Wednesday, December 7, 2011

siapa kata contact lense ni bahaya?

assalaamualaikum


wah! entry lepas banyaknya feedback! thanks!


sebenarnya bukan bahaya pon pakai lense ni..tapi kalau kita tak ikot peraturan memang la akan datangkan bahaya..betol tak? 


contoh: nasik lemak tu tak bahaya..tapi kalau overload makan boleh jadi penyakit..then makanan tu terus di catit sebagai bahaya..padahal yang salahnya siapa? diri sendiri


betol tak?


macam lah contact lense ni..jangan la terus takot nak pakai lepas tengok apa jadi kat fyna =.= fyna tak serik lagi pon..cuma lepas ni kena berhati-hati counting days nak pakai balik ni..=D


anyway 
janganlah terus menerus salahkan contact lense..salahkan diri sendiri..siapa suruh pakai lebih 8 jam? sapa suruh pakai lense yang expired? betol tak?


samalah jugak nasik lemak..
orang kata :nasik lemak ni bahaya..boleh menggemokkan!
nasik tu tak salah pon..orang yang salah..siapa suruh hang makan nasik lemak 10 bungkus sekaligus!


get my point?




fyna akan buat giveaway contact lense! ha..ada yang takot nak join tak? hehehe janganlah takot ok? tunggu my next entry

28 comments:

nur anis said...

setuju sangat. walaupun banyak orang cakap-cakap lens tak elok, tapi sampai sekarang saya pakai. as long kita jaga cara pemakaian kita, insyaallah tak ada masalah. :) tapi kalau lens tu betul tak sesuai dengan kita, lebih baik di buang aja dan diganti dengan yang lain.

Syera Mimie said...

betul betul , dulu saya pun pernah kena sampai masuk hospital ,tapi now pakai balik but kena always care , nak nak giveaway tu kak fyna ! hehe

Liyana Faizal said...

nak join.. nak join.. manatau ada rezeki dpt GA dr fyna... hehe

elianto2323 said...

Yayyy!!! giveaway. nak join. : ). Contact lens ni kalau jaga sbnrnya xade mslh. kalau kita ade hasrat nk pakai lens,kena rajin dan peka

Ola said...

betol tu!hee
kalo nak pakai CL ni mmg ada rules & regulation. kalo x ikut, jd la mcm2..
btw, get well soon fyna!:D

zeybubumoshiiyui said...

auw , nak join nak join ! :D

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

true! kena pandai2 jaga, ikut panduan dan cara yg btul =)

mashi said...

x boleh kata bahaya sbb ade certain2 time kene jugak pakai contact lense hehehe

Nisa Kay said...

sokong fyna..
nisa pernah pakai contact lens expired.merahhhh mata. huhu
lepas tu rehat 3 bulan x pakai contact lens..

pendek kata, kalau kita x jaga, it will bring harm to us, so xleh salahkan contact lens..

hehehe

btw fyna dah dpt parcel?

Eryati said...

bahaya sebb individu tu salah pakai..ngeheheheh...maksudnya dia pakai bawa tidur..cam kengkawan saya...

Sya Whitelotus said...

kalau kak fyna buat contest CL sure sya masuk punyer .. hehe

Nurul dot..dot..dot said...

yup betul..nurul dah 6 tahun pakai contact lens and memang pakai 7 hari seminggu..tak de masalah pun..tapi once rase tak selesa cepat2 bukak or tukar lens baru

ika~~ said...

dear,my friend ada bli lens online ni.dia pkai ikut cara yg betol tp mata dia teros jd merah2, berair and sakit.so i think fashion lens ni xsemua yg ok like u use to wear.ade brand yg bahaya.

sy pkai lens dr form 4 lg..tp yg colorless lah.pnh gak try yg brwrna utk my engagement tp sy bli dr kdai spek la.sbb i want yg ada power,some more tkt gk kna mcm my friend.sy amek yg normal,bkn yg besarkan ank mata tu.but now, i refuse nk pkai smula because jalur2 kaler tu blocking my sight.xselesa.hehe

Iqah QaQa said...

alhamdulillah. Qa pakai lens, n stakat ni ok jep. kalau pandai jaga, i.Allah tade ap2 belaku.. btw, pakai lens ni best. ta kembang kalau pakai tudung, lpastu kalau pakai, mata ni bagai di lahirkan semula. n yes bnda ni bahaya kalau kita tak pandai jaga.. :)
i.Allah ta kan ad ap2 belaku..

MiSz fiFiEyQa said...

So it depends on individu la ek...sy pun nak try tapi takut sebab dengar citer2 mcm tu...huhu

aku yang jahat said...

bwat ape pon kalau berlebih-lebihan akan jadi bahaya ;)

nasha sanza said...

setuju sangat sebab semua benda dalam dunia nie kena berdisiplin..and hati2..nak join la...

EDlinaaJohari said...

nak contact lens pree!! hehehehe

laskar pelangi said...

takut ahhh nak pakai lens..sbb takut nak cucuk kat mata..hik3

HajarKassim said...

Saya tak takut pun nak pakai contact lense heheh. Tak sabar nak tunggu giveaway Kak Fyna.

Ain SSB said...

Tu la..ada orang cakap bahaya mcm bole buat kita mati but sebenarnya kita yang kena jaga jangan pakai sampai benda tu merbahayakan diri sendiri kan...

Ain nak contact lenses freeeeee! :D

eyida said...

betul2x...:)

EKA AMIN said...

almost 2 years da ika pakai lens.. penah sekali jek mata sakit sgt..jd pedih..mula-mula igt sbb mata kering ke ape..pastu gi check, n dinasihatkan stop kejap. lepas seminggu pakai balik..n terus xpenah stop.. cuma nak tahu lah, ika jenis pakai lens untuk keluar rumah jek. dalam rumah selalunya ika pakai spek jek..takpe ke kita bukak n rendam.pastu pakai balik bila nk keluar umah lagi?? bahaya x??

Dayana said...

my dad pon cmtu =(,dlu tnye..dye kte ble da collage bru bleh pkai...tpi ble tnye blek dye tk bgi langsong pkai

tyka tOinx-tOinx said...

nk joint GA kak fyna !

semutsengal said...

berjaga sebelum kena lagi afdal.


=)

Anonymous said...

bersyukur la dgn mata yg allah dah bg tu. dah cukup sempurna dah.

Anonymous said...

Mencegah lebih baik dari mengubati... hehe :)