Thursday, September 15, 2011

tips diet dari ustaz

assalamualaikum



haritu fyna ada dengar ustaz bagi ceramah pasal....tak ingat.. =.= tapi yang paling fyna ingat ustaz tu ada cakap pasal diet

diet dengan buah kurma

korang boleh google sendiri pasal khasiat kurma ni..banyak yang dah tulis


korang perasan tak..
 walaupun kurma manis tapi dia tak curi kemanisan makanan lain..

contohnya :
makan sebiji kurma lepastu minum air manis..air tu tetap rasa manis kan?

selalunya la..kalau kita makan benda yang manis..then makan benda yang manis lain..mesti akan rasa tawarkan? so kena tunggu kejap baru boleh makan makanan manis yang lain

100 gram kurma segar mengandungi sumber vitamin C yang diperlukan badan dan membekalkan 230 kalori untuk tenaga (960 kJ). Oleh kerana kurma mengandungi sedikit air, ia masih pekat walaupun sudah kering.

so dengan memakan kurma, badan mendapat tenaga mencukupi walaupun hanya makan sebiji dan segelas air.

ha..tenaga tu la yang kite perlukan untuk diet..

diet diet jugak..tenaga kena ada..bukan diet sambil tido kan?

so add kurma on your menu diet

macam ustaz tu kata..
untuk perempuan yang nak diet..
ambil 1 biji kurma di waktu pagi dan 1 biji kurma di sebelah malam

till then
tc guys




33 comments:

ღ p!nk veLvet ღ said...

mcm mak fyna ckp la...kurma kat cnie kurus2, mmg taley nak diet, hahaha~~

Mya said...

nice info fyna. thanks for sharing =)

Amy Amira said...

waaah mesti cube ni :)

Uchi kay-f @hmad said...

thank share it ttg kurma ustazah fyna!

ps:-sya berbesar hati nk buat segmen terjah awk fyna,next week boleh ke?

okeh daa..

fifitiez said...

masa org puasa aritu,i makan kurma ni jelah spanjang ari sebab cam tak elok pulak rasanya makan tme orang puasa (i non muslim yer)..memang i tak lapar pun..best2..

fyna said...

@fifitiez you non muslim? i baru tau..

sue. said...

tips y bagus si cantik....

Uchi kay-f @hmad said...

tempek gmbar dan url blog je..bkn terjah betol2 hurm..okeh deal oke!

eVa said...

baru tau.. nice entry!.. nak amal kurma utk tenaga hehe

Najah SHakiLa said...

Kurma Sedap..:)
dok layan citer..dok makan kurma..mcm snek sudah..>.<
(Nenek wat..cucu ikut..)

Suhana Samsudin said...

wah, thanks for d info. hari tu pegi gunting rambut kat kedai chinese, dia ada sediakan kurma. maknanya, bukan muslim je yg makan kurma nih, mcm @fifitiez. :)

Hiddy Asri said...

Btol fynna..I ada ngeluh psl hal diet ni. Then, kwn I yg sekolah pondok bagitau, klu nk diet, sahur dgn 3 biji kurma & berbuka dengan 3 biji kurma. Klu tak puasa, 3 biji kurma pagi, 3 biji thari and 3 biji sblm kul 8. Tapi, I x pernah try! U post article ni, baru I realize yg org lainpn tau hal ni.

+double Z+ said...

wah..pasni kena beli st0k kurma la..hehehe..fyna fyna..jgn lupa singgah blog ili lg :)

nuruashia ♥ said...

betul3..ustad skolah nuru pon ade gtau pasal kurma ni...die siap pesan agy, kurma ni mkn berkotak2 pon tetap sihat xde nk skt2 kencing mnis bagai hih

Mizz ErMa said...

kalau perempuan yg nak gemuk pulak agak2 kena ambik berapa biji kurma ek? hehe

EZAN IDMA said...

bole start diet dh ni hehehe. hy sis . sory lame tak singgh

hanabunga said...

waah kena try niii.thanks sys fynaa! :)

vampire's lovex said...

tips paling senang nih...

♥ Dea ♥ said...

hehe..thnx for sharing..:)

Aida Azryn said...

i suka kurma yusoff taiyoob. ;B

EyqaLuvender said...

iqa pon pnah bce gak psl kurma neyh....mmg bnyk khasiat dei...nice tips sis!

Mya said...

non muslim pun makan kurma. kagum! =)

teha said...

mujo laa kite suke jugak mkn kurma.. hehe

LaLaLovy said...

fyna, u jual contact lens ea ?

EiZaRaZiErYa said...

pernah terfikir pasal nie..tapi belom try..so nak try lah pasni..kurma pon belambak2 lagi xhabes..huhu..

ciNdhaDahniEa said...

nice info! =)

~diet diet diet diet...... -.-

Nizam Ijam said...

ptut r comel...rajin makan kurma rupanya..hehe

Alya Arissa said...

ici mls tol nak diet sis..dh smkn bulat badan ni...

afina rahmat said...

hai kak fyna.afina singgah sini ^^ . kurma memang bnyk khasiat ><

hnyyCHA said...

jemput follow link saya,
hnyycha.blogspot.com
kalau sudi :).

CPM honey_nurhaliza said...

fyna...love ur blog syg..:)

abah khalisha said...

Kurma mmg membekalkan byk tenaga
Mintak Bantuan Semua Blog Gilamodified telah Dihacked

Myra Jay said...

Kurma mmg bnyk khasiat kan.. MJ dah lama xmkn kurma ni, nk kena amalkan balik