Wednesday, December 14, 2011

cinta memang perlukan duit

assalamualaikum

orang cakap cinta tak perlukan duit..bila dah sayang..dah cinta..duit tu tolak tepi
tapi kalau nak kawen..nak bayar bill anak sekolah lagi..semua kena duit lah =.= boleh ke dengan gaji kecik nak sara famly? boleh tapi hidup susah la..siapa nak kan? tambah kalau si belah perempuan datang dari famliy yang agak berada..of cos la si mak ayah ni nak jugak anak dia hidup senang..diorang dah bela elok-elok..bagi cukup makan,pakai semua..senang-senang je nak bagi anak perempuan diorang dekat someone yang belom tentu boleh sara anak dia? boleh bagi keselesaan anak dia? boleh ke? 50-50 jugak la hati si mak ayah tu..lepastu si anak pon berfikir tentang masa depan..honestly 90% apa yang mak ayah fikir tu betol

tapi

kalau dah sayang..awak berdua why not berusaha sama-sama..tolong sama-sama..sikit-sikit lama-lama jadi bukit..dah susah pon boleh bersama..apatah lagi bila dah senang..kita bukan selalu di atas..banyak mana pon duit kalau tuhan nak uji..kita boleh dok bawah jugak
tapi janganlah 1 pihak je yang berusaha..kalau macam tu...memang tak ke mana la kan? 

wallahualam




17 comments:

isha said...

sokong kak fyna!!!

syafieyka_ff92 said...

betol..betol..betoll!!! theeehee :)

Hiddy Asri said...

Klu fyna, pilih mcm mana? Choose:-

a) Lelaki bujang yg mmg stabil, gaji dh tinggi
b) Lelaki yg dh kawen, mmg stabil & gaji tinggi
c) Lelaki bujang, yg ada keje, gaji sederhana tapi bole sama2 susah & senang?

Just nk tau pendapat..

♥ NadiaZulkarnain ♥ said...

btol tu kak fyna :) ..
dari situ kta boleh rsa makna CINTA yg sebenar,susah senang sama2 tanggung,sama2 sokong masing2 :) ..

Evangeline said...

a) Lelaki bujang yg mmg stabil, gaji dh tinggi
b) Lelaki yg dh kawen, mmg stabil & gaji tinggi

??

kalau dah ada yang bujang buat apa cari yang dah kawen ?

0.o

Hiddy Asri said...

Evangeline: Mmgla..itu kata U, kata org lain?

sarah mohamad said...

Ini saya setuju fyna. Apa2 zaman sekarang ni semuanya materealistik. Yang perempuan boleh keluarkan duit sendiri tapi make sure lelaki yang kena lebih. :D

Mya said...

yang penting ada usaha:)

khairul akmal bin azman said...

yes!
kadang duit perlu gak.
everthing kne kai duit..


syg2 gak.

tapi cri la nafkah gak

bg kat anak2

nasha sanza said...

betul tu kak fyna...hidup kena seimbang..dua2 kena kerjasama..

KNue KnUe said...

http://www.youtube.com/watch?v=fneVQZkV0mk&feature=player_embedded

any comment?

TiTi said...

dah dikatakan cinta itu buta, kena realistik dan materialistik gak zaman ni, sbb kite bukan lagi di zaman romeo and juliet :D

fae jamal said...

setuju dgn fyna! :D

Rahayu & Syahrulnizam said...

Duit bukan segala-galanya. TAPI segala-galanya memerlukan duit.

Kak ayu nak berkongsi dari pengalaman kak ayu sendiri. Mmg betul perumpamaan ini. Sbg yg dah berkahwin 6 tahun, ada 2 cahaya mata, dulu pernah kerja dengan gaji 4 angka dan suami gaji 4 angka jugak memang tak cukup. Bila duit kurang nak gaduh ajer. Hehehe. Stress tau kekurangan duit ni. *itu baru kurang, mcm mana kalau yg takder duit?

By the way, buat adik2 yg baca blog fyna yg kak ayu rasa majoritinya adalah student dan belum kahwin, reality alam bercinta dan alam perkahwinan tak sama. Dengan kata lain, persiapkan diri dgn kewangan yg kukuh.

fyna said...

tq kak ayu..apa kak ayu ckp fyna phm sgt..tgk parents dah la..even gaji byk kdg2 ada jugak mengeluh..and fyna pon dah rasa tempiasnya maklumlah nak ke alam baru kan...act takot pon ada..tu la yang dok tanguh je..xtau la if dapat hadapi ke x

Ayu Rashid said...

Yg penting, JANGAN buat LOAN utk kawen. :)

Fid"s said...

yang penting ialah persefahaman antara pasangan. Ajal jodoh di tangan tuhan. First bagi pendapat hamba kita redah kehidupan dengan sabar dan tabah. semua orang lalui lautan bergelora. yang tak lalui kesukaran dan cabaran tu bukan manusia tapi ULTRAMAN hehe. Ultraman pun kene pukul raksaksa. aduh sakit kata beliau.