Sunday, April 1, 2012

sunblock..halang kulit dari HITAM!

assalamualaikum

akak..saya ni aktif sukan..masalahnya bila dah aktif suka badan pon sihat tapi kulit pulak makin gelap..macam mana ni..

perlu ke sunblock? ish tak suka la apply apa-apa dekat muka ni..macam ada rasa something saje..tak suke lah..pakai bedak babY sudahhhhhhhhh

bagi fyna la kan..sunblock ni memang sangat penting! tak mau pakai foundation or any bedak pon tak apa..asalkan pakai sunblock ye...( untuk orang yang cerewet haha)



spf 55-85

bila pakai sunblock..mengahalang sinar UV dari masuk terus ke kulit kita..so kita ada perlindung..
if kita tak pakai sunblock..sinar UV tu akan terus masuk ke kulit kita and terjadinya burn..jeragat..dan jerawat..kanser kulit pon boleh jadi tau!

spf 100? waaa kena beli ni..mesti bagus!

tak semestinya spf 100 tu bagus..spf 30 pon dah bagus..spf yang tinggi-tinggi ni hanya akan menyebabkan kulit korang kering sebab dia menyerap lebihan minyak kat muka korang dan jugak boleh buatkan iritasi kepada kulit korang..



spf 15

bb cream pon ada UV protection?

yes! bb cream pon ada,,if nak senang..pakai je bb cream..dah boleh protect muka korang

janganlah sebab fyna cakap korang kena jugak pakai sunblock..even duit tak ada..sangup pinjam duit dekat ,mak sebab nak beli sunblock..eh janganlah macam tu

spf 15

spf 22

kadang-kadang dekat pelembab korang pon ada UV protection.. foundation..compact powder..so if ada..tak payah susah-susah nak beli....

spf24

cari losyen yang ada UV protection..tak lah tangan jadi berbelang kan? =D

spf50

untuk yang kuat bersukan..pakai sunblock yang ada spf tinggi sikit ok? kat mana nak cari? dekat guardian belambak! pilih saja 1 ok?..jangan ambik berat dekat muka sahaja..badan pon perlu jugak..

untuk yang suka bermakeup (khas untuk 20 tahun ke atas ye ) 

this is the best


hope it helps!


8 comments:

Fairy Angel said...

kak fyna!na tanya,bb cream apa ea yg buat kulit kita putih n licin nmpk mcm ala2 korea ckit?heee ;p

ZURAINI said...

penah x try neutrogena yg spf50 tu?? new product x silap.

ZURAINI said...

penah x try neutrogena yg spf50 tu?? new product x silap.

Anonymous said...

Fyna, SPF dkt foundation or compact tak cukup lar. Andai kata dia kata SPF 15, utk dptkan SPF 15 tu kita kena sapu atas muka tebal2. Most of the time orang letak foundation nipis2 je so kena ada separate sunscreen. Hope you can change your info :)

Honey said...

hai fyna

akak rasa sunblock terbaik pernah akak guna adalah sunblock biore spf 50 yang fyna pernah review kat sini dulu..memg best sgt...memg x oily di muka pun...tahan menten sepanjang hari...huhu...tq sb review produk tu dgn baik..hehehe ;)

Anonymous said...

Huu.. Biore sunblock tu susa nk cari kn? Kt watson bpmall xde pon fyna.. =.="

belog chenta muzika said...

hye kak..suke baca blog akak..byk review pasal product2 yang best..kebanyakan produk yang akak review sume sye try..so far ok lar..kak fyna suggest lar kat saye produk ape yang best untk hilangkan dark spot..

syiqah shahar said...

mcm mane nk tahu spfbrape yg sesuai untuk kulit kita?