Wednesday, December 7, 2011

no more contact lense

assalamualaikum

fyna memang peminat setia contact lense! boleh buat mata bolat..macam orang putih celup and so on

tapi..

lepasni kenalah rehatkan mata dari pakai contact lense..sampai berbulan-bulan =.=

tragedi

haritu fyna pakai contact lense macam biasa..lepas tengok movie mata fyna belah kiri jadi merah! tapi yang "pandainya" fyna tak bukak pulak contact lense tu..pakai sampai balik rumah..reason nya sebab tak bawak lense case and nak tengok movie!.. sayang contact lense dari mata sendiri =.= kalau tengok movie tanpa contact lense..mana nampak

act fyna pakia lense lebih dari 12jam! tak perasan pulak..dulu kalau pakai lense siap kira pukul berapa nak bukak..benda nak jadi kan

dah 5 hari mata still merah sikit-skit..tak lah terok sangat..tapi urat-urat dia merah-merah la..just mata belah kiri..

bila tengok betol-betol macam ada luka pulak..macam ada setompok kecik darah..kot..tak tau nak explain


tapi dah semakin hilang tompok tu ..yeay!

nak kata mata terus kelabu..fyna memang rabun pon..

sekarang stil pedih..tak mau jumpa doktor..tak taulah kenapa dari kecik fyna takot sangat jumpa doktor hehe

harap mata ni makin ok lah nanti..rindu tak boleh pakai contact lense =.= nak ada mata warna-warna..dulu rasa cantik je tak pakai contact lense..sejak kenal dengan contact lense..mata jadi tak cantik pulak kalau tak pakai contact lense

syukurlah mata stil boleh nampak..

owh ini teaser untuk next makeup tutorial =.=

tataplah mata fake ni puas-puas sebab


lepas ni korang akan nampak mata ni je..

no more mata bolat..kembali kepada mata sepet ku =.=

daku pasrah



20 comments:

eydamcdaa said...

yup .pakai lens mmg bahaye .. ade membe eyda da kne masuk wad sbb mata die masuk kuman .pakai lens lame sgt ..

Lyeanna Wana said...

kesiannya kak fyna..hurm tape2 dah elok nnt boleh bulatkan mate blik ye

roseputih zumie said...

cian nye kak fina ye.. sabar la ye.. dugaann.. lens pn ada side effect taw.. jaga2..:D

Azza Rynna said...

saya doakan kak fina punye mata cepat sembuh yer...

Nurul dot..dot..dot said...

thats why la contact lens yang dari kedai cermin mata tu lebih baik daripada yang korean lens tu..ye ye je diorang cakap tahun 1 tahun la, 6 bulan la, padahal contact lens tu tak tahan lama pun..

nurul dah 6 tahun pakai lens..n selalunya pakai contact lens dari kedai cermin mata..nurul pakai 24 jam penah, tido ngan contact lens pun penah alhamdulillah tak de masalah..

tapi nurul penah pakai korean lens jugak..dari pengalaman nurul korean lens memang tak tahan lama..kalau nurul pakai pun cukup sebulan dah kena buang sebab koyak, calar, dah tak clear, or buat mata nurul merah

so nurul memang prefer contact lens kedai spect walaupun die mahal..tapi nurul lag sayang mata

get well soon kak fyna ^ ^

fae jamal said...

fae pernah jadi mcm tu jugak..maybe sebab dah terlampau lama kita pakai..ataupon lens tuh dah kotor or ade habuk..smpai skg still pakai lens lagi..hehe..tak serik lagi ni..;P

anis scha said...

cepat sembuh kak fyna :) tapi kan, mata sepet pun tetap cantik. hihi :)

Adek Pijat said...

prefer guna contact lens yg clear sbb if yg color diorang ada guna chemical untuk warna tu, n kita pun tak tau if chemical tu suit dgn mata kita or not...nak safe lagi guna la daily disposable...lagi safe..

nur anis said...

pernah jugak pakai mata merah-merah and tak selesa. banyak kali pakai pun macam tu juga. terus buang and beli yang lain. huhu.

naf. said...

mata kite sepet jugaa huhu

liya alia said...

semoga cepat sembuh. alaaa. fyna dah cantik la tak pakai lens. nampak natural. :)

GincoMerahJambu said...

same goes with me sis..skrg ni lansung xleh kai lens dah..pakai yg bru pon msti merah jugak

Evangeline said...

yg clear daily disposable tu pun sama je.. asal mata dah merah, tk kisah lens mahal mana pun, kena terus bukak.. :< dah lama tak pakai lens, sama case dengan fyna. doctor bagi eyedrops(brand apapun boleh asalkan yang moisture tinggi atau for iritated eyes), kena pakai 2 kali sehari and tk leh pakai lens fr 4 weeks(for me lah)

Pn.Ibu said...

semoga cepat sembuh dik...hati-hati dengan contact lence sbb kakak sepupu akak kena admitt kat hospital selama 1 bulah lebih sebab kena jangkitan kuman kat mata sbb contact lence.sebelah je pulak tu....skrg ni dia pki spec je..doktor xbagi pakai contact lence dah...

zeybubumoshiiyui said...

ala , kak Fyna tak pakai lens pun comel lah :)

De' Nurul said...

nak pakai lens ada cara dia.

-tangan kena bersih masa nak bukak atau masukkan lens.

- air kena tukar tiap kali nak rendam lense

- jgn guna lens/solution yg da expired.

- kalau lens tu 3 bulan pun jgn sampai 3 bulan tepat2 baru nak tukar (aku la ni)

- solution kena sesuai. kalau tak mata pedih. bila pedih terus bukak lens.

well i selalu je pakai lama lama so far ok takde masalah. cuma kena pandai restkan jugak la. kalau arini pakai lama gila. esok tu try pakai spek je dulu. rest sehari.

azalia hjsalleh said...

setiap yg berlaku pasti ada hikmah..
mmg teringin sgt nk pakai contact lens
tp ase takut dgr cite pengalaman org pakai contact lens nie..

yananealullaby said...

xpew...msty comey fyna specky....hehe..sy suke!!!!!

Nurul Mazni Sawal said...

take care sis.. maz pun kadang2 careless pasal mata nie.. tapi juz berjaga2 jer.. syglah kalau tak leyh pakai mata warna2 dah.. huhuhu

→Le Petite Fille← said...

same goes with me la fyna :3 aritu g tgk movie tak tgl lens,dala tgk ombak rindu,nangis plak..hoho..pakai lame plak..mau tak berdarah mate..hihi..but now dah okay..:)get well soon k..:)