Thursday, March 8, 2012

review : avon smooth minerals powder foundation

assalamualaikum

harini nak review my currently fav foundation ever! cewah

pernah tak korang pakai any foundation then esok tu keluar jerawat? haaa maknanya kulit muka korang sensetif..sama la fyna..=.= dah la kulit tak flawless..pakai foundation kulit keluar jerawat pulak..ok tak pe..sesiapa yang ada masaalah macam fyna..jangan risau..
ada penyelamatnya..

beli lah

 avon smooth minerals powder foundation




nampak tak ada butir-butir berlian dalam tu? eh taklah..ada serbuk-serbuk halus shimmer kat situ

harga? masa fyna beli sale..rm20 kalau tak salah

kalau nama MINERAL tu semestinya kandungan dia daripada bahan semulajadi..so tinggalkan makeup yang ada banyak kandungan kimia..

fyna sebenarnya tak suka sangat jenis powder macam ni..takot muka nampak bedak..no no no..plus dia ada shimmer..memandangkan kulit fyna ada pores..takotlah dia membesarkan lagi pore fyna

but 100% tekaan fyna salah

kenapa fyna suka sangat?


texture tersangatlah halus!
kita boleh pakai sama ada light - full coverage tanpa memberatkan muka kita...best kan?
pores akan mengecil..which is gooood!
kulit akan nampak bermaya dah cerah and glowing..maybe dari shimmer tu
tahan 8 jam tanpa berminyak
kulit boleh bernafas so dia tak menyumbat pori-pori
tak keluar jerawat even pakai setiap hari selama seminggu
parut boleh dicover! tak payah guna concealer..wah!
mengawal minyak di muka..so oily skin..this is good for you guys!
ada spf..so no need sunblock
melembabkan kulit..


cara pakai

jangan lupa pakai pelembab...

boleh gunakan span..mula dengan dap sedikit then apply dekat muka..if nak lebih coverage..ulang apply sedikit demi sedikit

gunakan kabuki brush untuk lebih best time apply..tapi fyna suka guna flat brush from sigma..take the product..tap the excess then buff dekat muka..dalam putaran membulat..sampailah dapat coverage yang kita nak

boleh jugak campurkan dengan sedikit air..boleh jadi macam liquid foundation

contoh fyna and mimi pakai avon smooth minerals powder foundation




kalau korang search pasal avon smooth minerals powder foundation ni kat google
 rata-ratanya semua bagi 5 star..

so apa tunggu lagi?

19 comments:

Najah SHakiLa said...

Memang best..najah pown pakai :)
ramai tegur skin lbh cntik

RazFiRa said...

wow! bestnye! nak try lah!

Anonymous said...

same la kak...sy pon pkai ni..... da lme kott...mmg bes...xpena tukar...heee makeup avon mmg best tp sblom pkai ni sy gne cover ace meiko dlu..mmg smooth jer...

Syafiqah Hashim said...

serious ke kak fyna? tak pernah try lg..tp pika paling suka eyeliner stick avon..nanti nak try la yang ni..
thanks for the review :)

sha my heart said...

oo ye ke?

teringin nak cuba juga ni =)

tq review =)

aLya maNip said...

cam seronok je foundation ni..nk try cari lah..
:)

sarah mohamad said...

Hari tu berkira kira nak beli jugak hehehe kalau dah okay, boleh je beli pakai memandangkan saya ada parut jerawat :(

Shazney Shamsuddin said...

nak lah jugak boleh hahah cantik!!... nak kawen??tolong tolong

Korean Style Online said...

interesting...and nice, do visit me Korean Fashion Online

MiSz fiFiEyQa said...

huhu..saya tak reti la pakai benda2 camni...compact powder je reti..tsskk

Aida Azryn said...

aida xpernah beli lagi smooth minerals powder foundation adeh. ada rezeki, aida nak kena beli jugak..

cik chinta said...

tergodeeeee

@$m@h@n_@z@h@r! said...

salam...kak fyna~
sye nak tnye~ bnde ape eh nk bgi make up last longer~ coz ble sye pki make up at last hilang jer ~ mcm tak pki make up~

Anonymous said...

fyna nak tanye, kalo dah pakai bb cream bole pakai this foundation lepas pakai bb cream x?

RazFiRa said...

bestnye nak try!

Ayu Rashid said...

ni ala2 Ronasutra tu ke? tak reti la nak pki yg mcm ni. beli ronasutra tu pon tak terpakai. tp avon ni mcm best. murah lak tu :-)

Qa said...

uhu mcm best je, ni yg na cube ni..ngehee ^^

btw cantiknye fyna dgn mimi.. :)

Enuni Hanim said...

sis, nk tanya, mana satu lg elok utk oily skin, maybelline angelfit affinity foundation or this one, Avon? huhu minyak kt muka kritikalll. bedak tak thn lamaa.

fyna said...

maybelline sayang