Tuesday, December 13, 2011

ladies! jerawat

assalamualaikum


about 2 or 1 month ago muka fyna tiba-tiba naik jerawat..besar-besar,,fyna confius la..bukan period  pon..and dah lama fyna tak naik jerawat yang terok-terok

then mimi cakap (mimi lagi..mimi boleh jadi pakar kaunseling ni =.=')

perempuan ni..kalau stress..jerawat akan tumbuh cepat! so fyna fikir balik..memang betol..time tu macam-macam fikir..dengan kerja..dengan suprise birthday..dengan tempat tinggal..stressss

so jerawat naik berketol-ketol..sedih sangat!


stress dan masalah jerawat memang berkaitan dan terjadi akibat daripada kesan kimia yang berlaku dalam tubuh kita. Bila anda tertekan, kelenjar adrenalin anda akan mula bekerja dan memenuhkan saluran darah anda dengan hormon korsitol dan mengaktifkan kelenjar peluh. Kesannya? Kulit akan menjadi lebih berminyak, liang roma akan tersumbat dan bakteria akan mula terkumpul lalu menjadikan kulit anda berjerawat.

so kalau student perempuan yang naik jerawat time nak dekat exam..si bf janganlah kata apa-apa ye..tapi biasalah..perempuan ni banyak fikir..kadang-kadang lebih fikir..benda tak penting pon fikir jugak =.= bf tak call 30minit pon dah boleh terlebih fikir tau!

next post fyna akan post my new skin routine and kalau fyna berani..fyna akan upload gambar masa fyna jerawat terok haritu and selepas kulit dah ok lepas amalkan skin routine ni =.= kalau berani la ye..jangan harap sangat =P


20 comments:

♛ Azie Azra ♛ said...

keadaan ni la yg azie alami skrg. stress--->jerawat. huargh!

farahd101 said...

haha sokong part yang study and part bf xcall 30 minutew pown fikir banyak tu!

So true!

QmaRidh said...

byk faktor yang menjadi punca tumbuh jerawat kat muka kita.. saya amalkan ambil suplement VCO Catalyst, Pure Collagen Dust.. dan HOT PRODUCT skrg adalah Collagen Dust & Miracle Tab! Pure Collagen dust RM 90 je.. :)

iffah imani said...

betul tu....banyak kerja byk stress jerawat mari plak...

laskar pelangi said...

jerawat tak dapat berpisah dari girl =D


heheheee~

PUTERI NATASSIA said...

putry pun penah jugak jd cam fyne nihh . sampai ade satu ketika , nak tengok muke sendiri kat cermin pun ta berani . but now , semua dah okey . :) yang penting , jgn terlalu stress .

nasha sanza said...

betul tu sis..jerawat memang datang dari stress..lebih lagi time peksa,tak payah cakaplah..habis muka nasha tumbuh..grrr...

khairul akmal bin azman said...

x jejas pun.
still lawa
la fyna


ur bf x cari lain pun nye.

Sarah B-Girlz said...

Sme jugak selalu tumbuh jerawat,tension bile adew jerawat

eika said...

fyna terign nak tgk muka u w/out make up

siti kektus said...

dah nak akhir2 sem ni, mmg sedikit stress lah. nak siapkan segala benda. muka toksah cakap, alien pon kalah ha. haha =)

Arfahani Arsad said...

about me..
http://dirihani.blogspot.com/2011/07/muka-buruk-hormon-bergolak.html

starzieti said...

same la. skunk pun muke tengah naik jerawat nih. makin banyak pulak tuh. da la parut susa nak hilang. huh. dekat hidung nih haa baru tmbuh semalam. tgh tgu die masak pastuh nak picit. hehehe ~

kema said...

prob yg sama jugak...asal stress,pimple pn kuar..aduii~

RazFiRa said...

jerawat banyak dulu2.. puas pakai macam2.. last2 pakai Dalacin T.. okay jgk. hehehe

Cik Yatt said...

kite klu stress pon mmg muke naek jrawat trok kot..

hanabunga said...

hana pun skrg naik jerawat besar2 jugak.waaa sharelah kak fyna! :)

nasha sanza said...

sis fyna,sorry ganggu lagi.kita join segmen abg ben and ada tulis pasal sis fyna,kalau sudi bacalah kat sini:
http://nashasanzagorgon.blogspot.com/2011/12/5-blog-wanita-pilihan-ku-2011-by-ben.html
thank you..

NinaMeow2 said...

salam akak.hari tu nina bace kan kemungkinan jerawat sebab tak sesuai dengan make up pun boleh jadi.bukan sebab stress je.betul ke?

Nurin Hawa said...

huhu.. kdg2 jerawat ni blh buat kite down.. kurang keyakinan diri.. Jom Klik Cara Atasi Jerawat.. Banyak yang boleh dikongsi