Thursday, January 26, 2012

makeup lepas solat

assalamualaikum

hai ramainya suruh fyna update cepat-cepat cara fyna makeup after solat..dekat blog..inbox facebook..comment dekat page..email..sabarla..fyna bukan ada masa sangat nak jengok blog =.=

ingat nak buat video..tapi sebab ramai dah macam suruh..so fyna rasa semua dah tak menahan nak tau..fyna pon serba salah..sampai termimpi-mimpi dah update entry ni tau =.=' so fyna just tulis jela k..nk buat video bukan senang sayang-sayang..fyna kerja..lain dengan orang study tau..=.=

ok lah

honestly..time kerja lepas solat fyna memang dah tak makeup
kadang-kadang pergi kerja just pakai sunblock je..tapi lepas zuhor memang dah tak makeup..just pakai pelembab sebab nanti time asar nak solat kena remove makeup pulak kan? lagi pon kat tempat kerja fyna sorang ke perempuan..so tak nak lah bermakeup sangat..nanti orang kata menarik perhatian lelaki pulak

tapi

kalau jalan-jalan..selalunya..kena merajinkan diri lah sebab nak cantik.tapi kalau malas..1st makeup macam lain..lepas solat makeup macam lain pulak hehehe

so..sini fyna sugestkan barang makeup yang harus ada dalam beg makeup korang if korang memang jenis bersolek

yang paling penting..barang makeup korang haruslah yang TAK waterproof! sebab senang nak buang makeup..haruslah yang ringan..ok?

wet tissue

fyna pakai dari the face shop or guardian..mana-mana pon ok..ini sangat penting if korang pakai heavy makeup or pakai banyak makeup..sebab dia akan betol-betol remove makeup dari muka korang..but if korang tak pakai makeup tebal..guna pencuci muka je pon dah ok =)

pelembab

kalau dekat tempat kerja fyna wajib pakai pelembab..sebab malas nak makeup..tapi kalau pergi jalan-jalan fyna skip pelembab sebab alas bedak tu dia dah melembabkan kulit fyna

foundation

selalunya fyna pakai alas bedak dari mustika ratu je..sebab senang nak blend..pakai jari pon boleh..dia macam bb cream jugak lah..fyna suka sebab warna dia sesuai dengan kulit fyna..ringan and cepat serap..

but if fyna nak yang agak full coverage..fyna pakai foundation dari revlon photo ready atau naturactor..tapi ni kena guna cotton wipes lah kalau nak cuci..

concealer

fyna guna maybelline punya..but selalu nya fyna guna foundation as a concealer..mcm byk pulak nak bawak kalau dengan concealer semua kan

powder

pixy! fyna suka pixy..sebab fyna tak jumpa lagi powder yang sama warna dengan kulit fyna selain pixy..kulit fyna yellow skin tone..so pixy je la yang sesuai

eyeshadow

selalunya fyna skip..tapi kalau nak jugak pakai eyeshadow..bawak 1 warna je..macam fyna..fyna akan bawak warna pink atau bronze..sesuai semua warna baju

mascara

avon supershock mascara! senang nak basuh! mencantikan dan melembatkan bulu mata..and MURAH..if pakai yang maybelline agak susah nak remove kan?

eyeliner

liquid eyeliner from silkygirl..cantik di mata dan senang dibasuh..terbaik!

blusher

gunakan eyeshadow as a blush..boleh kan?

lipstick

lip ice cukup

ha..

done!

selalunya dalam 5 minit dah siap..tak lama pon..kalau malas..skip la tang makeup tu..sebab nanti ada yang akan cakap eh banyak nya..cukup ke 5 minit tu.

act depends la pada korang k..if korang nak makeup why not lebihkan sikit masa untuk bersiap..kalau malas..tak payah makeup..so jimat masa.betol tak?

ini depend pada individu ok..ini cara fyna..as you guys know..kulit fyna bukanla flawless..yang falwless boleh la kata ala kite tak payah pon pakai makeup..natural beauty kan cantik..

I HATE THAT WORDS..SORY


SI TAK FLAWLESS TAPI SYUKUR MAKEUP BOLEH MENGFLAWLESS KAN KULIT SAYA =D

honestly..si flawless ni tak akan tau apa yang si TAK flawless ni hadapi ok..sometime..the scar..eyebag and any benda-benda dekat muka buat KAMI a bit down..tak ada pon nak menoleh ..malu..apa salahnya berhias sikit untuk menFLAWLESS kan kulit KAMI yang TAK flawless ni..memang natural beauty tu cantik..tapi honestly fyna nak mengaku yang fyna tak makeup memang muka fyna pucat and banyak scar..macam HANTU haha

till then


36 comments:

Sya Whitelotus said...

sya pun slalu pakai makeup yg jenis senang tanggal . bile lepas ambil wudhu and makeup balek just smple2 jer . compact powder and lip ice .

yeah . sya pun sama tak suka perkataan natural kan cntik . kite same kak fyna (Y)

Sya Whitelotus said...

sya pun slalu pakai makeup yg jenis senang tanggal . bile lepas ambil wudhu and makeup balek just smple2 jer . compact powder and lip ice .

yeah . sya pun sama tak suka perkataan natural kan cntik . kite same kak fyna (Y)

Cik Suheela said...

fyna..kite pon benci org yg ckp ayat "ala,kita tak mekap pon da cantek"..

act, kite ada kwn yg suka ckp mcm tu..perasan cantik kot..tak lama lpas tu, sibuk pulak nak blaja mekap dr kite..nak aje kite kate,mana natural beauty die tu HAHAHA

Rozana Razali said...

xpe, kan adik fyna ckp, kalau kulit fyna flawless, mesti fyna tak reti mekap mcm skrg.

xsalah pun mekap, asalkan pandai bg nampak natural. =)

Annyss said...

Yes, pertubuhan natural tu kan lagi cantik. huu..orang kulit mmg flawless blh la cakap. sob sob..

btw, ada few recommendations yang saya boleh buat:

Mascara: Rimmel Extra Wow Lash Mascara tak waterproof. Sangat2 suka bawak pegi keluar sbb basuh guna air dah hilang. :) da pena da buat review pasal mascara ni. :)

Liquid liner: In2it liquid liner tahan lama as long as tak kena air. senang basuh. :)

selalu saya basuh guna pencuci muka so tak kisah sangat kalau nak pakai waterproof ke tak.

YNA HERMOSA said...

yela kak, best kan klu kulit kita flawles mcm depa tu tapi bersyukurla dgn kurniaan Ilahi..

kita msg2 tlh dikurniakan kelebihan dan kekurangan :)

hanabunga said...

itu lah.sama la mcm hana pun.pergi make up.lepas solat,hana lg teruk tau.hana pakai bedak pixy aje.hahaha :) pemalas punya org

Cikpuan rara said...

sokong fyna.rara pon tak suke ayat last tu.tak de maknanya tak makeup tak cantek sbb kalau rara takmakeup,muka cm hantu.hehehe

~Fara~ said...

setuju ngan fyna.. kadang2 rasa down, tapi dgn bantuan make up, yakin la skit kan..

O'gosh said...

mekap untuk meyakinkan diri dan rasa macam kemas sikit nak keluar x salah kan...akak pulak, kat opis ni akak sorang je mekap...so, kalau g solat, diorang dah jeling2 takut lama...padahal x sampai 15 minit sekali solat+mekap...kang x mekap kang pengsan pulak diorang tgk..hehe

nur anis said...

setuju...saya pakai foundation sebab nak tutup parut jerawat, lingkaran bawah mata yang gelap and warna muka yang tak sekata..hihi..

starzieti said...

kalau pas solat biasenye saye pakai cmpact powder je takpun tak pakai pape sbb kalau kua ngan family nih dorang asek nak cepat je. yelah kan, adik beradik yg lain sume laki. dorang solat kejap je. klo mekap nt mesti kene marah sbb lame sgt dorang kene tgu. -.-

miss epa said...

cantik nya sis. :)

♥ NadiaZulkarnain ♥ said...

eyebag paling susah nak tutp la kak :( huhu...

LoVilLEa said...

sgt suke entry neyh,,suuke2...

azzahoney said...

fyna.berapa umur awak ya?honestly saya suka awak and your entries.everythin you post has a very good idea inside.so keep it your writing up.:)

miss juejue said...

wah .sukanya entry nie . lepas nie kena la beli barang make up bukan waterproof. :)

fyna said...

@ Sya Whitelotus : yeay! sama

@Cik Suheela : hhaha seee natural beauty la sgt kan dia =P

@Rozana Razali : aik stil ingat ek entry haritu =')

@Annyss : ok thanks for sharing pretty!

@YNA HERMOSA : alhamdulilah..syukur

@ hanabunga : untuk kulit flawless malas makeup pon xpe hehehe

@ Cikpuan rara : hahaha jom masuk geng hantu

@ ~Fara~ : owh yes!

@ O'gosh: haha itulah..ala bg fyna ambek je masa berapa lama pon aslkan puas hati =)

@nur anis : foundation its a must kan!

@ starzieti : haha patutla..kalau sis..sis xkisah la org nk ckp apa..aslkan sis puas hati eheh

@miss epa : ouch! thanks!

@♥ NadiaZulkarnain ♥ : pakai la concealer! =)

@LoVilLEa : tq sebab suka..yeay!

@ azzahoney: alhamdulilah..thanks dear

@ miss juejue : yes!

Syufarr said...

anda sentiasa cantik :)

nasha sanza said...

suka tips nie..love sis..hehe..sis tetap cantik...=)

Orked Cleopatra said...

akak, comel gile mase ni...suke2x...

lisa said...

walau lisa tak reti makeup and tak ready lagi nak makeup, i'll save this entry's link as a guide for me one day =) thanks!

nuruashia ♥ said...

ehem3..gmbr tu cntek sgt sys,, shawl tu xnk buat tutor ke? ehehhee...

EriNia said...

kadang2 de jugak yg mbandingkan kulit kite ngan kulit die..kite x mintak pun kulit x flawless kan...tapi nak buat macam mana??hu3...

Mie Hishamuddin said...

suka2! mie pun buat macam tu..tp usually malas da nak makeup balik =) btw nice tip sis

zOeY zAu YaH said...

saya sokong ckp fyna..saya pun x ska word tu.kalau rasa kulit sendiri dh flawless jgnlah perli2 mengata org2 yg kulit kurang flawless.saya pun kulit bukan cantik sgt kalau x mekap.kulit bercela.kalau mekap blh buat kita yakin dan berseri,kenapa harus tolak kan? terpulanglah kt diri msg2..depa rasa dh cukup cantik natural beauty,oklah..terpulanglah nk mkp atau tak..jgn kata2 kt org hihi emo pulak.

Aida Azryn said...

tengah mesej sape la tu.. :P

Cik Suraya said...

i hate that words too!! nak2 bila dtg dari pempuan yg jeles kite makeup2...dan juga xsuke if lelaki ckp mcm tu...makeup bkn suke2, but utk tingkatkn kyakinan diri..FYNA,kita sama...hehe

Kipas Susah Mati said...

Hi Fyna,been a silent reader before.

Act,kita serupaaaa! Hate that words too. Seriously,kalau dah elok,nak mekap buat apa kan kan? Of courselah kita make up with intention. Plus,benci gila bila orang cakap,mekap nak lawa untuk sapa? Untuk orang laki lah tu.

Pftttttt,narrow minded nyaaaa! Me,myself,tak kisah how I look bila dengan lelaki. Pasal bila lelaki mengata perempuan, I rasa macam kau tahu apa? Tapi bila dengan perempuan kan,omg omg,rasa macam ada razorblade woooh menikam kalbu! I have almost no self esteem before I knew the power of make up, disebabkan orang perempuan yang kononnya flawless (but I called them PEMALAS) suka point out every flaws that I had macamlah I nak semua tu. Now,orang yang dok mengata I pun siap tadah muka bila nak pergi dating - dinner - etc.

Gimme five Fyna,love to see more and more FOTD.

With loves.

jiha wilson said...

KAK FYNA NAK TANYA LAH..MCMBA PAKAI SHAWL TU?
CANTIKK...<3

Anonymous said...

me too sis, if x tepek mekap .. huhu .. nmpk abis parut , ade je my fren yg kulit dia bleh thn la so flawless la sgt .. selalu je ckp , lame nye mekap .. huh , wateva , jnj puas ati n confident ble nk kuar ,, ;D

Inspirational Jewelry Wholesale said...

Cantik kulit fina, sya dulu pon x suka makeup, mula berjinak ngan skin care n make up ni pon masa study kat U sebab dah rasa kulit ni dah perlukan treatment dah masa tu..makeup simple2 just 4 keyakinan diri, bukannya tak yakin selama ni tapi kulit kita ni perlu juga perhatian, penampilan mesti ok, baru kompiden nak study n nak berlari ke mana sini.. now dah kawin, lagi la..jaga penampilan bila dengan suami tu yang peting.. still mencari krim muka/pelembap and pencuci yang sesuai ngan muka..any suggestion?

Miss Zahirah said...

ble x kak fyna ajr cra nk pki selendang tu.. nmpk sgt2 kemas..
tq.. ;)

Anonymous said...

Hy fyna,saya pakai sunbock yg waterproof,wet tissue guardian bleh remove dgn bersih ke

Anonymous said...

Yes sy suka! Org kulit xflawless mcm kte dpt confident dgn bantuan mekap. Kalau x mekap muka pucat mcm hantu.. huhu.

syadzilamustafa said...

Pandai awak bermakeup, sangat membantu tq.
saya takut2 lagi nk pki makeup..sb tak tau cr yang betul..just amalkan suplemen untuk kesihatan kulit je now.