sama..takot gambar pecah


ok then ambik brush tool yang kotak merah tu..kalau korang tengok dekat bawah tool ni ada kotak hitam putih..if nak kaler lain selain hitam..click kotak hitam tu then dia akan bagi pilihan warna


then ambik brush tu  kaler je dekat tempat kosong tu


sampai jadi macam ni


ok then nak tulis pulak
nampak 2 kotak tu? kotak T tu untuk tulis
kotak hitam putih tu untuk warna


ok dah siap!


cari 1 gambar yang cantik


ok macam biasa..tarik ke gambar yang kita dah edit td


ambik eraser tool dalam kotak merah tu then ubah flow dia ke 45%


then korang boleh start padam dekat bahagian yang nak dipadam.contoh macam dekat muka..and tulisan


ok DONE!


Good Luck!

16 comments:

faY said...

expert nye..

MiSz fiFiEyQa said...

wahh...nice la effect dia...tq sis fyna!! **winkwink.. ;)

Aida Jelita said...

SUKA!!!

elianto2323 said...

TQ Sis. x lokek pun berkongsi ilmu. =)

azalia hjsalleh said...

rajinnya kak fyna..
lya x reti nk buat banner ni sume =((

Lieyana Ahmad said...

Cantiknya , pandai lah buat . kreatif taw. thnx . :)

~ cik AiN pinky ~ said...

cantikkkkk sangatttttt......!!! and mudah je. Malam ni nak buat lah. hehehehe =)

Tqs sis buat tutorial ni...nnt buat banyak2 tutorial photoshop lagi ok... ;)

ReeneeRaaid said...

you're talented. thanks for sharing :)

O'gosh said...

cantiknya...bole la ambik upah buat banner pulak...

Gadis Gingsul said...

nice info :)

♥ Syierah Yusoff ♥ said...

Sgt santek..

Ayu Rashid said...

boleh try nih. jimat upah kat org rm100 hehehe.

AbsolutelyAyu said...

hebat betul hehe

cik tim said...

hee, thank u buat tutorial ni. senang diikuti :)

aku eryati said...

cantik la..nt bila lappy dah baik nak try jugak ni

meylshumeyl said...

lawa gilakk muka kaka kann , btw thanks for this tutorial , awesome . nanti nak try lah , Hihi :)