Tuesday, December 20, 2011

jerawat belakang badan? noooooo

assalamualaikum



jerawat ni paling fyna tak suka..bukan fyna je..semua orang mesti tak suka kan? dah la menempek dekat muka..kat belakang badan pon dia nak terjah!

dulu masa fyna muda mudi ada la jerawat dekat belakang badan..maklumlah athlete la katakan..ahahha so kepada remaja-remaja yang ada masaalah ni..jangan risau..normal la tu hehehe

jerawat belakang badan ni akan surut and tak nak tumbuh dah seiring dengan peningkatan umur..macam umur fyna ni..jerawat dah tak nak naik sebab dia tau fyna nak kawen..malu la ada jerawat hahaha ok over

mandi
mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari..jangan mandi kerbau..sabun seluruh badan..make sure betol-betol bersih..al maklumlah belakang badan ni susah sikit nak sabun..kadang-kadang ada some part yang tak kena kan? so guna brush atau span or anything untuk sabun badan..so bolehla sental sekali badan kita kan..daki pon tak sempat nak singah

shampoo dulu baru sabun
haaaaa..ni basic thing la..mak sure shampoo dulu sebab kalau dah sabun then baru shampoo nanti shampoo tu bila kita basuh kotoran dekat kepala tu akan mengalir kan..so mana tau dia lekat dekat badan kita ke kan? haaa..

lap sampai kering and keringkan rambut
lepas mandi..lap badan sampai kering tambahan dekat belakang badan..sometime orang malas nak lap belakang badan sebab nanti dia kering la kan..no..mana boleh macam tu..then rambut basah biar je belakang badan..pon tak boleh..

scrub and losyen
haaa..scrub ni dia buang segala kulit-kulit yang tak guna..sekali gus parut dekat badan kita akan beransur hilang..so girls..wajib beli 1 scrub..alah..tak mahal pon..belas-belas je..then amalkan sapu losyen..selain boleh lembutkan kulit..dia jugak boleh hilangakn parut-parut..tapi makan masa

bio oil
haaaa...ni memang pakar dalam hilangkan parut..sapu sebelum tido..insyallah dia akan hilang tapi makan masa la =D

kalau tengok dari fyna tulis..semuanya berkaitan dengan bersih kan? kulit bersih ape pon tak nak hingap tau..

so kepada yang jerawat belakang badan tengah mekar...boleh guna petua ni

Kisarkan segenggam dua kacang hijau sehingga halus. Untuk mendapatkan tekstur yang halus dan gebu, kacang hijau yang dikisar itu perlu ditapis (guna penapis yang agak jarang). Serbuk kacang hijau ini digunakan dengan cara mencampurkannya dengan sedikit air dan kemudian sapukan ke seluruh bahagian muka sebelum mandi pada setiap hari. Ramuannya jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sedang-sedang ajer. Biarkan sehingga kering barulah dicuci. Saya menggunakan air biasa sahaja untuk mencuci ramuan ini. Tapi menurut makcik bidan di kampung saya, bahagian muka lebih baik jika dicuci dengan air suam-suam kuku yang telah dimasak terlebih dahulu. Amalkan petua ini sekali setiap hari. Ia juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat di badan (yang biasanya terjadi di bahagian belakang badan). Cara penggunaannya adalah sama dengan cara di atas kecuali anda memerlukan suami atau ibu anda untuk menyapukanya!
kalau produk..fyna tak tau lah..sorry ye..ala guna cara ni pon berkesan daripada habiskan duit kan? sebab orang ni malas..diorang lebih suka membeli dari merajinkan diri..samala fyna pun..=P

ok..hope its help!


16 comments:

Mr feckry said...

mandi le air panas

Sabrina said...

Thanks for the tips! Sy pn ada masalah ni.. :(

Jia Nur Fizza said...

nice sharing tq for the info...=)

cik adie said...

tip tuh behasil ke fyna ?
nk try jugak lah .
thxx :)

Muhamad Farid Bin Rahmin said...

ouh . .hee

Iqah QaQa said...

ouhh fyna,, best betul dtg blog fyna ada mcm2!! suke! btw, paling ta suke bnda ni la, haihh nyemak je kat badan.. =,='
thanx share.

nasha sanza said...

sis nie..memang best la..tips tu semua nak pakai..

FatimahZahra said...

petua ni boleh guna dekat muka ?
ke dekat belakang badan je ? xD

Eiqa Lyka said...

terima kasih kak fyna sebab bg tips ni..saya memang sangat memerlukannya.. ^^

nick izzatie said...

tanx 4 de info..
(^_^)

hanabunga said...

eeee gelinyaaaa tgk gambar tu kakkkk =.=

ZURAINI said...

sometimes sabun yg kita gune pon ada kene mengena gak. kdg2 x seswai.

faradeeba said...

most of the time bkn sbb hygiene kak fyna

but resdung..mmg affect blkg bdn

syazana_amni said...

eh2 bru sya tahu tips2 kak fyna ni..(lmbat info skit...)tpi bgus2 tips akak ni...pasal bio oil tu sya pun gna..parut2 lma mmg dah pudar skit tggal parut2 bru je..tpi walaupun lmbat skit pun ok ...

Fatimah Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik admin. Menurut kajian dan respon dari pengguna vitamin E, mereka mengatakan bekas parut jerawat serta parut luka hilang dan meninggalkan kulit yang bersih dan cantik selepas mengambil vita E secara oral dan menjadikannya sebagai masker. Ada yang mengambilnya secara konsisten, untuk 3-4 bulan, bukan sahaja parut hilang, malahan jerawat pun dah tak timbul lagi. Saya ada kongsi testimoni mereka di sini, http://bit.ly/1f7OeYq

Unknown said...

Jerawat belakang badan ni gatal² ke sis ?please reply