Friday, August 5, 2011

resepi diet : ikan siakap masak kukus

assalamualaikum

kepada yang nak jaga badan and tengah diet..meh cuba resepi ni..sangat senang..done in 10 minit..

time puasa ni boleh buat time berbuka or sahur..

semalam sahur fyna tolong mak buat ikan ni..so boleh la snap gambar hehehe




ikan siakap ni lumur dengan garam and limau nipis..kasi hanyir dia hilang


masukan air
ikan siakap (ikan ni dipotong dua sebab tak celuih..eheheh)
masukan garam secukup rasa
gula secukup rasa

semua ni potong
bawang putih 5 ulas 
bawang besar 1 ulas
serai 2 batang
cili padi 5 biji..nak pedas letak lebih
cabai besar 1 biji
tomato 1 biji
then boleh la letak sayur-sayur macam
saderi , bunga kobis, baby jagung, carrot..
then perah limau nipis

then rasa..sedapnyeeeeeeeeeee

api jangan pelan pulak k

tunggu sampai ikan tu masak then angkat




siap!
sedapkan?
main campak je semua...

try la k..mesti korang suka =)


resepi ikan siakap kukus tu sebenarnya dia kene kukus/stim..tp nak cara mudah buat je mcm fyna sbb if nak kukus/stim memang lambat..tp rasanya tetap sama cuma air tu jangan ltak banyak mcm buat sup..paras2 ikan je k..buat tau!

till the
tc guys

10 comments:

MaZu Freelance said...

perghhhh!!! meliur lak ai kite duk tengok pix niiiiiiiii..... errrrr... :-)

blogtilldrop said...

fuyohhh..lazat tuh..

Cik NurulZaty said...

ni kukus ke rebus? hehe

tpi sedapnyee..

arteen tarmedi said...

ni sop ikan! haha

cik chinta said...

fyna..saya x berjaya lagi menahan nafsu nak makan nasi tu ha, nampak lauk je mesti nak kaut nasi byk2 gak, ada petua tak cane nk kurangkan nafsu terhadap nasi?

Nyonya Noor said...

kak, buat lagi yang simple2. nor tak habis lagi kat perak. tak larat dah ni haa beli bazaar hari2. nak harap akak datang sini, memang tak lah :p

Nurul Ain said...

ni cm ikn rebus je.kalo kukus kte ltk atas pnggn kaca or yg thn pn n ltk ats air n tutup kuali smpai ikn msk,ikn x kena air .ikn sedap kalau dikukus ngn halia,bwg2 n sayur masin.hehe

O'gosh said...

dah macam rebus buat sup je dah ikan ni..hehe...stim kan letak atas air....bukan dalam air..hehe..anyway, akak pun makan ikan stim smalam...tapi kerapu la....mmg best kan...

hanabunga said...

alaaa sejak bulan puasa ni xmakan lagi ikan cam gini :'(

Anonymous said...

esk nk bt lah..
thnks tuk respi nie fyna.. :)

idah^^