Monday, February 6, 2012

step makeup

assalamualikum



ramai yang masih confuse tentang step makeup ni..apa yang 1st and apa yang last

ok..

1- cuci muka...and biarkan dalam 15 minit..sebab bila kita cuci muka..minyak semulajadi dekat muka tu hilang..so bila kita biarkan dalam 15-25minit..minyak tu akan ada balik..ini minyak yang akan lindungi kulit kita dari bahan makeup..so kite tak nak paksa2 kulit kita kan?

2. toner & pelembab : toner muka macam biasa..and gunakan pelembab ikut jenis kulit..

3.sunblock : ini penting sebab nak halang dari kulit muka gelap sebab matahari..so pakailah sunblock untuk lindungi kulit muka

4. makeup base / makeup primer : ini untuk buatkan makeup tahan lebih lama..boleh jugak gunakan bb cream as makeup base

5.foundation : pilih ikut kesesuian warna kulit..jangan terlmapau gelap and jangan terlampau cerah

6.concelaer : ini untuk hilangkan lingkaran gelap bawah mata and scar or anything yang kite nak hide

7. powder : ini untuk setkan makeup kita..supaya tahan lebih lama

then seterusnya boleh la start menconteng muka

ok in basic yang korang kena tau..ni la step-step makeup yang fyna selalu apply and most makeup guru sekalu buat

but ada yang makeup mata dulu then baru start dari basic..pon boleh..maybe fyna akan huraikan lagi tentang basic step makeup ni nanti

so hope its help!

wait for my wednesday's quick tips : concealer 1st or foundation 1st

till then


14 comments:

radia said...

thanks 4 d info...

asyiqin nasir said...

xpe ke letak foundation n bb cream sekali?

nuruashia said...

kalo just gune penyegar ngn bb cream boley ke sys??

Sabrina said...

awesome info! <3

http://bysabrinart.blogspot.com

Haruuta Chan said...

Can you make one entry one super simple make up on our face but look sweet :D untuk kulit yg gelap or cerah. And using pinkish colour or sweet pink ^^ teringin nak tengok

msredcheesecake said...

kalau rajin memang ikut step tu, tapi kalau malas pakai foundation, blusher n lip gloss jer...

Adila Saidi said...

thanks kongsi info nih ^^

Saza Infineez said...

salam, fyna ade tips step cane nk jaga rambut tak? maksudnya dari segi mcm mana nak guna setiap product rambut, mcm masker, serum, dan sebgainya...kalau ada, tlg la ajar..huhu sdang mencari, tp tak jumpa..tanx for this info too..^^

Asyiqin Haulisah said...

thanks dear utk info ni. saya lebih selesa pkai eye liner and bedak saja. :)

mira maisara said...

waw..nice entry kak fyna :D

azah Ku Mi Ko said...

Hi Fyna..

Kadang2 saya buat step 1 & 2 dulu pastu terus ke make up mata, sebab nak jimat masa. Lepas step 2, nak bagi 5-10 minit pelembab serap dalam kulit. Lepas mata, baru teruskan step 3 - 7.

Sebenarnya step ni penting supaya make up kite pakai tak meleleh atau cakey. Ini juga penting supaya kita masih menjaga kesihatan kulit walaupun sedang bermekap. Sejak dah pandai ikut cara make up betul, tak de pun masalah sangat dengan jerawat sebagainya..

kema said...

nice.. :)

Wawa Tasliman said...

TQ share info.. I selalu pakai foundation and powder from MAC je.. then eyeliner.. TQ fyna.. :)

Mya said...

nice tips fyna. thanks:)