Wednesday, January 18, 2012

wednesday's quick tips : What to Do If You've Run Out of Concealer

assalamualaikum



concealer its a must dalam makeup bag..kecuali pada orang yang kulit flawless macam patong 


so what if one day you guys kena atend dinner or something yang nak korang berhias cantik and 

tiba-tiba


concealer habis! and ada scar yang korang kena hide..oh my!

don't panic!

just use foundation yang korang guna tu as a concealer

how?

lepas pakai foundation for the whole face..then dot a bit foundation dekat blemish yang korang nak hide..wait for 2-3 minit..bila korang tunggu dalam 2-3 minit tu..the foundation akan jadi a bit thicker macam concealer..then dap-dap tempat scar tadi..

the result

the blemish telah di hidekan dengan jayanya! =D

hope you guys like this tips 

till then

10 comments:

fifitiez said...

fyna,nak tanyalah..naturactor tu kan..boleh hide dark circle dgn cantik tak?concealer i pakai,oklah tapi yang i tak suka,concealer tu buat garis2 halus bawah mata tu nampak ketara la.macam manalah nak atasi masalah ni ye? :)

fyna said...

fifitiez : sebenarnya kalau nak hidekan kawasan bawah mata..sesuai guna concealer jenis liquid..kalau jenis cream yang mate macam naturactor memang akan jadi garisan2, memang xsesuai untuk bawah mata..tp sesuai untuk hide blemish lain dekat muka.. else if concealer jenis cream yang macam elianto punya tu ok sebab dia ada creamy sikit =) em concelaer you jenis apa ye? kalau jenis mate xsesuai dear..kene jugak jenis creamy or liquid..if memang jenis liquid/cream..cuba you dap2 dengan tisu lepas letak concealer then letak powder

fifitiez said...

muka i yang lain takde problem sangat, dark circle jer.elianto okey ye..ok2,thanks fyna.. :)

oh ye, i ada gambar tentang tutorial mekap ulzang kat blog i.baru je pos tadi.nak fyna mekap camtu sebab i tak reti nak beli & guna shading2 ni sume..nak tengok produk fyna pakai kalau fyna buat.

✿ pink velvet ✿ said...

sampai skang x reti pakai concealer...asyik bertampung je, huhU~

bellalunalove said...

wahh..thanks kak fyna..dh lame try cri cmane nk hide blemish tu. sebb farra mmg xsuke pakai concealer..xreti..hehe

Iqah said...

tq kak.. ^^

Pino said...

Wah, info yang bagos! :)

cik chinta said...

pasni ble r jimt det xyh terkejo2 bli if hbs produk

Nana S. said...
This comment has been removed by the author.
hanabunga said...

kira tggu foundation tu 2-3min baru dap2 kan?ok tq k.fyna! :)