Wednesday, February 8, 2012

wednesday's quick tips : concealer 1st or foundation 1st

assalamualaikum


ramai yang tanya antara foundation and concealer mana nak apply dulu....

oklah..dulu fyna apply concealer dulu then foundation

but now fyna apply foundation dulu baru concealer

why?

jom tengok perbezaan ni

concealer 1st foundation 2nd

if muka yang banyak scar dekat muka..if apply concealer dulu pon boleh....but kite kena tempek concealer lebih sikit..then time apply foundation kite kena hati-hati sebab takut tersapu tempat concealer tadi tu..kan dah habis..kena apply balik

foundation 1st concealer 2nd

if muka banyak scar..kita apply dulu foundation seluruh muka..then kita akan nampak scar tu dah dicover dalam 50% oleh foundation tu kan..(depends pada jenis foundation juga) so kita just kena cover lagi 50% je..

tak ke jimat concealer kita tu?

ha..lepas dah apply concealer jangn lupa pakai powder..untuk setkan makeup kita..ok? 

jumpa lagi! =)





10 comments:

Fa-zlyn said...

br tahu. sebelum ni pakai concealer then foundation. skg boleh la cuba foundation then concealer. tq fyna for the info

Cik Tqah said...

i slalu apply foundation then cocealer.. btw thanks for sharing :)

Eryati said...

sy baru tau mcm tu..ehehehhe

ReeneeRaaid said...

I mmg terbiasa apply concealer dulu. then br foundation dan loose powder. btw, good info. thanks.

nur anis said...

saya tak pernah apply concealer..selalu apply foundation je..agak-agak ada parut nampak lagi, tenyeh je foundation kat situ lebih..huhu

IqahQaQa said...

betul tu. :)

Wawa Tasliman said...

good info.. tapi I tak pernah pakai concealer pun.. brand apa yang bagus?

Mya said...

concealer kemudian lebih better=)

eyma nurnieysha said...

salu pkai concealer,muke jadi bercapuk..maybe salah plih kaler concealer kot eh..??

rEaliTi hIduPku said...

kak fyna guna concealer yg jenis stick punyer ke?kita nk try pakai...tp takut x bleh blend ngan foundation 2....