Saturday, September 10, 2011

tutorial : one of my foundation routine

assalamualaikum



i don't wear makeup because i necessarily 'need' it 
i wear it because i love it and the way i looks and feels!

ramai yang req nak tengok fyna punya foundation routine..cik anon lagi lah..beria-ia nak sangat tengok muka fyna tanpa makeup..

this is one of my routine lah..fyna tak ada routine yang tetap..means fyna ikut mood jugak nak menconteng muka ni....if rasa nak full coverage fyna guna cara lain..if nak medium coverage fyna guna cara lain..

but this one fyna kerap apply la..sebab dia ringan..

tapi kalau pergi office jarang jugak fyna makeup..sebab malas..yela..dalam pukul 2 nak solat kena basuh balik kan? tapi fyna tak pernah skip pakai pelembab and sunblock lah..sunblock dari skincare fyna..bukanbiore tau..sebab sayangggggggggg..dah la mahal jugak..susah nak cari..hehe (kedekut)

ok dah..jangan gelak pulak tengok fyna tanpa makeup =.=

taulah kulit fyna tak  flawless =.= 


malu sebenarnya nak buat video ni..dah la muka kusam je..mata lebam and bengkak..=.=
malu malu







 Aiken Tea tree Oil Spot Away Daily Moisturising Lotion
Biore UV Perfect Face Milk SPF 50
Alas Bedak Mustika Ratu
Alas Bedak Sari Ayu
Maybelline Anglefit Perfect Concealer
Pixy Two Way Cake



why fyna mix Alas Bedak Mustika Ratu & Alas Bedak Sari Ayu

sebab Alas Bedak Mustika Ratu medium coverage and warna dia agak pekat
Alas Bedak Sari Ayu sangat ringan and tak pekat but good in control oil

nanti fyna akan tunjuk foundation routine fyna yang lain

til then
tc guys!



22 comments:

erra syahira said...

cantik fyna mekap..selalu jenguk blog fyna..nak tnya camne xnk kasi mekap cair..maksud sy peluh..ke cara apply foundation salah ek..

asyiqin nasir said...

span foundation tu selalu ade jual kt mana ek?

Hayati Buya said...

lajunyee video ni, jadi syok la tengokk. hihi. Fyna, bawah dagu fyna takde lemak.. camne fyna jaga ? or ada petua ke nak hilangkan "Double Chin" ni ? hehehe

nuruashia ♥ said...

cantekkkkkkkkkk sgttt222~~~



sys, teruk sgt ke new look blog nuru??

L u L a said...

salam kak fyna,
cantikcantik nampak muke flawless suci murni je && tak tebal.he he.
simple pun simple.tapikan.tapikan.
bedak pixy 2way cake tu kak fyna pilih code ape ye?
:)

cik chinta said...

yeyy..kuo da tuto permintaan (:

♛ Azie Azra ♛ said...

mkin kerap tutuorial yea fyna! hehe. love it =)

fa~ said...

cntik la kak fyna..even juz pkai foundation je..

Sabrina said...

fyna! you so pretty la! suke tgk tutorial n picture2 u! keep it up! <3

Yana@Nana said...

wow.. bezayer muka fina make-up n x make-up.. tp still cntik.. yeah suka yer.. tang make-up 2 nie.. but yana make-up sekarang tak guna Foundation dah,... just powder jer.soo x sarat sangat muka nanti..

pape Best tgok blog fina

ღ p!nk veLvet ღ said...

ishk chanteqnyer ... sesuai ngn kulit fyna :)

cik kumbang said...

suka tgk fyna pakai foundation gna berus tu mcm best je...
xpna try lagi hehe~

dayaya's . said...

fyna cantikkk! suka tgk fyna :)

fyna said...

@erra pakai yang mate finish..macam naturactor pon ok..if peluh lap sikit2 je..jangan tonyoh2 muka hehe

@asyiqin dekat pasaraya biasa pon ada jual..guradian pon ada rasanya

@hayati hehe kalau slowkan nanti orang mengantok pulak tgk =) dagu? err xde petua la..memang dah dagu macam tu. =)

@lula tq =) pakai kaler yellow beige


all: tq ye =)

HajarKassim said...

cantiknya akak. saya selalu guna foundation silkygirl. nak try la guna macam akak :>

Cahya Surfiqah Suria said...

sis, comel u dlm video tu. tersenyum i tengok.. i suka tengok tutorial videos you. sangat membantu!

halidaRahman said...

perbezaan yg cun :) nmpk lebih bermya after bubuh segala bgai tu. hihi

Alya Arissa said...

ada cara nak buat jrwt x ek??

Laila Majid said...

aiiii suke plak i tgk tutorial makeup u fyna ! siap download utk dipelajari utk digunakan.hahaha

Mya said...

i love this tutorial! thanks fo sharing fyna =D

O'gosh said...

fyna mmg pandai mekap..sangat cantik la...gud tuto..len kali ajar lagi..

Anonymous said...

hi fyna..
kalau just pakai alas bedak mustika ratu je bole x tanpa pakai sri ayu punya?