Thursday, December 15, 2011

my skincare routine (night)

assalamualaikum




haha gambar pembukaan..scary tak? 

ni gambr bahagian rahang belah kiri

siapa kata fyna tak pernah mengalami masaalah jerawat yang terok? terok daripada ni pon pernah tau! time makan VCO =( so kepada yang ada masaalah macam fyna..boleh la ikut routine fyna..insyallah kurang dari sebulan..nampak perubahan.. asalkan kena rajin


ni skin routine fyna time malam je..kalau time siang fyna just cuci muka then pakai pelembab....tu je..malam ni lebih sikit


1. cuci muka sampai bersih..
time cuci..fyna tonyoh sikit area hujung muka,tepi hidung dan sekitar bibir...leave it for 1 minit


2. pakai scrub selang 3 hari
fyna guna scrub ni dah 2 tahun! tapi bukan macam dalam gamabr..yang fyna punya for brightening..
best sangat-sangat! lepas scrub muke akan rasa sangat smooth,fresh and kulit nampak lebih cerah

scrub seluruh kawasan muka..lebihkan dekat hujung muka, hidung dan keliling bibir jugak..leave it for 1 minite then basuh


3.then fyna akan pakai mask selang sehari

1. diy mask = telur + limau nipis 
2. mask tomato form mustika ratu 
3. diy mask = tepung beras + air asam jawa
4. masker jerawat indah wangi mustika ratu

4. acne serum

yang sebelah kiri tu 
fyna akan buat review pasal acne serum ni nanti 

lepas mask kering then cuci..fyna amalkan pakai acne serum avery night..memang nampak perubahan yang ketara..dekat scar and jerawat..and my skin feels soooooo smooth and moisturize 

5. pakai night cream
any night cream yang korang pakai..just sapu secara perlahan..then tepuk-tepuk sikit muka...

then tido =D

tu je skin routine fyna..maybe ada yang cakap..banyak la pulak pakai..time malam supposed bagi skin breath.. bla bla bla..bagi fyna..lepas amalkan routine ni..muke fyna banyak sangat beza..makin cerah..makin anjal..makin smooth..so fyna tak kisah apa orang nak cakap..yang fyna tau routine ni mencantik kan kulit fyna..

and save duit..tak payah nak tukar skincare lain..sebab skincare baru tak jamin 100% kulit kita elok..sebab ikot kulit jugak nak terima ke tak kan? 

thanks kepada yang akan suggest skincare lepas ni..=)

till then



27 comments:

Eda Amisha said...

hye fina :)

acne serum tu cam best je. nak try la nnti .. thanks 4 info sharing ...

nieya rahman said...

kite pon ade mslh cmtuh gak..tp lagi teruk..acano tuh? takpe..kite ce try tips kak fyne :)

Pn.Mieza Fadzly said...

rajinnya fyna pakai suma tu :P

~SchaaFeezaJajA~ said...

kta hdapii mslh kulit muke yg sme la fyna...tp jaja lg teruk taw...skunk dlm prcubaan guna TAB SOAP...dh 2 mggu alhmdulillh mkin oke :)

fifitiez said...

gambar memula tu siyes scary tau.terkejut tengok!bagusnya fyna rajin guna mask yg jenis sapu2.sy rajin guna tissue mask jer.. ^.^

TiTi said...

Lagi satu tips untuk kulit cantik, kena rajin! hehehe rajin basuh muka, rajin minum air, rajin exercise :D

mmg betul sebelum tido muka kena bersih =)

cheq sue dieyha said...

rmai org cakap scar serum garden of eden tu ok,x sbr tggu fyna review:)

eazy insyira said...

nak beli katne serum tu dear?

✿ pink velvet ✿ said...

nak try lah scrub tu...aritu tgk sedara pakai yg tu gaq, mcm best je, hehe~~

khairul akmal bin azman said...

then bg laki..

gua cadangkan..

pakai je clean n clear 3 in 1..

ok weyh..muke aku dulu barai gak.
now ok da..


cari cleanser,toner,moistrizer!




#try je 4 kaum laki! hensem2 baru awek x lari kan.kua duit sikit!

nasha sanza said...

bagusnya tips nie.nak tiru macam sis la..anyway nak mintak izin nie copy semua gambar2 produk,senang nak rujuk..thank you sis..

Farah Atiqah said...

b4 ni sy mkn vco dh 4botol..n I got bad result after ate vco's..seriusly...muka bkn jd lg ok tp lg teruk bile mkn vco..now sy dh stop mkn vco n tukar kpd supplement ln..sy ambk epo+fish oil dr naturalle..wlpn murah tp jrwt xde la naik...n produk naturalle adalah HALAL.suplement dr blackmores tak HALAL ye...

Mie Hishamuddin said...

suka tips sis...nk try nnt =)

adilia amin said...

pakai VCO muka kak fyna jadi berjerawat ke?

Ayu said...

Nature E mmg berkesan...ayu mnggunakannya..sgt memuaskan..=)

cik manis said...

kak fyna, vco x ok ke?? baru nk try. huhu

laskar pelangi said...

kadang2 rajin gak bersihkan muka mlm2..part malas..terus tdo...heheheee

Nad.Cydot said...

same goes to me. nad lepas je makan VCO. muka jadi teruk sampai sekarang. dah taktau nak buat macam mana. jerawat dah hilang, tumbuh pulak jerawat yang baru, :(

Tasha said...

st. ives ade scrub ea..xpasan..hehe


blh la try

Intan said...

hi kak fyna ! saye suke sgt blog akak .saye baru buat blog ,law tak myusahkan ,akak follow lha blog saye .saye da follow blog akak .:) freyahoney.blogspot.com

nurul tiya said...

dulu pipi kiri kanan, dahi semua ada jerawat mcm tu, lepas pakai clean & clear, jdi kurang. :)

Unknown said...

fyna..acne serum tu pki tiap2 mlm ke atau pas pki mask..n bile da pki acne serum tu sapu lg night cream ke atau cmne? thx :)

fyna said...

unknown : pakai tiap2 malam.kan dah bg step =) cuci muka..pakai scrub..pakai mask..pkai serum then pakai night cream..night cream pakai je atas dia =)

Jerr said...

Banyaknye , haha . All the best for skin .

Cmmnt here ;)

Anonymous said...

Akak , scar serum tu kat mane ehh boleh beli ?

Riri Yoorin said...

acne memang menyakitan mata ..n menanggung ye

Miha Rahman said...

Actually, kalau ada jerawat tu sebaiknya cepat cepat pi jumpa dermatologist atau doktor pakar kulit, jangan try produk sembarangan, pastu, kalau dah jumpa dr pakar, mesti dia akan bagi antibiotics, skincare, acne serum and ubat jerawat, jangan makan sangat antibiotics tu bcus can harm our health, better gi cari supplement mcm EPO, vitamin E and C, yg tu bagus untuk kulit,pastu kalau tips nak kecutkan jerawat, senang jer, I cepat2 ambil minyak gamat letak atas jerawat or sapu satu muka, it sounds insane right ? but trust me it really works but take time jugak, kalau I, dalam 3 to 4 days tu, jerawat kecut without leaving any scars, Alhamdulillah, btw, Its okay kalau letak gamat oil on our face bcus theres no chemical in it, it is the natural one and please dont eat lots chocolate, nuts and drink milk, seriously, dermatologist had advices me that do not eat that in a big quantities, bcus it cause oily skin and sebum, but last week, I just eat lots of chocolates and the result, acne rise ! but right now, I just apply gamat oil, and thank God, it's faded. yeah, thats it !