Sunday, August 14, 2011

Tutorial : awak tak boleh copy gambar saya

assalamualaikum

macam mana tak nak bagi orang boleh copy gambar kita..

contohnya macam ni


cuba click? bolehkan?

kalau yang ni?


tak boleh click kan? so how nak buat?




1st upload dulu gambar tu



2nd pergi dekat edit HTML..yang dalam kotak tu korang kena buang


then publish

tu je..

berguna jugak ilmu yang fyna belajar dulu..hahaha

act if orang nak copy stil boleh..ada cara lain..tapi kalau kita buat cmni..at least 50% gambar kita safe..tak gitu?

till then

tc guys


24 comments:

Jiejah Gorjes said...

ooo camtu kenaa main html ye..hihihi tenkiu fyna..next time masa nk guna pic sendiri nak try lah cara awak ni heee

Shiro Petta Petto said...

woah... sangat membantu... thanks a lot...

blogtilldrop said...

oh thnks..tapi kebanyakkan blogger letak water mark kan..

lagi satu nak tanya...kenapa gadget kan blog saya semua ada kat bawah, wlaupun saya betul layout dan bagai..masih lagi tak boleh ubah keadaan..help!

AiMaN said...

nape x jadik? atok klik dua2..sume leh copy dan save image..hmmm..tolong reply...

petuakitasemua.blogspot.com

fyna said...

@blogtilldrop i guna watermark tp org stil copy =.=

aiman: betol ke coding tu dah buang? yang start dari a href sampai last /a tu?

nashfahrenheit said...

wah, pandainye men html. nice2. nak copy jugak pakai print screen, hehe.. men je..

Syazwan Che Deraman said...

membantu.
tapi macam komlicated je.
watermark dh membantu kan.

T.Tania said...

emmmm ~ tu gmbr dlm post entri . cmne dgn gmbr2 lain dlm belog, cthnye mcm gmbr yg kite ltak kat tepi2 belog. tau x? huhuhuu~ lama dh nak cari ni

hazirah kasimon said...

thanx...fynaa,, nak mintak fyna ajarkan wat link =,= im so lampi

cik chinta said...

itu ke nama pnuh fyna? kalo iye..sangat comel.

Noni Safuani said...

Yup..it works for me as well ^^

eimanhikmah said...

wahhh bagus jgk cmtu! thanks fyna!

miss91 said...

thanks..informasi yg sgt b'guna :)

Syafiqah Hashim said...

seyesly..BIG THANKS to Cik Fyna yang memang CUN! yang sudi share this ttorial..seyesly I LIKE!

btw, Cik Fyna terpilih sebagai Blog Pilihan Pikalurve (BPP)

http://pikalurve.blogspot.com/2011/08/bpp-tutorial-best-fyna-here.html

:)))

Mya said...

thanks for sharing useful tips fyna =)

★♫ Ct Hajar ★♫ said...

tapi sis org boleh copy lagi lah




dia rightclick

then copy image

elianto2323 said...

saya try buat yg ni. then buka semula masih boleh copy lg. tolong Sisss!!!!

sape? aku? said...

hi fina! ekceli cara cmni sbenanya tak secure. cer right click mouse 2 times. 2nd time click, kluar 'prevent page from creating additional dialog. mark the box then click for the 3rd time, there you go! akak dh bleh curik gmbar fina.

Fid"s said...

teknik bagus

HannaNabiella said...

Akk., owg still ley dwnload pix gne fon la, cmne ke tu?? Kite ley dwnload pix akk uh at fon nie...ade cre lain??

puteri said...

dh wt tp xbley pn.. mcmne ni? org still lg ley copy paste pic sy kt blog..?? tlg ea? ajarkn cmne..

Nun Ya Dal Alif said...

xbley klik tp klik kanan save image...bleh save pict taw..x secure sgt

LYLY said...

hi. fyna.....i dah buat sepertimana yang u tunujkkan tu.. tapi kenapa bila i copy and paste masih boleh,,huhuhu..plz help me..

lyly said...

hi fyna..kenapa i masih boleh copy and paste photo even i dah buat sepertimana yang u tunjuk tu..huhu..plz help me k..