Wednesday, October 12, 2011

basic makeup items


assalamualaikum

ramai yang tanya apa basic barang makeup yang perlu ada

untuk yang baru berjinak dalam menconteng muka..ini basic barang makeup yang perlu ada untuk lengkapkan makeup tu


kalau turutan makeup..bagi fyna..


cuci muka - toner - pelembab - sunblock - makeup base - foundation - concealer - loose powder 


then  baru start makeup 

concelaer

Maybelline Angelfit Perfect Concealer



both best and murah..ni penting untuk tutup lebam bawah mata..parut-parut



bb cream

ini penting untuk dapatkan kulit sekata...




kalau jenis yang tak ada masaalah..guna je bb cream...raami sangat review bb cream ni elok..fyna tak pernah try lagi..hehe..bb cream garnier/silkygirl pon ok..semua nya tak mahal sangat


fondation

kalau skin jenis ada masalah macam fyna..better guna foundation untuk dapatkan flawless skin


 loose powder /compact powder/ 2 way cake powder



ni last sekali..untuk dapatkan kemasan sempurna and jugak set foundation tu..so that foundation tadi akan kekal lama..ia juga untuk haluskan pori-pori muka


eyeshadow



tak payah beli mahal-mahal..silkygirl and elianto pon ok..murah and tahan lama


eyeliner


 maybelline gel eyeliner


maybelline gel eyeliner and silkygirl eyeliner..both my fav! owh maybelline hypersharp pon ok..eyeliner ni untuk tonjolkan mata kita..boleh besarkan mata kita.boleh shapekan mata kita..


eyebrow liner


elianto eyebrow

fyna tak suka pensil..fyna prefer cream..sebab dia stay long..tapi pensel pon ok..ni untuk define brow kita..yang brow berselerak tu..kemaskan2 sikit ye hehe


mascara


maybelline mascara

maybelline punya ok..agak murah and senang dapat..kebanyakan mascara maybelline ni buatkan bulu mata lentik
its a must untuk dapatkan mata cantik..

 
blusher


maybelline blusher

maybelline punya blusher memang best and long lasting...ini untuk naikan seri wajah kite..nampak pink2 comel gitu



lipstick

maybelline lipstick

fyna agak alergic dengan lipstick tapi this 2 brand sesuai dengan lips fyna..murah and cantik
kalau tak nak muka pucat..sila pakai lipstick..ala tak payah tonyok banyak-banyak pun..sapu dengan jari pon dah ok..biar nampak macam muka orang yang masih bernyawa..ha?

ha ni basic barang makeup yang korng perlu ada..alah tak payah mahal-mahal pon tak apa..asalkan kualiti dia bagus and senuai dengan kulit..kalau jenis berminyak pilihlan yang untuk kulit berminyak ye..


optional

bila dah ada semua ni..kot-kot la nak tambah sikit-sikit...ini pon penting jugak..untuk buat makeup lebih cantik

makeupbase
face mist
eyelash
lip liner


kalau korang perasan banyak fyna suggestkan dari brand elinto and maybelline..sebab even murah tapi kualiti sangat bagus!

 til then
tc guys



21 comments:

Cik Yatt said...

takde smue bnde2 nie.kene ade nie..he

Fatiha Kamarudin said...

teha gune bb cream garnier .die sangat oke :D tapi nak cari eye concealer tatau katne ==

whitecappuccino said...

BB cream maybeline ok jugak..

fifitiez said...

fyna..i pakai concealer anglefit tu tapi cam x cantik jer.bercapuk2..camna nak pakai supaya nampak flawless?

Jaja Izzati said...

Kakfyna elianto punya concealer tahan lama?

Reensyarinie said...

try pakai concealer elianto..best sgt..yg maybelline pun best..good info fyna! tq :)

khairul akmal bin azman said...

bajet whole item sume ni bape

agak2?

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx for sharing....sy pun mcm berminat nk cube conteng2 muke ni....tp mcm x tau nk pkai produk ape..

Rahayu & Syahrulnizam said...

tak reti pakai concealer...mesti nampak gak jeragat *dah kertu kan, ada la jeragat.

nti kalau fyna rajin, leh la wat tutorial nak hide jeragat/cela guna concealer...*akak pakai concealer maybelinne & Mary kay.

naf. said...

alhamdulillah basic make up hampir complete/hihihi

ainaamy said...

berapa harga concealer dgn liquid eyeliner ? both of them .

shiny2 star.. said...

fyna.boleh review pasal face mist?n kat mana nk dapat eh? n harga die selalu dalam range berapa rm?:)

Mya said...

saya pun banyak guna maybelline. affordable dan berkualiti =)

fyna said...

@fatiha concealer dekat watson/guardian pon ada =)

@fifitiez bercapuk? maybe you letak byk sgt kot =.=

@jaja kak fyna ada buat review..cuba tengok =)

@khairul less than 100 ahaha

@aina concealer maybelline dalam rm19.90 kor..silky girl harga tak lebih dari rm20


@kak ayu inysallah nanti fyna buat

@shiny fyna pakai yang skin food punya..so far tak rasa apa pon..nanti fyna try yang lain..if ok fyna review

mia said...

fyna, bole x request fyna buat tutorial make up untuk baju kaler oren :(?

... said...

byknya kena ada even untuk basic?

make-up is scary la

♥ Elin ♥ said...

req : face mist tuh selalu fyna guna brand apa untuk nmpk lg best..

Anonymous said...

salam .. juz na tanye kalau untuk muka berjerawat cm ne ea na bg tutup cikit kesan2 jerawatt .

Anonymous said...

Bodoh !

Anonymous said...

kak fyna ... elianto cream concealer nak cari kat mne erk ?

kehidupan sihat said...

thanks for sharing

jemput ke blog nana

https://www.diyanarazim.blogspot.com