Tuesday, March 6, 2012

adik..akak tak ada tambang nak balik ni

assalamualaikum

seorang akak yang agaknya berumur dalam 40 an la,..datang ketok cermin kereta fyna..dari gaya baju macam tak ada lah orang miskin macam peminta sedekah..tapi memang muka dia muka kesian gila

kakak itu : adik..tolong dik
fyna : awat kak?
kakak itu : kak dari penang..nak balik tak dak duit..sebab ada orang curi beg akak
fyna : =.=
kakak itu : boleh tak bagi kakak duit sikit..rm50..akak nak balik tak dak tambang ni..kesian la kat kak dik..
fyna : ish saya pon tak ada duit ni kak.. ( sambil buat-buat cari duit dalam handbag)
kakak itu : rm10 pon tak pa la dik..asalkan akak ada tambang nak balik
fyna : ha ni ada rm5 ja kak..ni ja saya boleh tolong..maafla ya
kakak itu : terima kasih dik


kejadian yang sama pernah berlaku tahun lepas... dekat carefour time dekat parking kejadian sama jugak

family fyna didatangi seorang mak cik dalam umur 40 an dengan anak kecik and anak dalam umur 7 tahun

pon dekat tempat parking..

"tolong..saya tak ada tambang nak balik ni..beg saya orang curi..kesianla dekat saya"


bila fikir balik..situasi ni lebih kurang je..
nak duit buat tambang balik sebab bag kena curi

adakah ini sindiket baru?

jual tisu dah tak laku..mintak sedekah dah tak laku

dengan muka kesian..cakap ketar-ketar menahan sedih..dan ulang skrip yang sama..tapi kalau perhati betol-betol..diorang macam berlakon sahaja..seriesly!

pernahkah korang alami benda ni?

if betol lah diorang memang perlukan duit nak balik..alhamdulilah..tapi if ini satu sindiket? 

wallahualam



29 comments:

nur anis said...

mungkin lepas ni boleh cuba bawak diorang pergi balai polis..kalau betul beg kena curi, mesti kena tolong buat report kan...

Gadis Gingsul said...

skrg ne,,,apaun boleh jdi akak
jdi kita mesti hati".....

LiMeiNA said...

sy pun pnh kna. time tu kat stesen bus pekeliling kl. sy tgh tggu kwn dtg tetibe ade sorng laki dtg tnye bole tlg x. rupenye nk mintak duit. da la time tu sorng2. dia kte dia xde duit nk beli tiket bus. sbb nk suruh dia berambus cpt2 jd hulur la rm4 & ckp ni je duit sy ade.

ikafantasi said...

penah gak..lagi satu yang sy dgr orang cakap kat hospital kangar..ada makcik mcm tu gak..tiap2 hari wat benda yang sama then ada some1 jerit cakap 'call polis sekarang' terus dia lari..

Shaznina Sofia said...

ishh bia betol... apa laa depa nyh...
x dak keja lain ka nk cari keuntungan..

"MisZ eAh" said...

sy ngn mmbr pn prnh kene mase kt jusco perai..dy mntk duet tmbng n kate beg dy hilang..kteorg ingt dy dh calarkan kete sbb awl2 lagi duk maaf2..huhu..mmbr sy bg rm10 pstu dy kate tima kasih n tros mnghilang...skjp je dy dh hilang..huhu..kalu btol la dy xde duet...halal la...kalu x..antara dy dgn tuhan laa..hohoho~~

Noor Adila said...

fyna..dila pn penah kene mcm tu..tp kt terminal bas larkin,JB..makcik ngn anak jgk...bile dila bg duit tambang,dia mntk plk duit makan..dila rse dia tpu je..mmg sakit hati kn...

leyzajamil said...

setuju ngan nur anis punya pendapat..
smoga kita lebih berhati2 lepas ni.

Asyiqin Yunos, said...

saya pernah kene dekat subang parade ada orang datang mintak duit katanya sakit. Sambil tunjuk parut kat perut lagi. Beberapa jam lepas tu nampak 'orang sakit' tu makan dekat mcdonald.

EKA AMIN said...

penah kena waktu kat Terminal bersepadu selatan. kat dalam surau pulak tu. merata-rata sebnanya benda nie ek. ish2.. hati-hatilah semua.

oshinz said...

kuang asam je orang macam ni. bayangkanlah kalau 1 ari dapat rm50, 30ari dapat berapa? hebat tulla.

Ninie@Aini said...

pernah jadi kat saya..tapi rasa2 makcik tuh xtipu..kejadian kat area hospital besar ipoh..ada sorang makcik nie umur dalam linkungan 60an..tgk mmg kesian la..kat tangan pun ada kapas bekas cucuk air tuh..dia kata doktor dah release 3 hari dah tapi anak xdtg2 amik dia..nak balik xde duit..nak naik teksi balik malim nawar kot kalau xsalah..nak menitis air mata dengar dia cakap suruh nurse call anak dia tapi xdapat..kesian kan..=( kes akak fyna plak..hurmm xtau nak cakap..next time kalau jumpa lagi akak cakap jew kejap saya call polis soh antar akak balik..confirm cabut kalau dia salah..kan3

Anonymous said...

nur anis kalau kita sorang jangan bawak pegi balai polis..bahaya karang xsempat kita sampai balai polis dia yang rompak kita..xpun dia ada geng..eee lagi menakutkan kalau jadi benda xelok..lagi gerun kan..tambah2 kita pempuan..cari jew security xpun call jew polis..kalau dia salah dia mesti takut..=)

lisa said...

betul jugak,sis try bawak g balai polis tp pastikan berteman. kdg2 boleh jd jugak sindiket..

Arfahani Arsad said...

klu kt egypt,dorang smpi tarik2 bju..ad ke patut..scaryy

nuruashia said...

mak aihhh demandnye siap nk 50 hengget lagi..kalo nuru bg sehengget jee sys...sindiket tu..bkn btol pon

Ayu Rashid said...

emmm ikutkan mmg bengang kan.
tapi, just ingat balik: "tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima"

bila dah bagi tu, ikhlaskan diri sambil 'berbisik' pada Allah:

"ya allah, tak kiralah hambaMu itu tadi berbicara benar atau sebaliknya, hanya Engkau Yang Maha Mengetahui. namun, berilah aku pahala atas duit yang aku berikan tadi yg kuberikan sebagai sedekah jariahku. dan murahkanlah rezekiku"

schakeyra said...

Sekarang rasa semua tu cam tak real jer... Hhehehe, best gak statement, ok kak, saya tolong akak buat report, hehehehe~~

Sabrina said...

susah nk ckp kan.. kebanyakan nye sindekit.. tp...
kalau benda betul jadi kat kita, kalau org x tolong... apa kita rasa betul x?
sab kalau duduk lepak kat kedai member dari petang ke malam, org sama mintak sedekah dekat 3 kali pusing tempat sama...
tp tgk situasi gak. kalau yg datang jual kerepek ke, sab beli. sbb dia ada usaha nk buat something untuk dapat duit.

paling turn off ada satu time ni, tgh mkn, tetibe campak cawan and tetibe je baca selawat and cakap, nak duit tolong islam, tolong islm.. lol! xdapat bayangkan perasaan marah+geram time tu....

NisahJune said...

Actually kak fyna..absolutely mmg sindiket. KL dah banyak dah especially kat tempat machine beli tiket bile nak nek LRT. Penah dulu, sy tgh kelam -kabut nak beli tiket kat machine manual..dtg sorang chinese pki bju formal nak g keje..die mintak tolong wit tambang nak g keje..alasan ; handbag tinggal kat kete member. Ni nak g keje kat Sg Buloh..malas nak pikir pnjg, bagi jela..RM 2 tap..time tu xde wit pecah..ade RM 5 je..trus die ckp, RM 5 pon x pe. Sengal giler. Esok nyer member sy kena.. orang yg same..chinese, dialog same..alasan same..baju formal..nampak benor tipunyer..haish

Miss Anis said...

penah kena jgak dlu......

puteri87 said...

penah terjadi, kat tesco penang..cepat2 blah, bukak tingkap pun sikit je..sius same la situasi nye..huuu

dilla said...

yes, dila penah kena 2x kat stesen LRT...pmpuan cina tua,nak mintak tambang balik. LRT kt Kl sentral sekali,kat masjid jamek skali,yg ni lelaki,ckp nak mtk tmbang balik sbb wallet ttgal...em..msalahny muke dorg kesian gile,kite cam x sggup lak x by fyna..tp,akak mtk 50 tu mmg agak mengarut lah...demand ok

Tasha said...

kena kat makcik,nenek dah kot..kate nak balik jgak.tp esok ade je lagi kat situ,nmpk sngt nipunyer..hehe

skrg ni pyh nak caye org,kalau dia pi balai tepon sedara lg logik kot!

PiNky@hEarT said...

sy pn dh kena 3tahun lepas kt penang..wktu tu dh pkul 10 mlm cmtu la kt tesco extra png.. sebijik ayat tu mntak duit nk blik sbb beg kena curi.. sy ni jenis prejudis sket xmudah sgt nk pcaya, tp kwn2 baik hati nak bg sorg sket duit.. u know what, kitorng siap hntar dia gi jeti sbb dia btau nk blik kulim.. bl pk2 blik mcm ntah pape je.. T_T

ad jugak kwn cerita pakcik naik moto benti tepi jalan mntak duit sbb katanya tayar moto dia pancit.. klu xbagi habis kna marah.. haihh.. mcm2..

sha my heart said...

ui, kadang2 kesian tapi tu la, kadang2 rasa tak nak tambah golongan macam ni.

tapi kalau nak bagi, biarlah ikhlas. tak payah fikir dia betul ke tipu =)

Anonymous said...

pernah terjadi perkara yag sama mcm ni dekat saya 2 tahun lepas...
masa tu baru masuk keta nk keluar parking Maybank Lagenda Height S.Petani. Pastu ade sorang kakak ni dtg dengan muka sedihnya merayu-rayu mintak nk pinjam duit kata beg dia kena ragut.Dia cakap nk balik Baling.Pelik kenapa dia bolah ade kt area situ.Pastu cakap la dekat dia pergi la mintak dekat orang lain.Dia cakap semua orang tak percaya dia.Mcm2 cerita keluar.Ayah sakit la.Kena balik cepat.Dtg sini ambik ubat.Tapi sebab dh mcm2 alasan bagi kakak tu dok merayu-rayu jugak, hulurla kt dia RM10.
Pastu bila dia dh jalan jauh saya ikut dia dari belakang, tak nampak pun dia pergi tunggu bas ke apa.Tup-tup jumpa balik kt tesco Lagenda Height tu dia dok buat bnda yg sama dekat orang lain.
Rasa marah sgt masa tu.Perlu ke buat mcm tu sekali semata-mata kerana nak duit???dh tak ade jalan lain yang halal ke untuk dapatkan duit??pelik betul dengan orang zaman sekarang....kerja malas....duit nak..

(sorry fyna...dah mcm luahan perasaan pulak...:))

aswadz said...

laen kali cer try ayat "xpe mak cik. mak cik nak blk mana? meh saya tlg belikan tiket utk mak cik." tgk apa reaksi dia.

Fid"s said...

macam-macam perangai orang sekarang ye..
banayak betui helah,
tipu daya dan sebagainye.