Monday, January 9, 2012

resepi diet : tomyam seafood ringkas

assalamualaikum

kali ni fyna nak share 1 lagi resepi..owh btw im on diet too =) sebab lately makan banyak sangat-sangat and berat dah naik sampai 53kg =.=' pagi,tengah hari,malam..makan je..so dari 2 hari lepas fyna nak diet balik..bagi turun 3-4kg..al maklumlah bulan 2 dah dekat hehehe

sekarang fyna makan 1 senduk nasik and lebihkan lauk..then time malam kruk kruk perot berbunyi tapi fyna buat tak tau je..sabar-sabar

oklah resepi ni sangat senang,,tomyam pon tak berapa nak tomyam lah sebab act fyna memang nak buat tomyam tapi barang cari tak jumpa..so jadilah tomyam diet ni..=)


1 sudu minyak (optional)
2 ulas bawang putih (optional)
1 biji limau nipis
1 biji tomato
1 kiub pati ayam
1 ulas bawang besar
5 cili padi ( ikut suka hati)
seafood ( udang,sotong,fish ball) 
sayur, bunagn kobis/ karet / cendawan
garam & gula secukup rasa

1. minyak + bawang putih..tumiskan ( ni optional..nak buat pon tak apa..tak nak pon tak apa)
2. masukan air (ikut banyak mana yang nak k)
3. perah limau nipis..ambik air dia saja..
4. masukan kiub pati ayam
5. potong tomato and masukan
biar mendidih dan tomato agak lembut and hancur
6. masukan bawang besar dan cili padi yang diketok
7. masukan seafood & sayur
8. biar mendidih.. siap!

limau nipis boleh memotong lemak dan sup and sayuran memang menyihatkan dan mengenyangkan..so kepada yang nak diet..boleh lah try =)

more resepi

16 comments:

MEDIHA OMAR said...

Nyummmmm! Looks so welcoming!

::cik asha:: said...

nmpk sedapppp.......;)

fatin amalina husna said...

nice tips..
huk3..mmber dah tgur brat brtambah..kna lar diet jgak..=='

✿ pink velvet ✿ said...

nape dgn bln 2? nape? nape? *sibuk je* hahaha~

Cik mama said...

Cik Fyna resepi tuk kempiskan perut ada tak.. hehehheheh

YNA HERMOSA said...

yes! boleh yna try balik ni, hihihi

Aida Jelita said...

nak try lah

fae jamal said...

sedapnyaaaa! :D

Ardini Humaira said...

samala kita fyna... suka letak minyak sikit hik3

Paris Lipton said...

nyum2...sedap2! ;p

m!sS d!Ed!Ey said...

Sis . nak tanya . kenape dengan bulan 2 ? ade special day ke

khairul akmal bin azman said...

mane cukup..?
kay x kenyang cam2

Mr feckry said...

sedap pula wa tengok

EZAN IDMA said...

hye sis. sorry lama tak singgah sini. miss ya!

Zurina Hj.Zainal said...

saya pun tgh diet ni...nk try gak resipi awak ni...nmpk menarik

Fid"s said...

bila perut lapar....