Thursday, August 4, 2011

another technique to apply blush

assalamualaikum

1stly fyna nak minta maaf sebab tersalah tulis dekat entry sebelom ni..so fyna harap tak ada yang terasa ya..=)
ok lah..sebenarnya..fyna ada 1 teknik untuk apply blusher..teknik ni fyna dapat dari makeup artis di UK..

ramai yang cakap kalau nak apply blush kene senyum..fyna pon pernah buat
pastu apply dekat betol-betol aple of the cheeks kan..so nampak comel macam patong je
ada jugak yang cakap kalau nak pakai blusher kena muncungkan mulut..fyna pon pernah buat
kalau korang jenis dah terbiasa dengan buat macam ni...and if you happy..go on with that ok =)

fyna tak cakap pon suruh ikut cara fyna hehehe tapi fyna nak bagitau ada cara lain untuk apply blusher ni

sebelum tu..korang pernah tak nampak orang pakai blusher macam ni?



yang ni boleh tahan..fyna pon dulu suka apply macam ni..nampak bolat je pipi tu =)


fyna pernah jugak nampak yang apply blusher [enuh satu pipi macam ni

haaaaaaaaaa..ni memang glemer,pincy chick..fyna selalu nampak dekat budak-budak sekolah yang pakai blusher macam ni..dekat shopping complex dekat area tempat fyna


why fyna tak suka apply bluher time senyum

bagi fyna teknik macam ni ok..bila senyum nampak merah-merah je pipi kan..tapi bukan 24jam korang nak senyum pon kan..so bagi fyna..guna teknik yang bila senyum pon nampak cantik..bila tak senyum pon nampak cantik



  • cuba buat macam dalam pic ni
  • korang senyum..then pegang dekat bola pipi korang tu..hehehe dekat apple of the cheeks tu..
  • pegang je tau
  • then cuba korang tak senyum
  • tangan korang tu akan drop tak?
  • paham?
  • ok macam ni
  • bila korang senyum..pastu apply blusher..nampak bolat je pipi korang kan..bila tak senyum yang bolat korang apply blusher tu akan drop ke bawah.

so bila korang apply blusher dekat apple of the cheek time senyum..memang cantik
then lepastu bila korang tak senyum..blusher korang tu dekat mana? bukan dekat atas..dekat bawah kan?

kite makin meningkat usia..macam fyna..fyna dah 26 tahun..theres is the different technique..
so ni semua ialah makeup ilusion..makeup kita akan nampak lebih cantik..kita nak nampak cheeck bone kita tinggi bukan rendah

bagi yang berusia bila senyum and apply blush..mana tau ada wrinkle dekat tepi-tepi kan..so bluher tu terlekat dekat situ..haa..kan dah xlawa


so how to define ypur cheeck bone?


ambil ibu jari then letakan atas telinga then tangan korang menuju ke hidung..and otw tu korang akan dapat rasa you cheekbone


ha..tu mimi dah rasa cheeck bone dia

so just buat muka biasa je then apply dekat cheek bone tu

ala lagipun rasanya dalam sehari tu kita lebih banyak buat muka blur dari senyum kan? so kita nak senyum pon cantik..blur pon cantik =)



so makeup artis tu kata blusher sepatutnya dipakai di cheeck bone bukan apple of the check sebab kita nak muka kita nampak anjal ke atas kan? bukan ke bawah

owh ya..makeup artis tu jugak cakap yang muncungkan mulut tu lebih kepada teknik shading and nak define check bones =)

so

this teknik is different kan? but why not korang try..and see the different..=)

till then
tc guys!

thanks to my sis jadi model fyna =P


20 comments:

July Julaikha said...

1st time komen kat cni. thnx alot fyna! memang tgh blur camana nak apply blusher so definitely gonna try this. ;D

Halusinasi said...

yana selalu apply blusher bila senyum...pttla pelik je..huhu

nurulfaridah said...

tq fyna..now ida da bole aplly gne care ni plak..hehe

ChiJajaT said...

Thnks..:))

Cik NurulZaty said...

kalau pipi i plak jenis temmbam dan bulat. nk rasa tulang pipi pun susah..sbb isi pipi lebih..hehe

x pnah pkai blusher. sbb tak tau. dh takot tak elok. :)

Cik NurulZaty said...

kalau pipi i plak jenis temmbam dan bulat. nk rasa tulang pipi pun susah..sbb isi pipi lebih..hehe

x pnah pkai blusher. sbb tak tau. dh takot tak elok. :)

GnieSyazni said...

thanx Fyna..tips yg sgt membantu..kdg main taram je letak..without knowing any technique..yg mana nmpk cantik je =)

ZurainiSwarnoD'Amor said...

oooo !!! mcm tu ye !!!
tq ya sis !!!!
:Pp

misz anis said...

yeay..finally dpt gak the right way nak apply blusher..thanx sis...=)

inspired by syaidatie nurdilla said...

nice tips dear~~

♛ Azie Azra ♛ said...

yes! blaja teknik baru tapi blusher pun tak beli agi. hehe. btw thx fyna! =)

bantal said...

kalu tulang pipi,kita tinggi dan muka agak cengkung macam nie?

naf. said...

wahhh best tutorial ni.bolelah try time raya nti.hihi.selamat berpose sis:)

oshinz said...

hehehehe.. thanks for the info fyna.

myravea said...

GREAT!!


Nice tips dear :)

AyaSofia said...

SLM

kak fina, bez tips eva! featured!

wsslm

hanabunga said...

thanks kak fyna for sharing! :)

♥ChInTa ShAhAdA♥ said...

hai fyna..rasa cm nk jmpa ja nk suruh ajar make up..sy suka la tp xtau sgt..sikit2 blh la..sy keja kt kulim hi tech je..help me k..

Noni Safuani said...

I usually apply on the apple of the cheeks..and I did try your method..guess what? it did mencantikkan lagi muka yg tak seberapa cantik ni..thanks for the tips, girl ^^

-hasnurul afifah- said...

thanks for sharing this dear.. nice blog btw.. =)