Thursday, August 11, 2011

cara fyna & famly bersahur dan berbuka

assalamualaikum

ok nak bercerita tentang sahur and berbuka

masa 1st sahur haritu fyna and adik fyna, mimi bagun untuk memasak..sebab mak fyna tak larat...so haritu masak sambal telur, sardin...lagi apa ek? tak ingtalah..but rasanya dalam 4 jenis..start memasak pukul 3.30! siap pukul 4.45pagi..

and then lepas tu mak la yang masak..fyna just tolong sikit-sikit..bukan tak nak masak..ayah fyna just nak mak masak..baru ayah puas makan..fine!
owh ya.family fyna lain sikit..dari kecik kiteorang diajar makan makanan yang baru dimasak time sahur..kalau perangat(panaskan lauk semalam) memang tak ada pon yang sentuh....so mak akan masak panas2 and masak yang special-special macam ikan siakap 3 rasa, gulai/kari, ayam masak merah and etc etc..then ada pulak ulam-ulam..haha memang sebijik lah macam makan tengah hari..so time sahur ni la makanan yang best-best & special2 sebab mak and ayah nak kiteorang makan banyak-banyak so time siang tak lah lapar..
ha..mestilah makan nasik putih time sahur

sebab

time berbuka family fyna tak akan berbuka dengan nasik putih..sebab semua pon nak diet =P haha tak lah..tapi memang dari kecik macam tu..so kalau berbuka dengan nasik putih..memang tak lakuuuuuuuu..kecuali..nasik putih makan dengan ayam bakar/ikan bakar/daging bakar..haaa itu terkecuali..
time berbuka selalu buat goreng-goreng atau sup-sup..if nak buat nasik pon biar 1 famly ada..macam baru-baru ni..2hari adik fyna yang kat klang tu balik mak buat nasik ayam and nasik tomato..sebab adik fyna yang tu kuat makan nasik..hahaha

tahun ni berbuka amatlah sederhana..tak penuh meja pun lauk..kecuali time adik fyna balik tu je..sebab jenis mak..masak and makan and habis..tak nak simpan-simpan..sebab simpan-simpan memang dalam tong sampah la jawabnya

and dah minggu ke 2 puasa..kiteorang tak pergi ke bazar lagi..and tak makan lagi makanan dari bazar..sebab mak cakap dekat ayah..if nak beli dekat bazar boleh..nanti mak tak nak masak dah..haha sebab...kalau ayah beli dekat bazar tu..memamng beli banyakkkkkkk..tapi tak makan pon..ayah memang suka membeli makanan..dia nak bagi anak-anak dia makan..padahal kami nak diet la ayah! hehe

ok nanti fyna cerita pasal lain pulak..

so korang macam mana pulak? apa yang korang makan time sahur and berbuka? share-share la ye =)

till the

tc guys!


22 comments:

ღ p!nk veLvet ღ said...

family kitorang baru skali gi bazaar ahad lepas ... yg len sume mak buat jew kueh ... saho laks owg tatau sbb owg bgn mnum nestum jew smbil mata tertutup, ahaks~~

Iliani Rahimi said...

wahh..bgus nyer kak fyna,,rajin bgun sahur..huhuhu..btw, slamat berkenalan kak..kalau sudi jemputlah ke blog cik yanie ;)

Lieza said...

saya plak sejak baca blog fyna,nasik pun dh kurang mkn.suami pun sama.lauk pun yg ringkas2 je.tp ptg ni masak kari ikan tenggiri utk suami dan anak .saya mkn sup2 je kot..petang2 wajib p bazar ramadhan sbb suami ada gerai kat sana.p tinjau bisnes mcm mana..sambil tu belila kuih skit2..anak mesti nk belon atau cupcake yg ada katun..layan je la..

Drunbella Khoo said...

sama macam daddy i.
kalau beli kuih tu, penuh 1 pinggan.
padahal nak makan 4 orang jer pun.
mommy suka bising.
hahahaha.
^;^

Sabrina said...

seronok nye! xdpt lg bersahur n berbuka ngan family tahun ni...still kat cmpus...xsabar nk balik cuti raya! <3

fyna said...

@ ღ p!nk veLvet ღ makan nestum sambil mata tertutp? bagusla tu..nasib baik xmakn nestum dlm mimpi je kekeke

fyna said...

@Iliani Rahimi selamat berkenalan jugak syg =)

fyna said...

@lieza yeke? xpe..time diet ni pantang sikit..raya nanti boleh la melaram kan =) owh suami jual dekat bazaar ye? bestnye..teringat dulu meniaga dekat bazaar..best sgt

fyna said...

@Drunbella Khoo hahaha samala ayah kita nooo..tula kan..membazir ja

fyna said...

@sabrina alalal kesiannya..teringat fyna dulu time study pon macam tu

t e m b u m e said...

sis fyna! family kita sameeeeeee!
sep sikit! hehehehe

sahur nasi berlauk
buka goreng2 or sup

ingat family kitorg je camni
ade gak sameee!
:)

♥ Dea ♥ said...

wah..memg lain dr yg len.. ktorg pon memg jarang g bzaar.. msk sendiri je, sahur plak, kalau lauk berbuka maseh ada, panaskan je,kalau dh habes, telor goreng pon sdapp...:P

fyna said...

@t e m b u m e hahaha lah xsangka ada yang sama..haa kan? sis pon ingat fmly sis pelik dari org lain..yeay..sep2

zOeY zAu YaH said...

rajinnya msk awl2 hihi...sahur mkn nasi n lauk cam biasa,berbuka kuih tp nasi mesti spare gak.bapak x leh mkn nasi terus time berbuka.mesti kena kuih dulu so kami pun trus terikut hihi

fyna said...

@♥ Dea ♥ yes! telur goreng pon sedap..tp fyna teringin nak g bazar..boleh rasa kemeriahanyeee

fyna said...

@zOeY zAu YaH hahaha ni mesti hantu nasik ni kan? =P

nuruashia ♥ said...

adoilaaa..nuru xleh xmkn nasi nty lembik semacam jep pg tu ahahha

Oppa Kudin Nz said...

okey r tu dpt bersahur..
oppa jarang2 je bersahur sebb malas nk bangon..
padahal mak dh kejutkn..hehe =P

-iNtAnAdiA- said...

bagusnye rajin masak utk juadah sahur...kite msk time berbuka je...selalunye satu lauk satu sayur...skang dlm proses nak kurangkan mkn nasi...so mmg nasi mkn satu senduk (kdg2 terbabas gak mkn 2 senduk)

Rahil Fauzi said...

wahh..bestnye..my family plak x kisah sgt pasal makanan..yg penting taon nei kami berbuka n bertutup eh ..bersahur sesame..hehe..

Anonymous said...

ENTRY SAMPAH K BAI !

fyna said...

=)