Thursday, October 20, 2011

tutorial : buat banner sendiri guna adobe photoshop

assalamualaikum

req untuk buat tutorial banner ni dah lama..cuma fyna tak sempat nak buat tutorial..so harini..rasa rajin sikit..so fyna buat..ok maybe cara fyna buat tak sama macam orang lain..tapi selalunya ni lah cara fyna buat banner..tak lah kreatif and cantik macam orang lain..apa yang fyna ajar sekadar basic..korang boleh kreatifkan lagi =)

kepada yang tak ada adobe photoshop
boleh download disini

ok jom start!

1. pilih 2 gambar..kalau korang nak letak gambar korang pon boleh..nak letak gambar orang lain pon boleh..hehe then google 1 wallpaper yang cantik

kalau tak tahu macam mana 2 gambar ni ada dalam ni..
bukak file..atas kiri..then click open..then ambiklah gambar pilihan korang



2. kalau nak buat banner..pixel jangan besar sangat..kang berat..so clik
file - new

make sure korang tukar width & height tu..860 X 430 pixels pon dah ok



3. tarik wallpaper tadi ke layout kosong tu..then tekan CRTL dan T secara serentak
then nampak bucu yang betuk petak kecik tu? tarik bagi wallpaper tu jadi kecik..oh ya..time tarik tu jangan lupa click SHIFT..jangan lepas! then lepas wallpaper tu muat-muat dekat layout putih tu..baru lrpas SHIFT..ni untuk tak nak bagi wallpaper tu pecah-pecah


ok now..fun part!

4. sekarang kita nak masukan gambar kita ke wallpaper tadi

click
layer - duplicate layer



5. dekat tepi kiri..cari magnetic lasso tool..then click



6. now nak cut gambar korang..time korang buat ni kena hati-hati tau
nampak kan yang dot dot tu...ikut bentuk badan kita sampai la dot dot tu bersabung dengan dot dot yang mula-mula tadi


7. lepas dah sambung dot dot tadi..korang just tarik je gambar tu then letak dekat wallpaper korang


susah?

ok meh nak ajar cara senang

tarik je gambar korang tu terus ke wallpaper...macam bawah ni


then ambik erase tool


pilih ketebalan



then padam je dekat tempat yang nak hide..padam semua sampai tinggal gambar kita je


done!


sekarag nak letak nama blog pulak

click icon T tu.( horinzontal type tool (T)) then click dekat wallpaper tu..

pastu terus je tulis =)



result!






senang kan? lepas ni buat je banner sendiri..boleh kreatif sikit hehehe

good luck!

till then
tc guys

23 comments:

missamy said...

cantik laa kak fyna edit . sy gune photoscape jehh kalau nak edit pic :(

+double Z+ said...

tak power la guna photoshop ni..fail..hahaha

gilaweb said...

sempoi...nak blaja la

Rafifi said...

Thanks..! ada masa nanti nak buat..

FaFa said...

mcm senag je care sis :) nak try la nnt. xkesahla simple. janji comel. hehe. thanks sis !

khairul akmal bin azman said...

kay x pndai la adobe photoshop.hehe

Nurul Mazni Sawal said...

Lepas ni nak buat sendiri.. hehehe.. tenkiuuuuu sys fynaaa..

fifitiez said...

thanks a lot fyna.memang dah lama nak belajar ni.. :)

sarah mohamad said...

kena try and error ni heheh ada basic phptpshop sket tp malassss nak buat hehehe

bantal said...

dapat ilmu baru....tq..fyna

Evangeline said...

saya buta technology, so banner edit guna paint LOL

evangellyn.blogspot.com

Durrah Nasuha said...

susah lahh sis,,, tada yg lg senang ka?.. hehe XD

(❤)Nurul Ayra(❤) said...

Salam, Kak Fyna. Ayra da download and buad cam akak suruh.. time na masukkan pic.. nape at semua folder tade?? padahal ade banyak.. Please reply sis..

shah said...

bagus seh tutorial ni
tapi tak ada pulak photoshop
hampeh

wawa abdullah said...

lawa nye..sy xpndai sgt la nk gne..tapi boleh try gak ni.. :)

Orked Cleopatra said...

cantik akak edit...nk blaja laa..tgh mencuba gak ni...hahaha GODDEST sgt akak :)

~ cik AiN pinky ~ said...

wahhh...suke.suke.suke...cantikkk....nnt nk try buat lah. ;)

miss farah shaheera said...

salam kak fyna.. lepas saya buat magnetic lasso tu kan, saya dah bwk masuk gmbar dlm background tp tak kuar pun gmbar saya? knapa ye? huhu

wadud@duad said...

sempi lah plak nengok.. :)

nurul wahidah said...

Akk tolong watkan leh?

Lina md. munir said...

Memang cantik apa yang Fyna buat, cemburu saya. Tangan saya ni masih tak berapa nak lembut lagi. Salam kenal Fyna.

dayu.yumie said...

wahh tutorial ni lagi senang nak ikut. thanks! :)

BudakHitam said...

Pandai'nya. Entah bila aku nak pandai main dengan PS ni.

http://budakhitam.net