Tuesday, January 17, 2012

How to Choose the Perfect Foundation

assalamualaikum

Choosing your proper formulation…

      1. Cream Foundation : sesuai untuk semua jenis kulit..terutamanya kulit yang mempunyai masaalah and perlukan coverage yang banyak seperti tona kulit tak sekata..parut..jeragat..pore


Naturactor

RM 30 ++

Coverage: Medium to full.
Finish: Dewy / mate.
What it does: hidekan semua masaalah kulit dan jadikan kulit flawless.
Application: gunakan span atau foundation brush.

2. Liquid Foundation : sesuai untuk semua jenis kulit

Revlon Photo Ready 
RM 60++
Coverage: Light, medium to full
Finish: Dewy, satin or matte depending on the formulation.
What it does: ratakan tone kulit and melembabkan kulit.
Application: Use a make up sponge or a foundation brush.


3. Pressed powder foundation : sesuai untuk kulit berminyak

Maybelline Angelfit Two-Way Cake Foundation
RM 37.90
Coverage: Light to medium.
Finish: Matte.
What it does: ratakan tona kulit, samarkan cela dan menyerap minyak.
Application: gunakan dengan powder brush , span atau kabuki brush

4. Mineral foundation : All skin types (except oily) terutamanya sensetif skin atau yang ada alahan pada kulit

Pictures of Ronasutra Mineral Makeup 2in1 Foundation & Powder 
RM 43.00
Coverage: Light to medium
Finish: Matte.
What it does: ratakan tona kulit..melembab, melindungi dan menyerap minyak.
Application: gunakan kabuki brush

5. Tinted Moisturizer : Normal and dry skin. Sesuai untuk for those who need extra hydration and just a touch of color to pull everything together.

Garnier bb cream
RM19.90
Coverage: Sheer to light.
What it does: ratakan tona kulit dengan ringan dan bagi finishin natural look.
Application: Use a foundation brush or hand




15 comments:

✿ pink velvet ✿ said...

fyna...nak tanye...sblm ni org pakai foundation sendayu tinggi + bedak silkygirl -> muke nampak cerah, gebu2 cket, tp b'minyak ... pastu org pakai foundation naturactor + bedak pixy ... masalah minyak mmg takde, tahan lama, tp tunang org ckp muke nmpak kusam ... nape ye? ke salah kaler?

starzieti said...

saye gune foundation garnier. mmg best sbb tak berminyak pun. foundation silkygirl pun best. :)

::cik asha:: said...

asha pakai yg last sekali tuh..garnier bb cream..suke sangat..

Pino said...

Wah, thnx kak. Lepas ni dah boleh beli :)

Elis Escada said...

garnier bb cream 2 pakai mcm pakai foundation ea?pakai bb cream dlu then br pakai foundation?

sarah mohamad said...

saya suka naturactor. Paling sesuai dengan kulit muka saya kot. HEHEHE

nurulfarehah said...

vote 4 naturactor jugak~

Hidayatul Putra said...

Salam. Kak fyna. Nak tny yang cream foundation kod 161, 171, dan 181 tu pakai macam mana? untuk apa? and apa beza dia dengan foundation ang warna coklat2 tu? Maaf. Baru nak try pakai. Hehe

QmaRidh said...

wah..info menarik.. thanks for sharing.. sy nak share apa yg sy guna boleh? ;)

saya guna miracle tab sbg asas.. skincare sy guna mary kay product.. tab EX+soap+HD Essence best la.. boleh ke blog sy utk tahu dgn lebih lanjut ttg miracle tab :)

Ain SSB said...

Rasa macam nak try cream foundation tapi Ain takut la guna span on face...sebab kulit Ain bermasalah sikit...huhu. Ain dah 4 tahun pakai Revlon Colorstay! I like it! :)

Fiza Noor said...

sukainfo ni. tq :)

nasha sanza said...

Suka ips nie!!:)

asyikin_rahim said...

naturactor is the best than evrything!
tak bermyak, tahan lama and absolutely flawless our skin, hehe :)

ciknurul said...

salam fyna nak tny kat mana nk beli atau dapatkan naturactor ni? so if guna both naturactor + foundation boleh lah ea? hasil die cmne?

LoveyLia said...

murahnya naturactor tu rm30++.. fyna beli kat mana?