Tuesday, August 9, 2011

so apa beza CONTACT LENSE yang dibeli di kedai and online( korea)

assalamualaikum


beza antara contact lense on9 dan kedai

fyna pernah try both...mula pakai lense tahun 2008 kalau tak salah..

1st lense yang fyna pakai dibeli di kedai cermin mata..dalam rm 100 lebih untuk 3 lense..yang ni memang macam cermin mata la..siap ada power and silau..tahan dalam 30 kali pakai..kalau dah cukup 30 kali pakai 1 lense tu kena la buang..tapi yang ni tak ada warna la

tahun 2009 mula suka  gila pakai contact lense yang berwarna..

beli dekat kedai di alamanda dalam RM 20 lebih..time tu diorang buat diskaun sebab 1st time jual lense berwarna..beli warna hijau..haha macam mata alien..tapi best pakai


then lepas pada tu fyna mula beli lense on9..beli dekat kawan fyna dekat myspace..zaman myspace lagi tu..hehehe..sampai la sekarang..

so apa beza yang di beli di kedai and online( korea)



yang beli di kedai

lebih lembut and sangat selesa
warna lebih shining and cantik
tak banyak pilihan ( tapi sekarang mcm dah maju =P)
tak tahan lama( mostly tahan 3 bulan)
agak mahal



yang beli online
 
agak tebal dari yang beli di kedai
boleh tahan 1 tahun
terlalu banyak pilihan
sangat murah
tapi ada certain-certain lense yang kurang selesa and agak keras
kalau pakai lama sikit mata mula merah


itu dari pandangan fyna lah..fyna memang ada banyak gila lense dari korea ni..fyna jarang pakai..dalam sebulan less 5 kali..so kalau fyna beli yang jual kat kedai..pakai 5 kali dah kena buang..sayang kan?

so..pilihan di tangan anda! 

ada lagi pendapat tentang beza contact lense beli di kedai and online? boleh share ye =)


baru belajar pakai contact lense? ini basic penting kena tahu


till then
tc guys



16 comments:

yuna icha said...

hehe.. suke pakai on9.. tapi takut jgk kalau kalau tak selamat. kak fyna pakai ok x?..

Anonymous said...

lense ni online atau kedai pun blh tahan selama sebulan je....kalo pkai lebih sebulan akan kena jangkitan pada mata...lense kedai lembut...soft lense...but online hard lense...but make sure blh pkai selama sebulan sahaja both of tat...jagalah mata anda..

fyna said...

@yuna alhamdulilah ok je =)

fyna said...

anon : baiklah! thanks for the info =)

Jiejah Gorjes said...

sy 1st time kai lens korea tu sbb?? nk promote ..tokei lens tak pakai camner org nk tertarik. tp siyes la ckp mmg ada lens korea ni cantek leh wat mata cam doll tu suke giler arr..

cuma sy tak nah pakai agak penakut sikit dan mengambil masa yg agak lama huhuhuhu

| RoziAhmad | said...

masih setia pada lens kedai. :p

cik yana said...

lens online lg best..tunang n kawen pun pakai lens online je:) dari pg smpai la ke mlm ok je :))

Huda Luna said...

i tak leh pakai lens. dulu tahun 2007 leh la pakai yang beli kat kedai.

but skrg memang tak leh terus. mata jd itchy then merah berair sampai sakit mata terus bengkak.

phobia dah nak pakai

GnieSyazni said...

Dulu pun gnie pakai yang kedai je..yang takde color..acuvue clear..mmg soft harga Rm120 dapat 6 pasang..tapi diameter die kecik..rasa mcm tekan anak mata..pastu mula berkenal2 dengan geolens..ok jugak harga pun murah =) tapi mmg betul ada setengah brand yang agak keras..tak boleh pakai lama =)

Amirrah Zawani said...

teringin gak nak pakai lens ni.. tp takut gak sbb tak penah pakai.. skrg mata tak rabun nti tiba2 pakai lens jd rabun pulak kan naya =_=

Safarina Shaari said...

fyna, kalau mata power x same blh ke bli? tringin la bli yg korea punye...skrg sy pakai yg mahal kt kedai tu...1 kotak ada 6...skali pkai than untuk sebulan...tp dlm sebulan pn sy jarang pkai...so mmg mmbazir kn...fyna blh bg suggestion x? kt mana nk order yg korea pnye...

thnx tau...:)

shiny2 star.. said...

lens kedai?semua jenama penah try tpi freshkon n freshlook dua dua x seswai.pakai je mmg pedih gile2.mata merahhh.x tahan..

tpi try lens on9..ok plak..serius selesa.. tpi risau takot x selamat je..nk pakai kat kdai x seswai..

bantal said...

try...pakai yang dkt kedai tapi mata macam x leh tahan je...asyik merah...lps pakai yang lens korea nie mata macam ok...tahan setahun...macam warna kita nak...2 paling suka...dan murah.....hu..hu...

Anonymous said...

lens online! :D

http://evangellyn.blogspot.com/search/label/Contact%20lens

baru ada 3 pair, nak tambah lagi collection hee,

i got mine from this shop

http://www.facebook.com/pages/Contact-lens-paradise/207628745941804

Anonymous said...

beli online dekat mana sis? ada link x?

Gwiyomi_Admin said...

lens kedai atau online
dari segi tahan lama atau tak
sama je
bermula dari cara penjagaan
tapi better tak yah pakai terlalu lama
sampai setahun
tambah2 untuk orang yang tak rajin nak menjaga kebersihan, mencuci lens tu
nanti kalau sakit mata
lens jugak y disalakan
padahal diri sendiri tak pandai menjaga

lens online memang lagi murah
x termasuk bayar sewa kedai lagi

ada sesetengah orang
mata lagi sesuai dengan lens korean, ade tu lens kedai

:D kalau berminat nak jadi agen dropship or beli
boleh visit page ni ye

https://www.facebook.com/yos.onlinestore/posts/953639207991107?comment_id=953851884636506