Monday, August 15, 2011

tutorial : how i do my eyebrows

assalamualaikum

tu kening semulajadi ye..fyna tak pernah cukur ke trim ke..( nak mampos dengan ayah fyna?!) ahhaha so tanpa cukur/trim pon kening kita boleh lawa and cun macam kening orang artis jugak..eh?

fyna tak nak cakap pasal hukum cabut kening/trim and so on..


fyna suka buat macam ni sebab senang and tak payah buang masa nak mencabut / trim..sakit kan? eh ke tak? hehe



barang yang fyna guna :

berus kening
mascara maybelline
berus kecil
silkygirl perfect concealer
elianto eyebrow liner


senang je fyna buat..kepada kening yang berserabut..cuba try ye =)
nanti raya boleh la buat..jadi kening ziana zain..hehe


so yang fyna cover dengan concealer tu act fyna cover bulu kening yang kecik-kecik..kalau korang punya bulu kening agak banyak..letak banyak sikit ye..=)


uff weirdnya tengok tangan gelap dari muka..idk why webcam ni buat my face tooo white! bad color kan? =.=

good luck!

til then
tc guys

36 comments:

nuruashia ♥ said...

wawhh!!! nuru ske..!!! dh lme nuru cri nk suh kemas kn kening tnpa cukur hek9!~ thanks systa :)

nashfahrenheit said...

wah, menariklah jadi perempuan. boleh edit2 muke cam photoshop ^_^

(aish, sorry, tesesat tengok teknik makeup untuk perempuan -_-")

Anonymous said...

kak fina.sayanglah.video kali ni nampak sangat ketara,kulit akak tak soft..jearawat jangan picit nextime.biarkan je.kalau tak,tu yang berkawah.kalau nak hilangkan bekas pimple,pakai temulawak.insyallah boleh hilang.apply tiap2 malam.nak hilangkan jerawat,letak je temuulawak pada jearawat,esok pagi dia akan masak and pecah cuz temualawak berminyak.

Anonymous said...

BETTER JGN MAKEUP TEBAL2 ROSAK MUKA,BEAUTY NATURE OKEY,MUDA2 DH ROSAK MUKA

nurzakiahothman said...

@anonymous : dia pkai utk wat tutorial je.bukan tiap masa pkai smpai duk masak pon pakai.
btw,thanks utk tutorial ni fyna.b'guna utk raya nnt ;)

XalinX said...

suke tenguk semua tutorial yang akak buat. thanx =)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

kemas. =)

Anonymous said...

anonymous just ckp bnd btul. bkn nk nguktuk. btul la 2. klau xnk nmpk muke rosak, jgn aply bedak tebal or lingting mke sure dark :)

Fa-zlyn said...

nanti leh buat time nak raya.. tq3.

fyna said...

ini webcam..biasala..lighting webcam bukanya elok kan? bagi fyna..tak kisahla nak nampak muka fyna buruk ke berjerawat ke apa ke..fyna tak kisah act..sebab fyna nak tunjuk betol-betol dengan jelas macam mana fyna buat..what if i used bad lighting just nak cover my skin condition? apa yang sebenarnya fyna nak ajar act? kan? get my point? fyna xguna banyak makeup kot..act just lighting..over cerah dekat my face..padahal..real nye tak macam tu..what to do..orang just judge apa yang diorang nampak..anyways..thanks for comment guys! =)

Anonymous said...

helow its not ur lighting ker aper.
i x ckp pown pasal muker u lg cerah ker aper.ni pasal muka u x soft nmpak jerawat okey !kalau u nak focus ur eye brow why put to much bedak kat muka? so nmpak sangat. once again don't blame lighting sbb muka u mmg berjerawat. n jangan make up tebal2 specially bedak or krim. buat ape nak sorok kalau mmg muka berjerawat.salam....lu pikirlah sendirik,perempuan kan kan

HazHand said...

wah!! nice.. sy yg lelaki pon trase cm nk buat je..hahahaha!
COMEL!

fyna said...

laa..haha kenapa nak marah? adoi kan i ckp lighting buat my face macam makeup tebal..cuba tengok balik apa i tulis =) ye muka i memang xsmooth..kan i dah bgtau and rasanya sape2 yang kenal i dekat blog or fb, i dah pun bgtau my face memang xsmooth..betol tak? if you tengok video ni kejap muka i kaler merah..kejap kuning..kejap putih..kejap biru..kan? lips i yang warna pink pon jadi oren..i pon xtau kenapa? kenapa ye? anyways thanks la sebab datang balik tengok apa i komen ye =) and once again drop la lagi your komen...boleh share pendapat... =)

Aida Azryn said...

wah.. i nak try nanti. ^^ thx share. hehe

Mchoc Design said...

CIK, DATIN, DATO, ENCIK, Anonymous apa masalah awak ye....dier nk tunjuk pasal eyebrow tutorial...ape kaitan ngan muke belobang ke jerawat ke...I rasa u ni sakit hati sgt ngan FYNA ni...tk baik ye dengki2 owg...by the way...kalo muka licin mcm mn pun tapi hati busuk...eeeii....tk de guna beb...nanti mati pun muka yg licin tu abis juga kene mkn dek ulat dalam kubor tu.....TAK SUKE JANGAN TENGOK...

Mya said...
This comment has been removed by the author.
Mya said...

salam. the tutorial was useful and many thanks to fyna for sharing =) suka dgn tutorial fyna.

and to the rest, fyna was just trying to share her tips and her effort was such a great work for at least. good job. enough said. there are so many ways to critic as if you are not satisfied with her but with intentionally positive criticism for the better kot. especially in this ramadhan, harsh words were never needed at all. thanks. salam.

lyndamartopo said...

ske la...nnti nk try sbb sy pn xcukur kening so xtau nk bg cntik cam ziana zain cmne..skunk da tau da..tengs kak fyna...

Sara Cullen said...

anonymous syg...len kali ltk la link to fb or blog or email awk kat bwh komen awk..coward tol la...pas ngutuk, terus lari...ahahaha.. lalalala~

Jiejah Gorjes said...

anonymous puasa ke tak ni??? tak baik ckp mcm tu k...menjatuh kan air muka org kalo yer pun nak menegur can u be polite sikit...knp nak cetus kan suasana tegang!!

Nyonya Noor said...

kehkeh. anonymous tegar. kak fyna. buat tutorial smokey eyes can? tapi taknak pakai eye shadow. pakai eyeliner je. dah lama practice jadik macam chandramuki.

syiera said...

ish2..x baik btul lah ANON yg comment kasar2 tu.
x elok tau tegur org care mcm tu..
kn kak fyna dh explain sbbnye,so juz accept the reason la..why must still stubborn ANON..
aiyaa..buat malu prmpuan je ckp kasar mcm tu.

syiera said...

akak,sy nk bg petua ni..hehehe

ni petua PERTAMA
klu akak ade jrwt kn..akak letak BEDAK JONHSON jd kn bedak sejuk..tp jgn pulak cmpur air paip bedak tu,akak letak air masak tau.
akak pkai je tiap2 mlm.
sgt2 mujarab tau.
sy klu ade jerawat sy pkai bedak sejuk johnson tu je. 2 hari je jerawat dh ok.

pastu ni petua yg KEDUA..
untuk nk kecikkn pori2 kt muke..akak amik ckit SODA BIKARBONAT @ BAKING SODA..pastu cmpur air ckit..
then..massage gently kt muke..GENTLY tau..jgn kasar mcm pakAi scrub pulak..heheh..
pastu basuh ngn air..then basuh ngn pencuci muke..(yg ni sy buat tiap2 mlm,tp klu ade kesan redness mungkin trlalu kuat sgt massage n klu x pun kulit sensitif sgt..so,if dat happen juz stop it immediately,ok..)

p/s : akak try tau..sy dh buat dua2 petua tu dari dulu lagi..alhamdulillah jerawat n pori kt muke dh pun x de..
xoxo to kak fyna..n_n
gud luck,ya..

kin said...

anon get d f out of here la...dala xde name...kau sje nk jtuh kn akk fyna ni kan....kau brani kau lak uat tutorial..meyh tgk muka kau smooth ke tidak...org nk bg ilmu kau byk bunyi...bodoh sombong la kau ni kwn...blerghhh saiko freak...!!

nurul said...

oh my..thanks kak fina for da tutorial.and thanks for all the tips and info yg kak fina share kt blog akak ni.harap lepas ni bnyk lg tips yg akak share..hehe.luv u kak fina!..to,ANON..jgnla busuk hati haih..bulan puasa ni amek la peluang utk betulkan diri sndiri before nak mengata org lain...:)

cik bihah said...

wahh,.thankz fyn kene try nie.. sbb mcm mudah n prtikal je.,

meow said...

go go go anon,let them barking..stupido we are u??????????

Fawa said...

lawak ler plak bile bace komen2 'u-know-who' ni. dah terang2 tutorial tu cite psal eyebrows, gi cite psal kulit muke sume tu, nape ekk? lain ler kalo fyna wat tutorial psal muke, korg nak sentuh isu tu, bleh di trime akal ler. lagik satu, kalo kite nak nasihatkan org, ade caranye gak, x perlu kasar bahse or nak marah2. stiap org ade prasaan & sensitivity sndiri, so tlg jage, ye. bln ramadhan nie, elok ler kita jage sgala p'buatan kita & x perlu b'musuh sume, ok? :)

p/s : fyna, hadapi dgn senyuman & i'll alwizz support u ~

puteяi ʓαняα said...

fyna. mintak share ye vdeo ini.
thanks ye fyna :)

aigogo. ini tutorial pasal kening.
bukan jerawat ke hape. die buat tutorial ni pn dah kira bagus da.
susah nak cari tuto ni.

korang hade???

be thankful!

Nurul Ain said...

CIK ANON ni mesti miss world kan?mesti cntk je muke xde jerawat n smooth..normal la tu ade jerawat..ape nk kecoh daa..lgpun muke org lain..biarla nk cmne pon..bknnye bjangkit kat muke cik anon yg kononnya flawles tu..sebok je..syuh2..nk la sgt tgk muke die cmne.cntikkah burok kah..hakhak

bantal said...

best nie..raya tahun nie ade kening kalu x kening bantal tak nampak..asyik tutup dengan selendang..he..he...

Anonymous said...

salam Ramadhan,

to fyna, hanks for the info.yg suka dengki dan tak puas hati tu, perlahan-lahan cuba kikis sikap negatif tu. tak payah sibuk-sibuk pasal kulit orang lain. kalau prihatin sekali pun, just give her private message. dah lah masuk kat blog org lain, pastu komen negatif.ruangan ni untuk fyna berkongsi idea dia, bukan ruangan perbincangan tentang masalah kulit. kesimpulannya, kalau banyak sangat yg tak puas hati, sila jangan datang ke blog fyna lagi seperti masuk ke rumah org lain, tanpa diundang.Hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong.

Selamat hari raya.

Misa Sakura said...

ok, thanks dear, nak try time raya nanti ;p

Aimi Nadirah said...

sebenarnya tona kulit dekat tangan memang taksama dengan tona kulit dekat muka. its so so different. tangan sebenarnya lagi gelap dari muka.that's why when we try foundation/concealer ke apa, takboleh try dekat tangan sbb takut sesuai dekat tangan tapi tak sesuai dekat muka. so when try foundation/concealer, try dekat bawah dagu . just sharing sebab nak kuatkan alasan kenapa tak boleh samakan tona kulit muka dengan tona kulit tangan k miss anon!:)
*bising betul anon ni*
fyna, i love yr all tutorial! its so so amazing:) keep doing that kay!this eyebrow tutorial has increased my knowledge about make-up:) i've been looking fr the eyebrow tutorial and just found it, thank you!
salam:)

De' Nurul said...

ha ada. thank u sayanggggggg muah! *anon langau gila*

AmirahSM said...

thnks fynaaa! fyna, sy nak jmpa awak laa.. org kedah kan??