Monday, April 9, 2012

tempek-tempek bedak..baru pukul 12 tengah hari dah hilang

assalamualaikum



fyna pon guna benda yang sama =)

masaalah ni sebenarnya masaalah biasa bagi gurls yang suka bermakeup and mempunyai masaalah kulit berminyak atau cepat berpeluh

fyna pon dulu ada masaalah ni..try banyak product and cara..at last dapat jugak solution 

kalau orang tanya fyna pasal masaalah ni..senang je fyna jawab..fyna just suruh beli 3 benda ni..then makeup akan stay dari pagi sampai la ke esoknya..eh? haha samapi la ke petang..insyallah

1st mask telur
untuk dapatkan kulit yang less minyak..amalkan mask ni..so tak payahlah rungsing bila bangun pagi pegang kulit muka..banyaknya minyak =( nak tau apa kebaikanya..sila ke link di bawah =)

ok kulit pon dah tak berminyak..ada la minyak tapi dah kurang..so marilah bermakeup

hanya guna 3 benda ni..insyallah makeup akan stay lama..apa bendanya?

1. sunblock+makeup base.. dah ramai yang guna..and dah berbotol beli..sangat bagus! dan murah..ramai tanya mana nak beli..gurdian/watson/giant/tesco/jusco semua ada..kena pandai cari


2. foundation bagus untuk kawal minyak..fyna dah try banyak foundation..this is the best! 


3. powder! sangat penting untuk set makeup foundation kita..this powder sangat best and agak murah..tahan lama and kulit muka nampak flawless! boleh je pakai ni tanpa foundation tp untuk lebih coverage..why not letak je lebih sikit haha


ramai yang dah beli 3 bnda ni and buat mask tu and berpuas hati alhamdulilah

why kita kena berhabis untuk barang mahal sedangkan barang murah pon setanding barang mahal? ukurlah baju dibadan sendiri yeee

owh ya this tips untuk yang suka bermakeup ye..if yang kulit flawless macam barbies tu janganla menkondem sebab kami yang dah pakai ni je tau keberkesananya! =D

salah seorang kawan fyna yang dah try 3 barang ni..jom tengok

=D

25 comments:

farahd101 said...

hahahah sangat2 loving the make up base! thanks fyna recommend kan!

taty nadiah said...

thx po de tips. :)

Naili said...

salam, nice blog.. :) jom join 'topup giveaway' saye di http://nailinahar.blogspot.com/

RazFiRa said...

sampai skarang masih tercari2.. thanks for the tips!

~ cik AiN pinky ~ said...

good entry and good tips....=)
kak fyna penah try bedak two-way cake Simply siti? or ade ape2 komen pasal bedak tu tak?

Sebenarnye saye pakai bedak tu. dah dekat setahun jugak.
Tapi saye just pakai pelembap olay total effect and bedak tu je. kalau dah petang muke agak berminnyak.

do you think is it ok if i just used the Biore UV perfect face milk tu and bedak je? coz saye tak suke pakai foundation...hehehe =)

✿ pink velvet ✿ said...

yeay! betul ... sgt setuju dgn entry ni :) puas hati sgt dgn tips fyna bagi ni ... n tengs fyna sbb backlink yien :)

fyna said...

farahd101 : dah beli ke? best kan..hehe

taty ; welcome dear

razfira : =)

cik ain: yes! try lah biore tu =)

pink velvet ; welcome dear <3

cik Dil said...

suka produk yg fyna suggestkn tu..nak try laa..nnti nak p cari sunblock tu laa..hehe

Ayu Rashid said...

wahhh. kak ayu pun nk cuba revlon tu. tq fyna dan cik adik yien pinkvelvet!

ie-Da sHaNaz said...

Akak,wrna lipstik kt pic ats ne cntik la,brand ape ye?

ie-Da sHaNaz said...

Akak,wrna lipstik kt pic ats ne cntik la,brand ape ye?

ie-Da sHaNaz said...

Akak,wrna lipstik kt pic ats ne cntik la,brand ape ye?

ie-Da sHaNaz said...

Akak,wrna lipstik kt pic ats ne cntik la,brand ape ye?

radhiah mardhiah said...

ad lg 1... face mist.... from bodyshop.....

farahd101 said...

yup, dah beli :) bilew start baca blog fyna and slalu dengar pasal biore face milk tu, terus beli and sekarang nie sukew sangat2! sangat2 essential bagi fara. xpakai bb cream pown xpew, yg penting face milk tu. sebab kalau ada bintik2 atau papew kat mukew, jadi macam tak nampak sangat lepas pakai tu :)

elianto2323 said...

mask telur tu mmg terbaik n popular kan Sis. Natural ingredient. =)

cik chinta said...

tang telur tak gune lagi. sebab syg telur kot. haha..tang biore da beli. wakakak..revlom lg lom bli...hihiks. fyna kuat menggode. nyampah

Ihsan Arifin said...

haha tips berguna. boleh cite kat bakal isteri nanti ;)

YNA HERMOSA said...

totally agree :)

ain dzaya said...

thankz recommend..hope berkesan..

"Ain memalukan diri sendiri. Terima kasih.".

AyaZuki Is Cullen said...

kak fyna saya ada try tips akak yg letak telor tu :)

Shikin said...

Kak fyna,, do u hv any solution for skin yg certain parts oily n certain parts kering.. Ive got problem wif my foundation.. Nnt dia nmpk cakey.. How to make it flawless?? Hope u can ans my question.. Thanx. Love frm spore. :) P/s: love all ur tips.

Mi$s NiCkeL=? said...

kak fyna buat la entri cmana nak remove mekap sebersih-bersihnya lepas dah pakai foundation sebab sy kalo lepas pakai foundation, muka mesti naik jerawat sebab tak remove bersih2. so, how? im waiting for u entry :)

Mi$s NiCkeL=? said...

kak fyna buat la entri cmana nak remove mekap sebersih-bersihnya lepas dah pakai foundation sebab sy kalo lepas pakai foundation, muka mesti naik jerawat sebab tak remove bersih2. so, how? im waiting for u entry :)

fyna said...

Mi$s NiCkeL=? : will do soon insyallah

shikin: dekat part kering tu pakai pelembab ye